Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Próza je póza s R

16. 02. 2012
3
77
3218

Vážení přátelé,

 

chtěl bych se Vás zeptat na Váš názor, jaký literární útvary jsou hodnotnější?

Prozaické nebo poetizijní?

Já sám si myslím, že próza je jen cesta pro ty, kteří neumějí napsat kloudnou báseň, vždyť příběh od A do B stvoří i žák páté třídy základní školy. Co vy na to?


77 názorů

VH64
02. 07. 2012
Dát tip
Růženko, já na Vás tu ódu asi přeci jen napíšu!

Whitesnake
03. 03. 2012
Dát tip
Já si myslím, že bésně jsou pro ty, kteří neumí napsat kloudnou prózu. Vždyť naskládat za sebe nesmyslná slova a říkat tomu volný verš umí (hlavně) žák druhé třídy...

pane luboši, vy se mi líbíte! proza je písmenová masturbace

ahoj! já nevim co je to próza

jen se rád dívám, když někoho chytne psotníček

Lakrov
23. 02. 2012
Dát tip
> ...příběh od A do B stvoří i žák páté třídy základní školy... ... a ten, který jej stvořit nedokáže naseká řádky na kratší kousky poskládá je pod sebe a nezasažen zmínkou o interpunkci ani ostatních gramatických zvyklostech je prohlásí za umění Takovou odpověď jsi čekal, provokatére? :-))

máš pravdu básníku, oni zas delaj chytrý, ale nerozumej tomu

hynajs
19. 02. 2012
Dát tip
jo, i na mě to zkoumali, ale už si houbelec pamatuji

Čtení prózy dokáže přivodit stařeckou demenci již v sedmnácti letech. Proběhla série experimentů, která to ověřila.

shariku, čtení prozy na tobe zanechalo negativní učinky

sharik
19. 02. 2012
Dát tip
Marvine, polib mi prdel :)

J.Alka
18. 02. 2012
Dát tip
uá děckáá :D Sociálně angažovaná a Básník v pruhovaném jsou přesně, ale přesně hrdinové jako vystřižení z nějaké tučné Dostojevského prózy :D anebo minimálně z mých absurdních dialogů z dětských her... :)

sharik
18. 02. 2012
Dát tip
oukej, po hrubym pročtení vidím, že ta diskuse je asi pokus o vtip (nebo je autor větší vocas, než dokážu uvěřit :) )

sharik
18. 02. 2012
Dát tip
tahle diskuse má bejt vtip? autor uráží prózu, tak mi nedělá výčitky urážet autora: jsi debil.. (kritika je hlubší, protože jsi debil evidentně do hloubky svý duše, zlato)

vk
17. 02. 2012
Dát tip
Big_George: Myslím, že zhuštěnější poezii si už nelze představit...... A čo "Neviditeľná báseň" od Artura I. Czapkowského?

Rajmund
17. 02. 2012
Dát tip
Pokud je v naší literatuře něco hodnotného, tak jsou to texty Karla Valdaufa.

Fouckault
17. 02. 2012
Dát tip
ilustrující případ je Joyce, nebo Musil.. moderní próza tohoto ražení příběh zná jen jako materiál nikoli jako faktum, informaci. Poezie 19 století a starší byla také veskryze příběhová od A do Z, teprve ve 20. století se stejně s prózou pustila na cestu experimentu.

Fouckault
17. 02. 2012
Dát tip
většinou je výboj opačný autor nejprv (v mládí) píše poezii a pak přejde na prózu.. Byla by chyba redukovat prózu, beletrii či román jen na příběh, jednak může být příběh jen záminkou (tělem, materií) rozehrání hlubší, vyšší formy, a pak část moderní románové formy už klasický příběh lineárního vyprávění opustil na začátku 20. století. Nedokážu si představit jaká báseň by se mnohovrstevnatostí mohla kdy vyrovnat s tak komplikovaným a labyrintickým útvarem jako je proustovo hledání ztraceného času.. ale marním čas zbytečnou diskusí zjevně :-)

StvN
17. 02. 2012
Dát tip
Kritika na to veledilo by mohla vypadat nejak takhle: . Doslovne.

hynajs
17. 02. 2012
Dát tip
oslovme naše zdejší kritiky! (a nejen je)

hynajs
17. 02. 2012
Dát tip
ano..a dokonce je to téma prvotní, základní - vždyť na čem se učit psát kritiky, nežli na jednoduchostech? rozebírat jednoduchá slova..pak i větu - na tom se pozná, kdo je jaký kritik..znalec..umělec!

hynajs
17. 02. 2012
Dát tip
to by mohlo být zajímavé - jen je škoda, že zdejší a vysoce fundovaní kritici by nad něčím takovým jen ohrnuli nos a pysky (kéž by jim to tak už zůstalo!)

hynajs
17. 02. 2012
Dát tip
big george - ..a ještě k tomu jsou někteří z nich i "kritici"

.duke.
17. 02. 2012
Dát tip
tak pokud máš základku, jsem zvědavej na ten tvůj prozaickej útvar, kterej tu uveřejníš.. sem zvědavej na úroveň, jakou bude mít.. směle do toho

Fouraix
17. 02. 2012
Dát tip
od a do b možná jo. ale vymyslet dobrý příběh a dobře to napsat? či dokonce nějakou těžkou psychedely šílenost o 300 stranách založenou na metaforách a podobenství?

Janina6
17. 02. 2012
Dát tip
Myslím, že poměřuješ nepoměřitelné. Co je lepší, jablko nebo vlašský ořech? Navíc pracnost ještě neznamená kvalitu. Géniové Bach nebo Mozart ze sebe hudbu přímo „chrlili“, ale říká to něco o její hodnotě? Neuměle povyprávět nějakou příhodu ještě neznamená napsat dobrou povídku, zrovna tak sestavit pár myšlenek tak, aby se na koncích rýmovaly (případně nerýmovaly, a pak jim říkat „volné verše“), ještě nedělá dobrou báseň. Objektivně vzato by se dalo snad jedině časově poměřit přepsání už hotové básně nebo prózy, tam bude próza vyžadovat víc času. To je tak asi jediný rozdíl, který v tom vidím.

Napsat dobrou báseň musí být velmi obtížné. Vycházím z toho, že za 6 let na Písmáku jsem ještě nenarazil ani na jedinou.

juno, tomu budeš rozumět, až budeš starší

toho tvého dostojevského nikdo nezná, neházej tady pózy snobský, tohle je normální literární server pro lidi, který se zajímají o svoji literaturu, ne o rumunskou jako ty..dostojevský prej pch

máš recht, jaký smysl má psát tak objemná díla? je to dobré pouze na podpal

když to neznám, tak to nemá důvod existovat, proza je pro děti

Knihy Dostojevského jsou zrůdně objemné. Máme je v knihovně, tak vím, o čem mluvím. Nevím jak Vám, ale mně osobně by trvalo celé roky, než bych jedinou z takových knih dokázal přečíst.

dostojevského neznám, ale vyhodil bych ho taky

já prozu čtu, ačkoliv se mi hnusí.. moje matka měla podobné zpátečnické názory, ale jednoho dne jsem ji vyhodil celého Eca, čapka a jiné podobné blafy do popelnice, nahradil villonem a byl klid

Básníku, myslím, že toto bude začátek krásného přátelství..

Protestuji! Jedině próza v básni. Dílo má začít jako báseň, posléze přejde v prózu a nakonec se opět umoudří a uzavře prostřednictvím několika málo veršů. Takto napsanou knihu bych nejspíš dokázal i rozečíst.

nuda, další

snake_01
16. 02. 2012
Dát tip
Škoda, že už starého dobrého Fridricha sežvýkly boží mlýny, rozuměli byste si... rozumně-li? Sbohem (a šáteček...)

ja se ji učastnit musím snaku, viš? já tu jsem jediný intelektuál

no, vono to bude asi tím, že každíme de lépe něco jiního. Sem tam se objeví fšestranníci. snake, nemůže, souhlasím.

snake_01
16. 02. 2012
Dát tip
Jak irelevantní,... Chceš tím naznačit, že není rozdíl mezi Ecem a Stefanie Meyerovou? Pokud ano, neúčastní se dál této debaty...

snake_01
16. 02. 2012
Dát tip
Navíc bych rozlišoval povídku a román - nic proti Paollinimu, nebo jak se jmenuje, ale 15 letý kluk nemůže napsat (dobrý) román a nikdo mě nepřesvědčí o opaku...

u prozy je elemnt kvality přeci irelevantní

snake_01
16. 02. 2012
Dát tip
Ano - psaní prózy je banální, pokud mluvíme o řemesle, ale zkus si napsat něco tak strukturovanéno a zároveň obsažného, jako je například Stepní vlk... Nemluvíme tu přeci o Wieveghovi a Pavlovské, ale o kvalitní literatuře...

to jsou zajímavé názory! já kdybych chtel, tak napíšu roman raz dva, ale básnička mě stojí obrovské usilí, někdy ji i několik dní konzultuji se svým literárním mentore - psaní prozy je natolik banální jako nakupování rohlíků nebo defekace...

já si hlavně mislím, že je to hloupá otáska:D

snake_01
16. 02. 2012
Dát tip
Nesouhlasím, primárně je předci poesie bezprostřední umělecký útvar schopný reagovat na aktuální skutečnosti okamžitě, ale propracovaná próza přináší komplexnější, barvitější obraz. Vše souvisí už s povahou zobrazení v poesii a próze. Poesie je výběrová a soustředí se na detaily, předkládá esenciální vjemy, zatímco próza vytváří komplexní obrazy, svébytné a prokreslené postavy. Jedno ani druhé nelze nahradit. Jedná se vpodstatě o dvě samostatná bitevní pole...


hynajs
16. 02. 2012
Dát tip
hygryde, neposílej mi avisa, když zjevně vůbec netušíš, o čem mluvím - je to jasné?

StvN
16. 02. 2012
Dát tip
Spojujes hodnotu s tim, jak tezke je neco napsat? Potom je pro prozaika hodnotnejsi poesie a pro basnika proza. A vzhledem k tomu, ze treba na pismaku je vice basniku, tak je hodnotnejsi proza.

Hynajsi, hele, takže: "lalalalalalalalalalalalalalalalala" je hodnotnější než "lalalalalala" ?

hynajs
16. 02. 2012
Dát tip
čím více písmen, tím hodnotnější dílo jirásek vs haiku - a výsledek je jasný p.s. ještě vykrádáš jiné autory?

Já jsem o tom nedávno napsal báseň. Próza není umění. Je to jenom způsob jak napsat báseň tak, aby byla dlouhá a bezobsažná. Myslím si, že tomu rozumím velmi dobře.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru