Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Afrika jedna

19. 03. 2012
39
71
3954

Našel jsem tuhle v dopisní schránce obal od čokoládové tyčinky Mars. Pak ještě nabídku výhodné finanční půjčky, mimořádně objemnou kolekci letáků lidových nákupen a taky pohlednici s velbloudem. Z Afriky. Z Afriky? Hergot, koho já znám v Africe? Akorát toho, no... Nelsona Mandelu. Ten ale nejspíš nezná mě, že, tak proč mi posílá...

Ále, kdepak Nelson. Strejda Cyril! Píše:
Hromado pěknéch pozdravu z expedice do Marokánské póště zasilá stréc Křópalu. Tož pěkny to tade majó, jenom co je pravda. Šak, přenda dom, všecko tě to jaksepatři povekládám.
Nu co, stejně jsem se k němu chystal, tak proč to neuspíšit, že.
Nadešel víkend a jelo se.

                                                                    ><


„Běž do pate s dobrym dněm. Co to plkáš? Snaď - salám alejkum, né?

Tes sebó ale hodil, senko, ani sem tě tak skoro nečekal. Oprdel se toť na legátě, dáš si na ovitáni čajo! Pravyho berberskyho, akorát sem postavil. Já tě pak veléčim celó to histório s tó vépravó do Afrike, nic se nebuj,“ usadil mě strýček přívalem slov a s lišáckým úsměvem počal z tepané kovové konvice nalévat čaj do cukřenky a zase zpět, aby se vonící mok patřičně osladil a ochladil. Tuto proceduru obřadně opakoval asi pětkrát. Pak z půlmetrové výšky naplnil nápojem dva velké panáky, o kterých jsem tajně doufal, že jsou na slivovici.

„Co vás to napadlo, strejdo? V životě jste nebyl dál než v Prostějově na dožínkách - a teď  Maroko? Jak jste se tam dostal?“

„Tož te se veptáváš jak hlópé! Normálně. Vedáš se směrem na jihozápad a za Kostelcem ohneš do prava.“

„Eee?“

„Nebeť nedočkavé a poslóché:

Všecko to začlo minoté měsic, kdež se Tónkovi Veslóželovymo narodil senek.
To se rozomi, že se slavilo velece. Tož prvni sen se mosi pořádně zapit, abe bel zdravé, no né? Meslim, že ten malé Tonik do smrti nezastoná, protože dědina bela ráno od hasičárne až po mlén celá doblotá. Ale hneď odpoledňa se spostil leják, tož to spláchl. Šak na ten dyšť eště řada donde.
Aji já sem bel ráno z teho celé maródné! Skotečně. Najednó se mě zamotala paleca a já prásk sebó nazpátek do lužka pod dochno. Srdce romplovalo a bobnovalo, jak kdež prodávajó obecni hospodo, décháni belo krátky a v boko pcháni. Zle a zle! Jož sem viděl v docho, jak mě vezó pod drn!“

„Strejdo, vy zase básníte, že? Kdo má v pití větší trénink než vy?“

„Tož kapko sem si předal, já se nezpirám, ale žabe v břocho, to sem měl, to zas ja!
No a v tem se rozletijó dveřeska a v nich novopečené tatik Tónek Veslóželu. A hneď sposti: Stréco, co lapite doma a čočite z okna? Čekáte, ešle se neco nestane? No stane, ale ve o teho nebodete! Tož hópnite na nohe, kocovina se mosi rozhébat, to je marny.

A potem lamentoval, jak só všeci ti mladi po včeréško zhnili jak vandrácká veš v červenco, a že me, co sme jož zaslóželi fotři, jim mosime dat na pamětnó. A že má v pláno vestópit na nébližši šteřtisicovko, abech pré jo šil dobet s nim.“

„Tak moment, strejdo, nezapomeňte řeč, ale nejbližší čtyřtisícová hora, pokud vím, je Mont Blanc. Ten leží v Alpách!“

„Te seš načesto hlópé! Náš hanácké Montblank, okolnimo světo známé jako Koséř, se přeci vepíná rovny štere tisice štere sta devatenást decimetru nad mořem! No né? Tož neplké a poslóché:

V to chvilo mě trklo, že bech se tym pádem muhl zapsat do dějen. Že bech velehoro pokořel zákeřnó jihovéchodni stěnó po selnice od Čelechovic, jako hestorecky prvni člověk s déchacim přistrojem! Našil sem ale na huře akorát potápěčsky plótve a ten šňorchl. V tym se tě caprtá tak blbě, že mě šerpa Tónek mosel co chvila nyst na zádech, hehehe! No, ale nepředbihéme.

Tónek bel pro věc zapálené jak štodent Palach a neměl jož stáni, tož sem si zabalel do soturka to potápěčskó vébavo a take kladivko, prkynko a prubojnik o pruměro tře milimetre, to kdebech po cestě hladem a vesílenim zhobl a belo zapotřebi do opaska odělat dalši ďórko. Po obligátnim přépitko Hanáckó keselkó sme verazele na ten véšlap.

Zkraja šlo všecko dobře. Na ločenách zrále jahode a hvozdem se zbůhdarma potolovale srnci, zajici, bažanti a jiny potravine. Já sem Tónkovi vekládal stary hanácky pověstě, kery se ke Koséřo vážó. O tym okretym poklado v kameňo, zvanym Kobeli hlava, o tym záhadnym mračno, kery se jednyho dňa nad kopcem zastavilo, přečimž ostatni obláčke letěle furt pryč dál, a jak z teho mračeska padla taková mlha, že kdež si nekdo škrtl serkó, tož mosel zapálet eště jedno, abe se podival, ešle ta první vubec hoři!

Na lavce o Státniho lomo, v kerym dovčelka ledi nacházijó zkameněly potvore z pravěkyho mořa, sem si zdělal škarbale, obol te plótve a do hobe stčel šňorchl, abe bela prča. Tónek potem zas vekládal mně te mlady hanácky pověstě.

Nénovjéši legendó, keró venašil trenér orientačnich běžcu - očetel Foltýn, je ta, že na Koséřo litá krvilačná sékora koňadra, kerá dosahoje velekosti pštrosa, a ta každyho, kdo otěká pomalo, dohoni a klvne. Menované pedagóg take pré prosazoje názor, že je Koséř spící sopkó a dokazoje to tym, že v jeho okoli nežejó dočesta žádni krtci. Pré nemužó hrabat dosť hloboko, abe si nepopálele pracke.

Jak tak sedime a mudrojeme, z ničeho nic se smrklo, na mó došo, zrovinka jak v té pověsti. Tož sme eště chvilo čočele do mlhe, kerá okrévala malebny panoráma čelechovskyho kravína. Potem sme se předale k jakése skautské vépravě, kerá šla kolem, navštivit naše hanácky Píšťane - lázně Slatinice. Podlivá teho, jak všeci šmatlale, te kópele jož dozajista potřebovale. Eště se, jak na sviňo, dávalo do dyšťa. Nedbal sem hlópéch poznámek na my plótve a nasadil odvážné véraz. Temo se šťořele eště vic. Žádni veleci zálesáci to ale nebele.

Jedn pravi: Helé, tohle už je ten vrchol?


Drohé na to: Nené, to je mraveniště ty chytrej!

A třeti prdoli: Mraveniště je užitečná věc. Když povaříš trochu jehličí z mraveniště, pochopitelně i s mravenci, chutná to jako čaj Pu-erh s citronem.

Tož sem temo rozombradovi pěknočko otcovsky, šak mě znáš, mirnym hláskem domlóval: Te seš hlópé jak pompička na saně! Takové otréch! To bes pil? Já tě flákno po čoni, bodeš vidět, te Jane s gipsovó hlavó!


Pravděpodobně byste v divočině dlouho nepřežil, vy paďoure, vece ten chetrolin, kažej skaut musí vědět, že jde uvařit čaj z jehličí.


O nás zas každé paďór mosi vědět, že jehleči z tiso je jedovaty, te hajdaláko,
lepl sem ho po paleci šňorchlem a měl utrum.

To jož ale přestávalo pršet a začinalo srat.
Tónek si oblikl reklamni pršiplášť podniko Gumotex. Po pár minotách ho zas veslikl se slovama: Dófám, že prezervative verábi nejaká jinši firma.
Za chvilo se mo zas odlepile podrážke značkovéch škarbalu Abibas od vietnamské obovnické korporace Nguyen Xuan Chuan. Já tě nevim, že aji to ošaceni se dnes mosi verábět instantni.

Podminke se stávale čim dál extrémňéšima. Blatisko belo řidky, lepkavy a bořelo se akorát neco málo nad kolena; nekery óseke bele ale jedna velká kalož a dostat se přes ně bez plótvi a šňorchla belo skorem nemožny!
Mladi zálesáci nám otekle a Tónek, oboté v mojéch baťuvkách šestašterecitkách, sotva odělal dva kroke dopředo, hneď štere popojel dozado. Vepadalo to, jak kdež v televize tancoje ten bilé čerňoch Jacksón. Navic bel tak často spadnoté, že se mo ani neveplatilo stávat. Celé bel tym blatem obalené, jak slípka po cegánsko.

Najednó, co čert nechtěl, štrádoje si to z kopca jakése tróba na kole. A rovnó na nás!
Dosť to klóhá, dávéte bacha, ať si nenabijete čoňo! křečim na něho tym šňorchlem a mávám plótvó. Meslim, že bech se aji oževil jako věštec, protože bel v to rano na zemi.
Odmotával si z palece zablácené šátek s lebkama a přetym se furt hlasetě představoval. Ménem mo belo podobně, jak temo našemo Zlatymo slavikovi, akorát né Karel, ale Main. Main Gott.
Tož tě vico o nás, Maine, chtěl sem mo povědět, ale vedal sem zas akorát - hu hu huuuhu.
Unglaublich! Das ist unglaublich! Hahahááá! Das haut mich aus den Socken, bitte, sápal se po mně pačmachó skopčoň a stana, vehópl zas na to svy kolo. Zababošel si hlavo do šátko a hnal dule kopcem, až se za nim prášelo!“

„Ha! A mám vás!“ využil jsem strýčkovy dramatické pauzy. „Ještě před chvilkou byla povodeň, slota a nečas, a najednou se za cyklistou práší! Myslím, že se vám spíš práší od pusy, strejdo. A mám takový pocit, že i ta cesta do Afriky je pouze výplodem vašeho fabulačního mistrovství.“

„Já že tě valim? Viš přece, že já bech tě nelhal, kdebe to nebelo notny! Šak akorát v to chvilo se rozhodlo o té mojé africké vépravě. Poslóché:

Ten chlapik měl kolo s tak klostó štangló, že to vepadalo, jak kdež sedi na zábradli od Macoche. A jak ten šátek, co ho měl omotané kolem lebeni, za nim plkotal, tož Tónek, oviza to, pravi:
Poslechnite, stréco, ten, kdebe oháněl na bemblódovi, tož vepadá načesto jak Lórenc z Arábie.

A já na to: Co plkáš? Takové Arab be mosel bet černé, jak kostelovy polobotke.

No aji kdebe, tož co, oponoval Tónek, šak só to stény ledi jak me, né?

Jakpak to mesliš, že só jak me? Mám já snaď černó hobo? Nosim já škopek s prádlem na paleci? Litám já snaď po dědině nahé? Nedělé si ze mě prčo, te šklobane jeden!

Stréco, já mám nápad!
velezlo najednó z Tónka. „Deť ve se o tem mužete přesvědčet sám. A to jož za tře tédně!
Me s mojó, sme loni v prosenco kópile dárek pro tchyňo. Ona je taková očená, zečtelá a chetrá jak rabin. Furt vekládá, jak čtla o tem  Churchilovi, že si čas od časo do odskočel odpočenót a malovat do teho Marakéša. Tož sme jo chtěle překvapit Marakéšem a předplatile sme ji zájezd. Ale to sme eště neměle tošeni, že překvapime sami sebe - malym Toničkem. A jak znám tchyňo, to se ji včel najisto nebode chtět nikde po Africe rajzovat, kdež muže doma kolibat.
Stréco, vite co? Já vám ten zájezd laceno prodám. Co, plácnem si?


Tož sme si plácle, domlova bela statá a já sem tym pádem přešil k Africe, jak slepé k hóslim!“



71 názorů

pane Kvjetoni, zdráhám se tomu uvjeřit!!! Nic si s toho nedělejte, někteří lidi sou blpci:D Hrubek sem si nefšimla. Lidi neznají jaziki, to je to, hlavně různí varianti toho rodního. Každí machruje jak umí skvjelé Anglicky a rodnímu jaziku nerozumí, že?

Růženko - věřila bys, že se našli i tací, kteří tvrdili, že píšeme stejným jazykem? A přitom já mám v textu daleko víc hrubek.

já sem si vás furt otkládala, pane Kfjetoni, páč sem mjela málo času a taki mi blbne hlava, ale koukám, že s tou Afrikou letíte jak namidlení blesk, tak sem se uš do toho musela dát. Zajímavje ta začíná, tak se uš těším na tí další díly, čím nejdříf se to toho dám. S hanáčtinou problémi nemám, asi sem jazikovje nadaná:D

Možná by pomohlo, kdybych sem místo textu vkládal rovnou audio soubory. (-:

nostalgik
31. 03. 2012
Dát tip
Jo, ale když to čteš ty, má to lepší šmrnc. Tož až zase indá... Jiří

Lakrov - díky, že sis dala tu práci. Text v neznámém nářečí je třeba číst velmi pomalu a přemýšlet takřka nad každým slovem. Můžu tě ale ubezpečit, že psaní mi trvalo mnohem déle, než tobě čtení. ((o: Hanáčtinu ovládám pouze pasivně. Pravdou je, že některé "hlášky" budou patrně obecně známé, neboť jsem je sebral z řeči svých přátel, sousedů a především mojí babičky. Hanácky se u nás stále běžně hovoří. Je to živý jazyk, a přejímá tedy i slova ze spisovné moderní češtiny. A nejhorší na konec - bude ještě pokračování.

Lakrov
27. 03. 2012
Dát tip
Některé věty v nářečí se mi zpočátku zdají být těsně na únosné straně hranice srozumitelnosti, ale po chvíli si na ten jazyk zvykám. Hanácká čtyřtisícovka i okolnosti spojené s dýchacím přístrojem mě pobavily. ...krvelačná sýkora, krtci s popálenýma prackama :-)) ...pumpička na sáně... jak zjišťji sice není tvůj originál, alo pro mě je nová ...přestávalo pršet a začinalo srat... teď se směju nahlas ...Main Gott je taky dobrej :-) Celkově, ta dlouhá "předmluva" týkající se okolností a pak celá Africká výprava v jedné větě -- ten nápad se mi docela líbí. Je v tom takové to naše (švejkovské?) "Všude dobře, doma nejlíp!" Tip.

FAE BOMB
22. 03. 2012
Dát tip
Moje zimní bunda je hned dvojnásobně značková. Zhotovitel vzal značky Hi-Tec a Kel-Tec a vytvořil kombinaci vskutku vražednou- KILLTEC. Při svých skromných znalostech angličtiny bych si to dovolil přeložit jako "zabíjecí technologie"... :-)))))))

O Abibaskách jsem jenom slyšel, ale viděl jsem na vlastní bulvy boty se skákající kočkou značky PLIMA.

FAE BOMB
22. 03. 2012
Dát tip
Sry, že jsem se sem ještě vrátil. Zajímalo by mě, jestli autor nějaký výrobek značky Abibas viděl, nebo jde o jeho soukromý žertík. Sám jsem totiž "na tyhle voči" viděl bundu, která byla pravděpodobně ušitá někde ve válečné zóně. Ve slově Adidas totiž někdo prvnímu "d" pravděpodobně ustřelil nohu. Výrobek tedy nesl nápis Aaidas... :-)

Janina6
21. 03. 2012
Dát tip
Fajn :-)

Toscana
21. 03. 2012
Dát tip
PS: Vyjma molů nezůstal kámen na kameni :o)))))

Toscana
21. 03. 2012
Dát tip
Oprdel se toť na legátě - já tomu rozuměla v českém ekvivalentu: Uprdel se tady na lavici. :o))) Nápad FAE BOMBa mě zaujal, a nechala jsem to přeložit do arménštiny, a to je teprve hustoles: Նշանակված ուսուցիչը կխաղա նաեւ նպաստում է այն տեսակետը, թե այն կոշեր քնած հրաբուխ է եւ վկայում է, որ թիմը, որ ես չեմ ապրում են նրա հարեւանությամբ մաքուր չեն moles.

Danny - chápeš můj trik správně. V nářečí znějí vtipně i věty, které by ve spisovném jazyce byly třeskutě nudné.

Danny
20. 03. 2012
Dát tip
super, hanácké nářečí tomu dodávalo zvláštní atmosféru *

filemon - znamená to "usaď se zde na židli". Některá slova jsou prostě endemitní, ale o to krásnější.

FAE BOMB - děláš čest svému jménu. To je BOMBA komentář! U maďarské verze jsem už řval smíchy a pak se to ještě stupňovalo. Dík, že sis dal tu práci. Mě by to nenapadlo. ((-:

filemon
19. 03. 2012
Dát tip
Výborné ako vždy. Rozumela som všetkému okrem týchto slov: "Oprdel se toť na legátě". Milujem texty písané nárečím, prišla som si na svoje. Rozosmialo ma aj instantní ošacení.

FAE BOMB
19. 03. 2012
Dát tip
Tak tohle je docela slušnej bolehlav, páč to nářečí nutí člověka myslet. Pokusil jsem se to nacpat do překladače, tim to hodit do angličtiny a z angličtiny do spisovný češtiny. Tu je výsledek. Origoš: Menované pedagóg take pré prosazoje názor, že je Koséř spící sopkó a dokazoje to tym, že v jeho okoli nežejó dočesta žádni krtci. Anglicky: The designated teacher to pré prosazoje view that is kosher dormant volcano and evidence that team, that in his neighborhood nežejó dočesta no moles. Česky: Určený učitel před cílem prosazoje, že je košer spící sopka a důkaz, že tým, který v jeho sousedství nežejó dočesta žádné krtci. Šel jsem dál, takže maďarsky: Úgy tervezték, hogy prosazoje tanár előtt is kóser szunnyadó vulkán, és bizonyíték arra, hogy a csapat, hogy az ő szomszédságában nežejó dočesta nem vakondok. Slovensky: Navrhnuté tak, aby učiteľ pred prosazoje kóšer spiace sopka, a dôkaz, že tím, že jeho susedstve nežejó dočesta nie mole. Polsky: Zaprojektowany, aby nauczyciel przed prosazoje koszernej wulkan w stanie uśpienia, oraz dowody, że jej sąsiedztwie nežejó dočesta nie molowych. Slovinsky: Zasnovan tako, da je učitelj pred prosazoje košer mirujoči vulkan, in dokaz, da je njena soseščina ne nežejó dočesta mol. Zas česky: Navrženy tak, aby učitel před prosazoje košer spící sopka, a důkaz, že Slunce sousedství nežejó dočesta mol. Tak nevim, jestli náhodou neni lepší nechápat originál... :-)

Toscano - očetel je přece učitel. Babička by ho nazvala "řídící", ale tomu by asi nerozuměl už nikdo. Domlova bela statá - bylo domluveno. (Domluva byla učiněna.) K legendě "O sýkoře" se váže krásná historka, kdy orientační běžec (jistý pan Hynek) na Kosíři zakufroval a dostavil se do cíle se značným spožděním. Jeho malý synek mu běžel naproti s očima navrch hlavy a řval jako tur: Tatínkuuu! Co tě tam kloflo? Co tě tam kloflo?

Toscana
19. 03. 2012
Dát tip
nejvíc mi zamotal hlavu očetel - než mi došlo, o co jde... :O)))) A pak ještě nevím co je "domlova bela statá" - sťatá domluva??? Nechápu! :o)) Ovšem jinak: SKVĚLÝ, SKVĚLÝ, SKVĚLÝ!!! Smíchy jsem slzela, zejména u představy té olbřímí koňadry. Herdek, to kdyby mi přilítlo na krmítko, tak to slunečnice nespraví a krmítko by bylo v troskách. *t

macecha
19. 03. 2012
Dát tip
Nejvíce mě mrzí, že se nemůžu dostavit do Brna, když tam budeš. Fakt jsem Tě chtěla osobně poznat. Tak, ať se Ti tam daří :) Věřím, že budou všichni nadšení.

Alegna
19. 03. 2012
Dát tip
:O))))

rozdupanésrdce - já bych se do poezie ani navážet nemusel, ale nějak jsem získal reputaci volněveršového kverulanta, tak nechci čtenáře zklamat. ((-:

Tož toto mosíš přečíst v Brně, senku! A nech už tych plků na volné verše... ***

macecha - to je tím, že v hanáčtině zní legračně i závěť.

Zuzulinka - to musíš číst intuitivně, jako volné verše. Myslíš snad, že my, Hanáci, jezdíme do Prahy se slovníkem? (-:

srozumeni - Super - 96 oktanů!

blboun nejapný - Mandela má asi dost práce s tím apartheidem, tak neví, kam dřív skočit. Ještě že ten sajrajt nemáme u nás.

MKbaby - tomu řkám objektivní kritika! Vidíte to všichni?

Anita09 - každý normální člověk by si vzal na cestu řízek, že?

čučenka - ď!

Kapsa - kopec srandy 4 419 dm nad mořem.

heartrate - Kdo be se v takovym nešaso eště škrábal do kopca? Šlo se do hospode, ta je v duléko.

Alegna - na tom není nic nesrozumitelného, přece! Musíš to číst jako volné verše.

jejdavilda - pravda, to chce klid.

avox - došlo nakonec na slivovici i na Afriku, ale o tom až v dalším pokračování. Pokud k němu dojde.

VH64 - v Indii se hovoří celkem 114 místními jazyky a ty jim vnucuješ ausgerechnet angličtinu?

PecKer - ještě je tam pozoruhodný Mánesův pavilón, interesantní muzeum hasičských stříkaček, úchvatná výstava historických kočárů a zavřená hospoda.

Vendula - Kam bych na to chodil? Normálně - na Kosíř.

Marie s beránkem - stréček Křópal - Valentin Šindler umřel v roce 1957, tak jsem ho už nezažil, ale nějaký výstup jsem zaslechl v rozhlase. A taky je znám z vyprávění.

NaNov - Čeština nám sice nepřijde tak libozvučná, ale aspoň jí rozumíme. Mohlo to být horší. Představ si, že by ses musela přestěhovat do Békéscsaby.

macecha
19. 03. 2012
Dát tip
Dobré plky,pobavila jsem se..... T***

Zuzulinka
19. 03. 2012
Dát tip
já bych k tomu místy potřebovala nějaký slovník, ale bavila jsem se i tak výtečně, alespoň tím, co se mi podařilo rozlouskat

srozumeni
19. 03. 2012
Dát tip
super...***

...Mandela jen zapomněl ;) **

MKbaby
18. 03. 2012
Dát tip
Úchvatné! Skvělé! Pyramidální! Majngot :)

Anita09
18. 03. 2012
Dát tip
Budu se muset zajet podívat na malebny panoráma čelechovskyho kravína. Nádherné čtení, určitě si to ještě několikrát přečtu, protože při louskání Hanáčtiny mi určitě spousta fórů utekla. Teda ale že si s sebou Tónek nesl průbojník a kladivo na dírku do opasku, to asi vyhrálo.

Anita09
18. 03. 2012
Dát tip
Budu se muset zajet podívat na malebny panoráma čelechovskyho kravína. Nádherné čtení, určitě si to ještě několikrát přečtu, protože při louskání Hanáčtiny mi určitě spousta fórů utekla. Teda ale že si s sebou Tónek nesl průbojník a kladivo na dírku do opasku, to asi vyhrálo.

čučenka
18. 03. 2012
Dát tip
Skvělé :-D

Kapsa
18. 03. 2012
Dát tip
Ano, tvoje povídky nikdy nezklamou, zaručený kopec srandy ;)

heartrate
18. 03. 2012
Dát tip
Květoni, ty nikdy nezklameš, každou tvoji povídku se vyplatí přečíst (a ještě se člověk přiučí cizímu jazyku) :) ale co ta čtyřtisícovka, byla nakonec pokořena čili nic?

Alegna
18. 03. 2012
Dát tip
s nářečím se peru ještě teď v hlavě, ale jako vždycky hromado srandy

jejdavilda
17. 03. 2012
Dát tip
aaa to si nechám na potom

avox
17. 03. 2012
Dát tip
Poslední orientační běh jsem běžela kdysi v šedesátých letech minulého století, kdesi poblíž Křemešníku, takže sýkora velikosti pštrosa mi byla dosud utajena. Početla jsem si opět parádně, zabere to nářečí trochu víc času, ale porozumět se dá i bez slovníku. A co, držel tě na čaji, nebo došlo posléze i na tu slivovici? :-)) */

VH64
17. 03. 2012
Dát tip
Eštěže jsem právě rozpinkanej indickou angličtinou!

PecKer
17. 03. 2012
Dát tip
Na tom, čemu se v nadsázce říká dálnice, je cedule zvoucí na zámek do Čech pod Kosířem. Asi tam juknu, abych nasál tu správnou atmosféru.

Teda Květoni, Jozéfek Melhoba by to nesvédl lépe a stréček Křopal by měl program na dva pořady. Nevím jestli si je ještě pamatuješ, ale jsi dobrý.

Diano, to chce klídeček, pohodičku, kafíčko a česko - hanácký slovník. (-:

Diana
17. 03. 2012
Dát tip
Určitě je to super, ale já se tím nářečím nemohla prokousat. Uff, dřina...

Evžo - Olbřímí "sékora koňadra" je kosířským endemitem a znají ji všichni orientační běžci. Tvoje neinformovanost mě utvrzuje v přesvědčení, že se ti tento báječný sport patrně vyhnul.

Moc bych si přála vidět "krvilačno sékoru koňádru velekosti pštrósa." Dále mě zaujala teorie o nevýskytu krtků v okolí sopek. A na to jsi přišel jak? Prý, aby si nepopálili tlapky! To už jsem měla na mále. Konečně něco pořádného pro obveselení. Jdu se zasmát ještě jednou dokola.*

Děkuju taky moc pěkně. (-:

Armand
17. 03. 2012
Dát tip
moc pěkně... :) *

To víš - Hanáci. "Me sme me a néni nad nás!"

Sebastiana
17. 03. 2012
Dát tip
Teda, Květoni, ty mi dáváš. Řehtala jsem se od začátku do konce. Nářečí mi nevadilo, bylo to s ním ještě hezčí.Ale že tam mají vtipnější nadávky, prostě - super

Kočkodane, já zase naopak neumím ani Ň německy. Doufám, že je ta věta správně.

Kočkodan
17. 03. 2012
Dát tip
Díky nekolika nemeckým slovum jsem tomuto dílku alespon cástecne rozumel. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru