Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MATKY

06. 02. 2012
23
28
2411
Autor
srozumeni

Naše myšlení a mentalita je prý menšinového charakteru. Říkají psycholgové a různí jiní odborníci, kteří s námi přijdou do kontaktu. Ale bohužel se jich příliš málo snaží opravdu tímto faktem zabývat. Ano, mluvím o matkách postižených dětí.

Potkala jsem takových maminek už hodně. Nejdřív jsem byla já sama jen rodičem, který si nakonec veškerou pomoc a informace musel schánět sám.
Všechny lékaře a speciální pedagogy zajímal pouze můj zvláštně se vyvíjející syn. Nikdy jsem neslyšela otázku: ,,A maminko, jak to zvládáte a můžeme pro Vás něco udělat?" Vlastně by toho bylo hodně. Ale stejně bych si v tu chvíli neuměla o nic říct. Takhle jasně a srozumitelně to umím hodnotit až s dostatečným odstupem času. Těžko si člověk může říct o něco, v čem se vůbec nevyzná a nemá nabídku výběru. Až mnohem později jsem si dokázala uvědomit, co mi vlastně na začátku této životní kapitoly chybělo. Možná by stačilo pár vlídných a vstřícných slov. Možná nějaká rada, kam se obrátit o pomoc se svojí vlastní psychikou.

Při jednom nemocničním pobytu se synem na dětské psychiatrii jsem se téměř zhroutila, před zraky odborníků. A oni si toho ani nevšimli. Vždyť přeci kvůli mně tam nebyli. Nebýt manžela, který mě v té době podpořil, asi bych ten pobyt, prospěšný pro syna, vzdala.

Možná mě právě takové situace posouvaly dopředu. Nevím. Maminky, které jsem později potkávala i díky své profesi, nebyly ,,posunuté" nikam. Z mého úhlu pohledu z nich byly tak trochu psychické trosky. Sice své těžce postižené děti velmi milovaly a to jediné jim dávalo sílu pokračovat dál. Ale svůj vlastní život neměly. Žily s pocitem, že na něj ani nemají nárok, vždyť se přeci musí starat o své dítě, které je potřebuje. Velmi těžko se například smiřovaly s představou, že své dítě odevzdají na čtyři hodiny do stacionáře a odejdou si třeba na nákupy.

Musela jsem se zároveň v těchto chvílích v duchu smát. Ta podobnost s mým smýšlením pár let nazpátek...

Uplynulo pár měsíců. Domlouvaly se na různých společných aktivitách. Nákupy, kadeřník, cvičení a pod. Musely vše plánovat tak, aby si stihly vyzvednout své dítě včas.  Myslím, že to byl asi moment, kdy jsem si poporvé uvědomila, že jsme jim přeci jen umožnili, začít žít alespoň trochu normální život.


28 názorů

...obdiv za prožité je málo, úcta*****

Taubla
08. 02. 2012
Dát tip
Při čení jsem téměř ani nedýchala... Moc pěkně napsané. T*

srozumeni
07. 02. 2012
Dát tip
Romane, díky.

srozumeni
06. 02. 2012
Dát tip
Ester, děkuji. Manua...děkuji a vítám Tě na svých stránkách. Evi, děkuji, je to tak.

renegátka
06. 02. 2012
Dát tip
Jsou v životě situace, kdy člověk nemá být sám, bez informací bez pomoci v beznaději. Myslím, že tím si prochází každá maminka s postiženým dítětem a mám dojem , že v tomto případě jim společnost hodně dluží.

Manuamanua
06. 02. 2012
Dát tip
Výstižné.

Rozumím a fandím. Pečující na pokraji zhroucení - velmi smutný pohled. Ne vždy lze pomoci...

Alegna
06. 02. 2012
Dát tip
avox to řekla i za mě, jen se přidám *

srozumeni
06. 02. 2012
Dát tip
Evženie, to máš pravdu. Děkuji...

Dobrá rada je nad zlato, zvláště u podobných dětí. Mnoho matek to určitě ocení víc než politování.*

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
Jééé, děkuji.

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
VH díky za vysvětlení. Dobrá.

VH64
05. 02. 2012
Dát tip
Porovnej si tenhle fragment s třeba tím o zubech. Nemáš to sice úplně čisté, ale myslím, že z toho už bude zřejmé, který je vyprávěcí/dějový a který seznamovací/vysvětlovací/přípravný. Budeš-li někdy z nyní zveřejňovaných fragmentů sestavovat něco většího, budou spolu části s oběma funkcemi muset nějak smysluplně soužít. To, že zatím nemáš například právě tento fragment jasně přiřazený, i když je spíš vysvětlovací/přípravný, mne přivedlo k té poznámce. Protože mi tenhle kus právě připadá jaksi "jen" spojovací, způsobuje, že k němu nezaujímám žádný hodnotící postoj. Není špatný, ale bude okolo sebe potřebovat díly dějové, aby měl jasný raison d'etre.

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
Jééé, to je vtipná hvězdička. Děkuji.

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
Teď mi to docvaklo. Já nemyslím v Tvém díle, ale v téhle Tvé kritice. Vlastně jsem ani nepochopila, jestli se Ti tuto líbilo, či nikoliv a co je dějové a co vysvětlovací?....

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
VH, dík za návštěvu a za názor. Obávám se, že se v tom Tvém už trochu ztrácím.

VH64
05. 02. 2012
Dát tip
Jen poznámka - budeš-li v budoucnosti vytvářet nějaký soubor textů o synovi a souvislostech, budeš mít dva druhy textů. Dějové a "vysvětlovací". Není asi třeba to teď moc řešit, ale potom bude dobře mít jasno v jejich vzájemném propojení a uspořádání.

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
avox, díky moc.

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
gabi, děkuji. Já to ještě tak trošku v průběhu dne předělávám. Věděla jsem, že napíšeš. Kdo jiný, že?....Hezkou neděli.

avox
05. 02. 2012
Dát tip
asi i pocit, že ta maminka není se svým trápením sama, je užitečný a chvilku času jen pro sebe, to potřebuje každý. Dál už bych se opakovala, tak jen tip */

gabi
05. 02. 2012
Dát tip
tiež by som miesto Poradne pere nedonosené deti zriadila Poradňu pre rodičov akokoľvek postihnutých detí odhliadnuc od toho, že v Poradni pre nedonosené deti "poradili" iba vyšetrenia na rehabilitácii, neurológii, očnom...a po dosiahnutí jedného roka dieťaťa zatvorili spis so slovami - vaše dieťa nikdy nebude ako ostatné, cvičením môžete zmeny iba minimalizovať, vyradili z evidencie a poslali obvodnému pediatrovi takže rozumiem a hodnotím kladne - obsah, aj formu*

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
Hani,diky.

8hanka
05. 02. 2012
Dát tip
"jsme jim přeci jen umožnili, začít žít alespoň trochu normální život." *****

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
Diky.

Čudla
05. 02. 2012
Dát tip
Musí to být hrozně náročné na psychiku. Obdivuji tě. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru