Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žaloudkova čepička

11. 10. 2011
10
8
1127
Autor
Makoves

Na konci září, kdy ještě sluníčko příjemně hřálo a vzduchem létaly pavučinky topolů, spadl z jednoho vysokého dubu malý žalud.

Když dopadl na střechu nového auta, které stálo zaparkované pod stromem, odrazil se od ní do vysoké trávy těsně vedle pole, kde už zůstalo jen strniště po zlatých kláscích vznešené pšenice.

Žaloudek se rozhlédl kolem sebe a viděl spoustu brášků, tetiček a strýčků.

Zaujalo ho, že někteří mají čepičky a někteří ne. Rychle si sáhl na hlavu a ke svému zklamání zjistil, že patří k těm, kterým čepička chybí. A že ji moc chtěl a toužil po ni, začal si zkoušet čepičky, co se hojně válely okolo dubu. Jenomže byl příliš malý a všechny ty kloboučky bez majitelů mu byly velké.

Byl však trpělivý a tak našel jednu čepičku, která by mu na první pohled mohla padnout. Nasadil ji na hlavu a šel se ukázat kamarádům. Čepička však byla mělká a padala mu. Žaloudek měl totiž hlavu šišatou jako míč na rugby. A tak, aby mu pořád nesjížděla z hlavy, narazil si čapku více do čela, ale ouha. Čepička tím tlakem praskla a rozpůlila se ve dví.

Nešťastný žalud si sedl do trávy pod žampión a začal přemýšlet : „Musím najít svojí čepičku. Ta jediná mi padne jako ulitá.“

Žaloudek se dal znovu do hledání. Hledal dlouho. Už byl skoro čas k večeři a svůj klobouček stále neměl.

„Tetičko, neviděla jste někde moji čepičku?“ zeptal se zoufale tety Hermínky.

„Kdepak chlapče, neviděla,“ kroutila hlavou teta, „ale pokud ji nemůžeš nalézt, je možné, že ještě visí na stromě. To se tak někdy stává,“dodala.

„Opravdu?“ zaradoval se žaloudek a začal se škrábat na kmen dubu.

Musel vynaložit mnoho sil, než se mu to povedlo, ale dokázal to. Lezl po větvích jako Tarzan a prohlížel všechny čepičky, které na nich visely.

Pomalu už to vzdával, když tu najednou. Byla tu. Jeho čepička.

Zářila jako letní slunce v pravé poledne a žaloudek si byl jistý, že je to určitě ta jeho. Cítil to.

Nasadil si ji na hlavu a seskočil dolů do trávy. Čepička nespadla. Držela jako přilepená. Žaloudek se zaradoval a běžel na večeři.

 


8 názorů

Lakrov
14. 10. 2011
Dát tip
Po obsahové stránce je to pohádka "pro nejmenší" a tomu by se hodilo přizpůsobit i sloh: Druhá věta (Když dopadl na střechu...) je možná příliš dlouhá a snaži se sdělit mnoho informací -- možná i některých nepodstatných -- naráz.

100Wzarovka
12. 10. 2011
Dát tip
A z toho plyne poučení, že když budeme takoví, jací jsme, budeme šťastní! Makovečku - v pohádkách ses našel, to je to pravé pro Tebe

Taubla
12. 10. 2011
Dát tip
milé, pěkně napsaná pohádka líbí

renegátka
11. 10. 2011
Dát tip
pěkná pohádka, dobře se mi četlo*

Makoves
11. 10. 2011
Dát tip
děkuju, to mě moc těší, Děti mají rády roztomilé věci. Fakt moc děkuji.

Alegna
11. 10. 2011
Dát tip
jéjej, to je pěkné

avox
11. 10. 2011
Dát tip
jo, roztomilé, to je ten správný výraz :-)) */

..makovečku..je to strašně roztomilé:)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru