Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

37. SUPERKOULE - město / místo - dílo č. 9

19. 01. 2012
3
10
766

 

 
Hrany šedobílých skal...
Míjím borovice a zakopávám o jejich kořeny. Ze skal se mi vysmívají krkavci a tak si sednu na pařez a přemýšlím jaké by to bylo, kdyby se svět začal zrychleně vracet zpátky. Jak by se borovice zmenšovaly, kolem by chodili jeskyňáři v čím dál tím víc odrbaných hadrech a zase bych viděl jak teče ponorná řeka do kopce a skalní bloky ze zříceného propadání blízké jeskyně se usazují zpátky na místo. 
Vidím pod nimi chodit starého Karla Absolona s kompasem a polní lopatkou...
Musím vstát… strom mi začal odrůstat od zad a já najednou vidím jak jsou skály beze stromů a některé závrty se vyplňují hlínou a kamením.
Zvlášť plošina nad slepým údolím ztrácí les. Usedám na skalní blok, který se právě vynořil ze země a koukám, že zřícenině hradu začínají přirůstat zdi. 
Zase kolem mě jezdí lidi na koních a nad hradem vlaje zástava posledního Voka, pak Hartman získá svůj přídomek...a lidi pečou chleba dole pode mnou na městečku.
Jen ti krkavci jsou stejní. 
Pak zedníci začínají hrad rozebírat, až je tam zase nakonec jen holá skála s obrovskou jeskyní uvnitř....a taky vidím jak najednou zmizely domky a lidi, ale jednou za čas tam projde karavana obchodníků. Z Říma nebo Vindobony... 
A zase je zem v područí bójských králů…
 
Vedle mě si sednul vlk a s tichým souhlasem koukáme spolu jak do portálu nedaleké sluje nějací lidé ukládají popel v keramické misce a žehnají mu kostí, zpívají hrdelní řečí a tančí.....
 
…a pak vidím nosorožce a lvy, trochu se bojím, ale snad jim do doby, než zjistí moji přítomnost zuby odrostou a oni budou hraví jako všechna mláďata
A kolem prochází mamut a troubením mě varuje, že za pár okamžiků vše zalije voda a já budu obklopen bahnem, které za čtyři sta padesát milionů let bude prastarou skálou, na které bude někdy dávno sedět chlap a snít o tom jaké by to bylo, kdyby se svět začal zrychleně vracet zpátky.
 

10 názorů

no mně šlo spíš o to, abys věděl jak to v soutěži funguje - a taky že hádat po odtajnění mi přišlo vtipný, no :o) koník

Kichot
25. 01. 2012
Dát tip
No tak jsem se teda podíval a vidím, že jsem se docela trefil. To je dobrý, ne? Holštejn jsem ještě sice neviděl, ale ve Věstonicích jsem byl a ty se mi na to moc nezdály, tak ty jsem vyloučil.

Kichot
25. 01. 2012
Dát tip
Jo, někde něco visí, ale přeci se nebudu poddávat před tím, než se to pokusím uhádnout sám? Nebo ty to tak v životě děláš, Koule?

a víš, že už od nedělního večera tu visí vyhodnocovací tabulka s rozluštěním hádanek i odtajněním autorů? :o)

Kichot
24. 01. 2012
Dát tip
Punkva ve Věstonicích? To vypadá spíš na Macochu. Ale Vok z Holštejna? Nevim. No tak asi ten Holštejn. Nikdy jsem tam nebyl, ale je to na vápenci, takže i nějaká ta punkva by tam mohla být. Třeba Bílá voda, Nová Rasovna – co se všechno člověk nedoví na Wikipedii :-)

Sněžka
21. 01. 2012
Dát tip
*

renegátka
20. 01. 2012
Dát tip
Pěkně napsané, souhlasím s Alegnou.*

avox
19. 01. 2012
Dát tip
Vtipný nápad, docela pěkně zpracovaný a hlasuji pro Věstonice :-) */

Alegna
19. 01. 2012
Dát tip
Dolní Věstonice

Prosecký
19. 01. 2012
Dát tip
Děvíčky, Pavlov

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru