Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Curyšský fejeton

20. 01. 2012
19
32
2524
Autor
Vaud

Český fejetonista v Curychu strádá nedostatkem absurdních situaci, tak typických pro jeho rodnou vlast. Bydlím ve Švýcarsku třetím rokem,  a napsal jsem všehovšudy jeden fejeton o místních obyvatelích. Až teď mi osud konečně přihrál další námět.

 

Se zdejšími českými kamarády -  Tkaničkou, Hankou a Vojtou - hrajeme vlastní obdobu seriálu "Prostřeno". Ten den na mě lezlo každoroční zimní nachlazení. Svým pacientům v podobné situaci doporučuji pít hodně tekutin. Aby kovářova kobyla nechodila bosa, vypil jsem asi hektolitr čaje a jel vyzvednout půvabnou Tkaničku na protější stranu jezera. Čekala nás ještě  40ti minutová cesta do sousedního Pfaffikonu - našimi hostiteli přezdívaného Fakáč. Na pořadu dne byl pověstný guláš doktorky Hanky Prudké. 


Cestou už někde v půlce Curychu jsem se  začal kroutit a hledat místo, kde bych si odskočil,  jsa nyní tak báječně hydratován. A nic. Všude bylo zavřeno. Už se mi začalo rosit čelo, nicméně byla jen malá naděje, že všechnu tu vodu vypotím. Příslušný svěrač fungoval jen na čestné slovo. Představoval jsem si, jak mi jde naproti Tkanička a já jen mlčky kolem ní proběhnu a zničím svou už tak nevalnou reputaci jednou pro vždy. Pak jsem objevil malinké parkovišťátko u jezera. Rychle jsem tam zaparkoval a vyběhl ven. Močení na veřejnosti je ve Švýcarsku téměř hrdelní zločin a jako takové je  poměrně přísně pokutováno. Pochopitelně jsem  se snažil, aby mě nikdo nezahlédl. Jediné místo, kam nebylo shora z parkoviště vidět, bylo na molu u jezera. Nezaváhal jsem, protože jsem neměl na výběr. Rozhlédl jsem se na všechny strany. Byla  tma a nikde kolem ani živáčka. Jen pod molem plavala nejspíš kachna, protože se odtud ozývalo šplouchání.

 

Mužským čtenářům nemusím v tuto chvíli nic moc vysvětlovat. Zbytku světa prozradím, že my muži se při čůrání rádi strefujeme na cíl. Na pisoárech máme nakreslenou mouchu nebo jiný terč. Někde dokonce mají  i malinkatý míč, který se proudem snažíme dostat do miniaturní branky. Jsme zkrátka od přírody hraví. Teď mi pod molem plavala taková zvláštní bójka. V podstatě velmi vhodný cíl pro soutěž, kam až dočůráš. Čůral jsem hezky zvesela v zimní noci na bójku.  Pak se stalo něco hodně nepravděpodobného. Opravdu velmi nepravděpodobného. Bójka se začala zvedat a promlouvat ke mně. Chvíli jsem se zmateně rozhlížel. Nepožil jsem žádné halucinogeny,  a přesto bylo zjevné, že bójka mi něco dost naštvaně německy říká. Nepřestával jsem fascinovaně čůrat, ale za malý okamžik jsem byl schopen rozpoznat ve tmě... brýle a šnorchl. Močil jsem na instruktora nočního potápění! Možná měl chvíli pocit, že ho zahřívám hadicí s teplou vodou. V lednu musí být při potápění zima. Pak už to bylo "kdo z koho". Pořád jsem čůral, protože to nešlo zastavit. Cvalem stranou (můj tělocvikář by měl velkou  radost z kreativního využití této idiotské  cvičební figury), jsem se moče (báječný přechodník) snažil dostat k zaparkovanému autu. Potapěč překotně odhazoval na molo ploutve i závaží a snažil se marně vylézt z vody. Já už jsem  jen zlehka vyklusával směrem k mému přibližovadlu. To celé  s velkým šťastným úsměvem na tváři. Konečně mám námět na svůj první curyšský fejeton. Doufám jen, že si nezapsal SPZ mého auta. To mě pak tento fejeton příjde hodně draho!  

 


 


32 názorů

Vaud
31. 08. 2012
Dát tip
:-))))

Kočkodan
31. 08. 2012
Dát tip
Z pindourka to krásne tece na nocního potápece... :-)

Vaud
22. 05. 2012
Dát tip
Jsou unorove chvile, kdy potesi nejen teple lidske slovo...

Zordon
21. 05. 2012
Dát tip
Někdo ti možná nevěří, ale já ano. Stalo se mi něco podobného, jednou si takhle plavu v jezeře...*

Vaud
26. 03. 2012
Dát tip
zatim mi zadna pokuta neprisla :-) Diano, na prechodniky je tu Kveton :-) - ja nemam vubec ambice se do nich poustet :-)

Diana
26. 03. 2012
Dát tip
:-)))) pobavilo! *** A nemysli si, přechodníky přicházejí do módy. V rádiu jsou slyšet čím dál častěji - a dokonce správně.

Katerina
24. 03. 2012
Dát tip
Napsal si tu SPZ? :) Škoda, že nejste v 'mojí' zemi, já absurdními situacemi proplouvám pořád. Ale noční potápěč vede!

Vaud
23. 01. 2012
Dát tip
:-)))) zdrzim se ve vlastnim zajmu vtipnych komentaru :-)))

FAE BOMB
23. 01. 2012
Dát tip
Celkem štěstí, že ten potápěč nedisponoval harpunou... :-)

Vaud
23. 01. 2012
Dát tip
:-))))) děkuji Rarášku :-))

Vaud
21. 01. 2012
Dát tip
Oukej :-)) diky

:-DDDDD hehehe bezva, akorat jedna malinka pripominecka, ve vete Aby kovářova kobyla nechodila bosa, tak jsem vypil asi hektolitr čaje - nepouzivat tak, staci vypil jsem**********

Petr.II
20. 01. 2012
Dát tip
:) *

Vaud
20. 01. 2012
Dát tip
Jsem se mel zeptat mistra prechodniku ;-)))

Nevím, jak MUDr. Michal Konstacky, PhD, MBA, ale Vaud by mohl vědět, že mužský rod přechodníku přítomného od slova močit, je "moče". ((o:

Vaud
20. 01. 2012
Dát tip
Metta - Vauda bych mozna svedl, ale na MUDr. Michal Konstacky, PhD, MBA bych potreboval trochu zvetsit mechyr :-)

Meto, mislím, že do sněhu do de celkem dobře. Škoda, že nejsem chlap, hnet bisem si to viskoušela:D

sakriš, eště budu muset vimislet nějakí termín, diš se u čtení díla človjek skoro počůrá smíchi:DDDD

Metta
20. 01. 2012
Dát tip
aha a do pisku ?

8hanka
20. 01. 2012
Dát tip
bez diakritiky to ma iny cveng - podpisat sa vlastni moci/vlastnou mocou:))) Obavam sa, ze na kachlickach podpis močí dlho nevydrží:)

Metta
20. 01. 2012
Dát tip
prosim, je mozne podepsat se vlastni moci na stenu ? zkousels to uz ?

guy
20. 01. 2012
Dát tip
no, jestli ses tomu potápěči trefil do šnorchlu, tak se jeho reakci ani trochu nedivím .. měls štěstí, že byl opatřen tím závažím .. :)

renegátka
20. 01. 2012
Dát tip
hlavně, nenápadně*

Vaud
20. 01. 2012
Dát tip
nekdy vas vezmu na exkurzi po pisoirech - udelame si takove pisoire :-)

8hanka
20. 01. 2012
Dát tip
este,ze sedim a nejem, inak by som sa zadusila:) Skveleeee,uzasna prihoda, ale zazit by som ju nechcela,vlastne ani nemohla,to je diskriminacia zien, nemaju cim triafat:( *****

Metta
20. 01. 2012
Dát tip
se musim mrknout do tech pisoaru

Zuzulinka
20. 01. 2012
Dát tip
já jsem si tu poprskala monitor:)

Vaud
20. 01. 2012
Dát tip
to byl nějakej estét :-) však taky zkraje držel a užíval si to :-)

přitom potápěči prý čůrají do neoprénu, aby si ho zahřáli...a zvenku mu to vadí, jo? !!!

Vaud
20. 01. 2012
Dát tip
tohle se mi vážně stalo minulou středu někde v Kusnachu :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru