Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÝLET

21. 01. 2012
20
34
2786
Autor
srozumeni

Jen taková menší nudná příhoda. Spíš se to špatně převypráví. V té situaci jsme se i dost nasmáli a i trochu obav o zdraví přeci jen také bylo.

Naplánovali jsme s kolegyněmi výlet na blízkou zříceninu. Jednalo se hlavně o pěší výlet do přírody pro naše dospělé klienty ze stacionáře. Velká část z nich má větší či menší autismus. Taktéž můj syn, který je také ,,členem tohoto spolku".

Nejde se ale připravit na vše. Přijeli jsme si naše budoucí výletníky převzít na jejich týdenní  domov. Noční služba nám je oblékla. V šatně však visely bundy a můj syn trval na tom, že si ji oblékne. A to už mi bylo jasné, že je vše špatně. Ale doufala jsem, že to třeba přeci jen půjde zlomit. Nešlo. U něj to tak nějak vše funguje podle hesel: ,,sejde z očí, sejde z mysli" a ,,co oči nevidí, srdce nebolí". Ale vlastně spíš naruby.

Vyrazili jsme směr zřícenina, počasí postupně teplotně houstlo. Až zhoustlo na nějakých třicet stupňů nad nulou. A můj syn tvrdošíjně odmítal sundat bundu, z pod které mu kapal a stříkal pot na všechny strany. V té době měl takové urputnější neměnné období. Zkrátka, co se jednou nandá a navleče v šatně, sundá a vysvleče se zase až v šatně. Vždycky mi tyhle jeho úlety připadají svým způsobem logické.

Proti tomu, aby ho neskolil nějaký úpal, či úžeh, jsme bojovali dostatečným přísunem tekutin. Jinak jsme takto opravdu absolvovali celý výlet. Myslím, že naše skupinka byla nepřehlédnutelná. Lidem, kteří nás po cestě míjeli, utkvěl v paměti pohled na hlouček letně oblečených zvláštních lidiček a mezi nimi jeden jim podobný v podzimní bundě, která vypadala dost mokře už od pohledu. A opravdu jsme ji  po skončení celé akce mohli ždímat.


34 názorů

srozumeni
26. 01. 2012
Dát tip
dík

Můra73
25. 01. 2012
Dát tip
*

srozumeni
24. 01. 2012
Dát tip
Zuzu, i tady moc děkuji..

Zuzulinka
24. 01. 2012
Dát tip
...četla jsem kdysi takovou knihu, jak přebíráme způsoby chování ze vzorů, které vidíme od mala...tady mě to napadlo hned na začátku...když Tvůj syn trval na bundě, pro něj něco důvěrně známého, o čemž si myslel, že jinak než v té bundě to prostě nepůjde...jasně že u autistů je to jinak, ale u nás - ono jde, jen pořádně ztuha a dá sakra práci!!! mohla bys z těchhle miniaturek udělat knížku, vypadají zajímavě, postupně je pročtu P.S. Moje naprosto zdravá dcera v jistém věku trvala na tom, že bude v létě nosit sněhule, protože jsou prý moc hezké a příští rok by ji mohly být už malé.

srozumeni
22. 01. 2012
Dát tip
Romane díky.

srozumeni
22. 01. 2012
Dát tip
Juno, díky.

srozumeni
22. 01. 2012
Dát tip
Alegno, děkuji. Už jsem to, snad úspěšně provedla. Dokonce se mi to objevuje i na stránce.

Alegna
22. 01. 2012
Dát tip
ano, předešlé komentáře mají pravdu, byla by to zajímavá sbírka, myslím že takhle nám přibližuješ jejich svět, pochopila jsem, že mají rádi pravidla, zaběhnutý řád, jistoty

srozumeni
21. 01. 2012
Dát tip
Jiří, díky.

nostalgik
21. 01. 2012
Dát tip
:o)

8hanka
21. 01. 2012
Dát tip
Srozumenickoooo:)))) Okrem nadidealnej vahy, ktora zatazuje najma do kopcov , mam zdravotne problemy, vdaka ktorym som casto mokra ako mys aj na rovine, najma, ked je nestale pocasie...

srozumeni
21. 01. 2012
Dát tip
Hani děkuji. Taky znám pocení se při sebemenší námaze. Stačí i zavazování bot.

8hanka
21. 01. 2012
Dát tip
Tvoj syn ma urcitu diagnozu a chova sa podla toho, zvladol to, je frajer:) Mas moj obdiv za vsetko, co musis zvladat, i ja by som rada knizocku, premyslala som, ze si aspon doma vytvorim pre seba virtualnu, kde budem mat autorov, ktorych rada citam, pohromade:) Tvoj syn sa potil v lete,ja sa potim vzdy, staci trosku namahy...na Silvestra sme sli na nas kopec a na mestsku vezu, mala som tmavomodru bundu, syn mi povedal, ze mam cely chrbat mokry, postupne sa na nom robili ladove krystaliky, bola som obdivovana aj okoloiducimi:)

srozumeni
21. 01. 2012
Dát tip
Vendulo, Gabi,děkuji vám.

gabi
21. 01. 2012
Dát tip
opäť skvele, s nadhľadom *

renegátka
21. 01. 2012
Dát tip
Ano, tyhle děti mají vztah k věcem, ne k lidem. To je to celé tajemství.

srozumeni
21. 01. 2012
Dát tip
My mame vlastne dost klientu,kteri maji radi plne ruce. Jedna holcina s sebou prenasi knihy,kabelky,kelimky a vsechno,co kde najde. Preci jen maji jiny vztah k ,,vecem",nez my. Nekdy je na ni srandovni pohled. Takova krehka osubka,ovesena kde cim.

renegátka
21. 01. 2012
Dát tip
Já to znám zase s tužkou, nesměla jsem mu ji vzít ani u oběda.Ta tužka, byla jeho pevná půda pod nohama.

srozumeni
21. 01. 2012
Dát tip
Čudlo, díky.

srozumeni
21. 01. 2012
Dát tip
Evi, ono by se stejně nepovedlo nikomu z nás, mu ji sundat.Tolik fyzických sil nemáme. Každým pokusem se jen zvýšila jeho naštvanost na to, že se mu pleteme do života. My jsme se fakt jen báli, aby to s ním někde nešlehlo z přehřátí. A jemu v té bundě možná až tak dobře nebylo, jen pro něj nebylo únosné, že by se mělo něco měnit. Vždyť to asi z Tvé bývalé práce znáš taky. Díky za zastavení a koment.

Čudla
21. 01. 2012
Dát tip
Zažíváš zajímavé věci. *

renegátka
21. 01. 2012
Dát tip
Podle tvého syna to bylo naprosto v pořádku, tak to respektuj.On by se s odebranou bundou vyrovnával daleko hůř.

srozumeni
21. 01. 2012
Dát tip
to nic, snad jo. Děkuji. Naďo, děkuji za radu. I já se často ptám... Lukáši, děkuji. Poradíš jak na to? Nebo jsi na tom stejně jako já a Naďa? bracke, děkuji a moc mě to těší.

tyhle tvoje pribehy mam moc rada a tvuj syn je sympatak!!!! drzim palce a tesim se na dalsi!!!!***

srozumeni
20. 01. 2012
Dát tip
avox, děkuji. Určitě myslíš synovu statečnost, v tomto případě...hi,hi.

srozumeni
20. 01. 2012
Dát tip
NaNov, děkuji. Já jsem technický pablb a vůbec netuším, jak a jestli jde některá dílka nějak vyjmout a dát do sbírky a jak to provést....

avox
20. 01. 2012
Dát tip
za statečnost :-) */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru