Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Veselé Vánoce

20. 12. 2011
6
20
2159
Autor
JiKo

Já vím že to diskuse až tak není...

Už dávno neslýchám doma po večerech, když se setmí, vytí vlků. Jednak bydlím v paneláku a druhak je nejbližší les asi osm set metrů daleko. Jedno ale v lese i přes tu vzdálenost přes pole vidět je. Asi díky absenci sněhu, jsou mezi kmeny vidět bílé koule a všeobecné komíhání a vlnění. Mám tušení, že to budou Ježíškové, ale i Santa Klausové v čepicích. Ano zvykám si. Ježíšek prostě má smůlu, že je malej anebo neviditelnej a tak v rámci multikulturní společnosti děti mohou věřit na koho chtěj. A Klaus je prostě na ráně. Už mi to nevadí. Jestli dárky přinese natajňačku oknem nebo komínej je putna.

V tom lese, tam kam my nedohlédneme, tam kde pouze tušíme že jsou, připravují se na vánoční roznášku. Už dávno nechodí jen jeden... to by přeci nestihnul. Od dob, kdy každý dal druhému jeden skromný dáreček se vše pohnulo kupředu. Z košíčků koše, z dárečků hromady darů, kdo dá víc, udělá lepší vánoce. Ale ani to mi náladu nezkazí.

Minulý týden jsem byl pro stromeček. Vybral jsem si letos hodně zvláštní. Měl pěkný úzký ale hustý spodek a nahoře... dvě špičky. Žena to zprvu označila jako blbost. Hledal jsem podporu u prodejce: "že se vám taky líbí tenhle se dvěma špičkama?" ... "Jooo ten je super, já bych si ho taky hned vzal...kdyby mi to žena dovolila". Moje žena se se dvěmi špičkami smířila s tím, že na jedné tedy bude špice a na druhé, ale nižší, tu miláčku zkrátíme, bude hvězda.

Tak jsem tedy zaplatil a řekl obligátní naschledanou. Prodavač mě ovšem mile překvapil když odpověděl: "Naschle a veselé Vánoce". Musím říct, že si nepamatuji, že by někdo v čechách někomu přál Hezké Vánoce jen tak v běžném hovoru.... Zůstalo to ve mě.

"To jsem zvědavá jako stromek bude vypadat až tu jednu špičku zkrátíš", stála si žena za svou představou i cestou domů v autě. Já nic neříkal, ještě se uvidí až budeme zdobit. (Počkej až uvidíš jak krásně ty dvě špičky na stromku budou vypadat.)

Přípravy na vánoce jsou krásné, zvedají mi náladu (i když ta práce...:-). Letos mám předvánoční období mnohem bohatší. To díky tomu chlapíkovi co mi popřál "Hezké Vánoce".

 

Astejně tak přeji i já Vám

 

Hezké Vánoce přátelé 

JiKo


20 názorů

filemon
23. 12. 2011
Dát tip
Krásne Vianoce všetkým písmákom :))

Rabb
23. 12. 2011
Dát tip
pěknýho ježíška přeji i já vám :-)

Norsko 1
23. 12. 2011
Dát tip
Jedna ženská s plným košíkem mě dnes pustila u kasy v albertu, jelikož jsem měl pouze dvě piva v plechu. zaplatil jsem, popřál a odpovídala i pokladní. r

reka
22. 12. 2011
Dát tip
Vánoční atmosféra. A zítra letím do Čech a teď, jak jsem to přečetl, jsem se najednou začal hodně těšit. Takže díky za to, JiKo. Veselé Vánoce!

Delahaye
21. 12. 2011
Dát tip
Jiko : "Hezké svátky !" ... jak mi dnes řekla unavená pokladní v Globusu .. není nad firemni dril :-) kdy už jindy by si měli člověci něco popřát, než na Vánoce

Janina6
20. 12. 2011
Dát tip
Tak tady v Ostravě slýchám přát hezké vánoce od prodavačů úplně běžně. Normálně říkají nashledanou, teď v předvánoční době k tomu přidají i nějaké to šťastné a veselé. Zní to celkem automaticky, takže mě to nedojímá. Tvoje "naschle" mě ovšem dojalo :-)

Petr.II
20. 12. 2011
Dát tip
:)

Smetiprach
20. 12. 2011
Dát tip
hele jikouši, s tou češtinou... aber was, jest vánoce! tak teda veselé... a prosímtě, ne že si na štědrej den stoupneš na špičky!... janek

P.S. Lekce češtiny ti dám zdarma.

Tys už dlouho nehlídal Mufa, žejo...

synáček
20. 12. 2011
Dát tip
:o) *

Zbora
20. 12. 2011
Dát tip
TOto NENÍ DISKUSE!!! (Mimochodem je hrozné, co jsou někteří noví, mladí písmáci schopni vymyslet, aby se zviditelnili, žeano, fuj!). Včera mi přál dobré Vánoce i pan vietnamec, kterému jsem na parkovišti u hypermakretu Albert pomáhal zasunout lístek do parkovacího automatu. No tak tedy: dobré Vánoce, Jikouši.

Tobě (Vám všem doma) taky tak - hezké vánoce plné pohody.:-)

StvN
20. 12. 2011
Dát tip
Jojo, tohle je pěkný někomu popřát jen tak.

Ježiši, teď mi docvaklo, že ještě nemám stromek. Dík, za připomenutí. ((-: Tak veselé Vánoce a veselý Nový rok! (A kdyby to nebyl příliš černý humor, tak bych přihodil i - veselý státní smutek.)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru