Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V rytmu valčíku

26. 08. 2011
2
7
1699
Autor
Gymnazistka

Kde to jsem a co to dělám? Nevím. Prosebně se podívám na mého tanečníka. Ano, mám tanečníka, tančím, tančíme, asi je ples? Rozhlížím se okolo sebe. Vidím skvostný sál s mramorovou podlahou a s typickým křišťálovým lustrem ve výšinách. Okolo je spousta též tančících lidí. Mají na sobě bohaté roby a tváří se nepřítomně. Jako by nebyli konkrétní, jsou rozmazaní.

Zpět k mému tanečníkovi. Znám ho? Zaostřím, nemám brýle. Vždyť je to on! Jak jsem ho mohla nepoznat. Omluvně se na něj usměji, on jen pokývá hlavou a dál bloudíme sálem v rytmu valčíku. Mám na sobě šaty utkané ze slz, z těch slaných řek, co jsem pro něj vyplakala. On má na sobě háv tajemství. Tančíme bezchybně. Přeci tančit neumím, uvědomím si, ale mé nohy mě neposlouchají a perfektně se proplétají v rytmu příjemné hudby dál.

Jsem nějakým způsobem šťastná. Podezřele šťastná. Proč si nepamatuji, jak jsem se dostala sem, do sálu, který jsem v životě neviděla? Proč jsem nepoznala vlastníka mého srdce. A ksakru kde jsem se naučila takhle tančit?

Na konci sálu, úplně v nejzazším rohu, stojí muž s bradkou oblečený v černém smokingu. Tváří se jako by věděl na co myslím a znal odpověď. Mé srdce se rozbuší. Bojím se ho. Proč? Další otázka.

Zmocňuje se mně panika. Tisknu se k mému černovlasému pánovi. Periferním viděním pozoruji, jak se muž s bradkou přibližuje. Pomalu, ale neoblomně, jako vlna v rozbouřeném moři. Pomoc. Potřebuju pomoc! Zahledím se do modrých očí mého tanečníka s jasnou prosbou v očích mých. Nereaguje a navíc je ledově klidný. Strach roste! Už je u nás. Polohlasně žádá mého pána o svolení se mnou tančit. Divoce kroutím hlavou. Nedělej to! Chci na něj zakřičet, ale zjišťuji, že jsem němá. Ne! Muž s bradkou ve smokingu, mě bere za ruku a tančíme.

Najednou vše začíná obestírat závoj šedi a dálky. Mlha halí vše. Skvostný sál, křišťálový lustr, tanečníky kolem i toho mého. „Je čas se vrátit, maličká.“ Řekne s jakousi škodolibou radostí a já se začnu rozplývat v záplavě paniky a strachu. Směje se a mává mi. Zachraňte mě někdo! Prosím! Ale jsem němá, z mého hrdla nevyjde hláska. A tak v rytmu valčíku zanikám v šedi a nekonečnu snu...

...A tak proto...Byl to sen...Nádherný sen...


7 názorů

Veronikha
12. 03. 2013
Dát tip

Nádherný rytmus valčíku...utonula bych v něm také ráda...škoda jen, že snem ukončen jest....


Overkill
28. 10. 2011
Dát tip
Konec pravda lehce zachází, ale jako miniaturka s kvalitní atmosférou je to fajn. *t

Meheš
28. 08. 2011
Dát tip
Snově čarokrásné. Šaty obou za pochvalu stojí. Pan Landa na to téma taky zpívá, ty však zdatněji. Nezapomněla Gymnazistka v náručí pána s bradkou na svého mládence? T

Gymnazistka
26. 08. 2011
Dát tip
Ten konec je stupidní a nedořešený, jsem si toho vědoma, a čekám nyná na grandiozní nápad na lepší zakončení, který ale bohužel už asi nepřijde...Mimoto děkuji za kritiku, moc si ji vážím...

Honzyk
26. 08. 2011
Dát tip
..holka zlata, ty ses nam tady teda zamotala!:D

Athares
26. 08. 2011
Dát tip
Zajímavé, snové, možná mi jen chybí něco... něco víc, vyvrcholení...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru