Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Koně

30. 11. 2011
14
14
1938
Autor
Markel

Koně v zapadajícím slunci, nasávám jejich čpavou vůni, beru si jejich jistotu, udržuji svůj život nad hladinou.


Hubená dívka seděla ve stínu rozkvetlých stromů a malovala klacíkem do písku siluety krásných dam. Alespoň jí se zdály krásné. Lípy voněly a srdcovitými listy ovívaly kamennou tvář usmívající se sochy panny Marie. Matka stála ve dveřích a plakala. Dva pánové jí odevzdali vláčnou loutku, kterou doposud podpírali. Řekli na shledanou a odcházeli. Dívka se zmateně dívala za nimi.
Pak přešla pohledem na koně s povozem, stáli pokojně na úzké silnici nedaleko hospody a čekali. Přistoupila k nim a prsty jako hřebeny pročesávala plavé hřívy. Ty pohyby ještě dětských rukou byly krátké a úpěnlivé. Oči koní za dlouhými řasami zlatavě jiskřily ve večerním slunci. Dívka se rozhlédla po prašné ulici, zatímco se hnědé dveře tiše zavřely. Dva pánové se sklopenými hlavami zmizeli za rohem oprýskaného domu.
Hladila teplá těla, vyzařoval z nich klid, který obrušoval bolestivé hrany. Viděla před sebou tatínkovu tvář, důvěrnou a přesto tak cizí, zvláštní úsměv, omluvný a zároveň vítězný. Tím úsměvem se cítila zrazená, v té chvíli jakoby vykloubená ze svých malých jistot.
Dívka nehybně stála u koní, jen ruce byly stále živé. Hebké huby odfrkávaly v nepravidelném rytmu a dlouhé vlasaté ohony odháněly dotěrné mouchy. Domů přišla až za tmy.


14 názorů

Markel
04. 12. 2011
Dát tip
Kosatka: díky :-))

Kosatka
04. 12. 2011
Dát tip
Krásné!!:-)

Markel
01. 12. 2011
Dát tip
avox: jí tiše říkám díky :-)) a2a2a: znovu jsem přečetla a je to po opravě lepší, ty tváře nebyly překlep, máme dvě tváře i tvář, ale ta tvář v textu lépe sedí.Omamné jsem oželela :-)), rozkvetlé nechala,díky za rozbor, měj se krásně

Alegna
01. 12. 2011
Dát tip
taky si dovolím jeden tip

a2a2a
01. 12. 2011
Dát tip
Ta povídečka má osobité kouzlo spočívající v nenásilném důrazu - vypíchnutí zdánlivě málo dramatických psychologických souvislostí. Chci jen upozornit na překlkep ...kamenné tváře..., patrně by mělo být kamennou tvář... a pak snad bych ubral na zvýrazňování typu ...rozkvetlé stromy, omamně voněly, apod. Ona už ta pasáž z koňmi je navýsost lyrická a hřejivá. Nicméně opravdu ta povídečka má kouzlo.

avox
30. 11. 2011
Dát tip
jen si tiše tipnu... */

Markel
30. 11. 2011
Dát tip
vesuvanka: díky Jani, že, jsi se stavila, jsem ráda, že líbilo VH64:Díky za návštěvu, co se týče toho, zda přiznat či nepřiznat, že je to vlastní příběh pisatele..myslím, že na tom až tak nezáleží, každý takhle napsaný příběh je více či méně příběhem autobiografickým, už tím, jak ho autor pojme, jak se dívá na problém, jak se s ním identifikuje.., ale vím, co jsi měl(a) na mysli Robinia: díky za kukýnka, jsem ráda, že jsi u mne chvíli pobyla.

Robinia
30. 11. 2011
Dát tip
obraz namalovaný slovy

VH64
30. 11. 2011
Dát tip
Nebudu originální - velmi působivé. Jen by snad člověk neměl přiznávat, že si to nevymyslel. Mám pocit, že těm příběhům je líp, když patří jen samy sobě a ne nám.

vesuvanka
30. 11. 2011
Dát tip
moc hezky a působivě napsané... TIP

Markel
30. 11. 2011
Dát tip
malé stýskání: u nás to nebylo často, byla jsem v šoku, moc jsem tatínka milovala, byl to můj tátamáma,díky, že jsi se zastavila, jsem ráda, že líbilo :-))

Ten úsměv: důvěrný, cizí, omluvný, vítězný a zvláštní - moc dobře znám z dětství...moc pěkné.Odpustila jsem tátovi, ale byla to "fuška", až nyní. Tyto úsměvy jsem měla v sobě přes padesát let. Napsala jsi to tak, že se mi vše vybavilo. Moc děkuji. A tyto úsměvy se bezděky změnily v úlevný pláč. Tati, jen si poplač.

Markel
30. 11. 2011
Dát tip
Diana: díky, trochu se snažím prózovat, jsem ráda, že líbilo :-))

Diana
30. 11. 2011
Dát tip
**** Velice působivé

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru