Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBEZPEČNÉ SETKÁNÍ SE ŠŤASTNÝM KONCEM

08. 04. 2012
16
25
2297
Autor
srozumeni

Tento příběh je o neskutečné až neuvěřitelné naivitě, ale i když se za to pomalu stydím ještě teď, doufám, že si v tom někdo dokáže najít nějaké poučení.

 

Můj vyšší střední věk stále častěji uvrhuje mysl mou děravou do vzpomínek. Občas z nich na mě vykoukne kdosi, o kom jsem neměla ani ponětí třeba i desítky let. Ne všichni ,,kdosi“ jsou v mých vzpomínkách vítáni. To asi známe všichni. Naší minulostí se občas prochází člověk, kterého bychom raději nikdy nepotkali. Myslím, že skoro každý na takového někdy narazil.

 

Já o svém ,,kdosi“ vůbec nic nevím. A ani nic vědět nechci. Vlastně ani na něj nechci vzpomínat. Ale možná to může být pro někoho užitečné a třeba si zde každý něco najde.

 

Bylo mi asi jedenáct let. A i když jsem byla ocejchována puncem ,,podivínské dítě“, na mojí nadcházející pubertu to rozhodně nemělo vliv. Má důležitost, s kterou jsem kráčela po ulici i přesto, že jsem šla jen na obyčejný nákup, nedala se určitě přehlédnout. Už si nepamatuji přesně, jaké oblečení jsem na sobě měla, ale nové spodní kalhotky lososové barvy vidím před očima úplně jasně.

 

Právě jsem míjela obchod s botami a spěchala jsem do potravin. Proti mně šel pomalým krokem muž středních let. Měl světlou narůžovělou barvu kůže, nazrzlé prořídlé kudrnaté vlasy a na sobě tesilky a silonovou bundu krémové barvy. Viděla jsem, že se zastavuje a začal na mě mluvit:

,,Slečno, prosím vás, já mám na vás velkou prosbu.“ ujistil se, že jsem se zastavila a pokračoval ve svém povídání. Vůbec jsem nechápala, co po mě vlastně chce. Následovala historka o tom, jak přijel z jiného města a nikoho tu nezná a já mu připadám velmi sympatická.

,,Víte slečno, praskla mi guma u trenýrek, vím, že je to velmi trapné, ale potřeboval bych to nějak vyřešit. Ukážu vám to, abyste věděla o co jde. Támhle vedle spořitelny je takový průchod do baráku, tak vám to tam ukážu.“

Byla jsem z jeho požadavku tak zmatena, možná se i styděla, že jsem za ním opravdu šla. Neustále na mě mluvil. V podchodu baráku byla tma.

,,Svlečte si kalhotky, no jen kousek, já vám na nich ukážu, kde mi ta guma praskla.“ říkal a sám si začal rozepínat pásek od kalhot.

Možná jsem už měla i strach. Spíš asi stud převládal. Teprv, když se na mě přitiskl, (teď už vím, že ztopořeným údem), lekla jsem se, rychle oblékla, vzala tašku s nákupem a začala utíkat. Naštěstí mě nechal být.

Můj stud z celé situace, asi i z mé vlastní naivity, byl tak velký, že jsem o tom doma nikdy nikomu neřekla.

 

Až mnohem později jsem si začala uvědomovat, jaké jsem měla štěstí, že se mi vlastně při setkání s úchylem nic nestalo. Každý takové štěstí nemá.

 

Mockrát jsem si pak i říkala: ,,Až budu mít jednou svou dceru, určitě s ní budu i o takových věcech mluvit. A včas. A budu si všímat jejích reakcí a chování. A nedopustím, aby se musela doma stydět vyprávět o čemkoliv.....

 

(Možná mi ,,nahoře“ moc nevěřili, tak mi raději ,,nadělili“ syna autistu). Kdo ví....

 


25 názorů

srozumeni
18. 06. 2013
Dát tip
Andulko, děkuji za obavu, naštěstí to fakt dopadlo dobře. S exhibicionistou jsem se také setkala, když jsem jezdila s kočárkem po parku. Oznámila jsem to na policii, která byla kousek odtamtad a už jsem tam pak raději chodila jen odpoledne a ne až kvečeru.

Andulka
18. 06. 2013
Dát tip

Jezis marna, hlavne, ze se vam nic nestalo.....Ja jsem sla jednou behat a z krovi vylezl mladik v kabatu a pod nim nic.  Prislo to tak rychle, ja byla v soku a zacala se rechtat na cele kolo.....Mladik to nevydrzel a utekl...:-)))


srozumeni
10. 04. 2012
Dát tip
Juno, díky.

srozumeni
09. 04. 2012
Dát tip
Díky NaNov.Hezké Velikonoce.

srozumeni
08. 04. 2012
Dát tip
Alegno, díky. To ani nemělo vyznít že jako trest. Asi jsem to nějak blbě napsala. Už to ale nechám. Hezké Velikonoce.

Alegna
08. 04. 2012
Dát tip
brr, hlavně, když to dobře dopadlo, se synem máš smůlu, ale není to trest

srozumeni
08. 04. 2012
Dát tip
Pipo,dekuji za kritiku. Jsem rada,ze jsem Te nezklamala a opravdu jsem i sem poznamku o synovi vsunula. Jestli Te to nejak drazdi,tak je mi lito,ale ono se mi to tam proste hodilo. Tak nejak to k tomu pribehu patri. O to vic si vazim,zes to precetl. Dekuji za Tvuj ztraceny cas a preju hezke Velikonoce.

...to jo,ale pak jsem to pozapomněl,prý to není na hraní,už to vím,je,než zase zapomenu ;)

srozumeni
08. 04. 2012
Dát tip
To uz si preci vedel od batoleciho veku,paklize si nebyl vyrazne opozden ve vyvoji-chi,chi. A hezke Velikonoce.

...alespoň jsem zjistil, že se s tím dá hrát :)

srozumeni
08. 04. 2012
Dát tip
Nema. Bonbony jsme si nesmeli od nikoho ciziho brat. Ale on mi zadne nenabizel. Boze, to jsme byli telata... Blbounku diky,taky des.

holky...stalo se to v kině a já držel jak vůl, starším se prý nemá odporovat, říkali dospělí*

srozumeni
08. 04. 2012
Dát tip
Evženie, kdo ví. Třeba dělá, vždyť je to přeci jen nemoc. A pakliže má správný náhled a léčí se, tak si i ty výčitky dělá. V některých situacích a chvílích mám velmi zvláštní optimismus. Vždy jen tam, kde není na místě, já vím. Děkuji.

srozumeni
08. 04. 2012
Dát tip
Hani, dík. Opravdu jsme byli pole neorané. léčitelko, to s tím synem, mělo být jen jako takové odlehčení. Já to naštěstí takhle beru, většinou. Ale určitě je dobře, že se najdou lidé jako Ty, takhle vnímaví, a dokážou to připomenout.Třeba pro ty, které nebo kteří to nemají ještě tak úplně zpracované. No a ty příhody, škoda slov. Opravdu raději nevzpomínat. Vendulo, dík. Z autobusu mám taky jednu podobnou. Bylo mi deset a jezdili jsme na secvičné na Strahov na spartakiádu. Ty autobusy byly fakt napěchované. Tuten se tam ,,jen" obnažobal a otíral o nás.-Brrrr. Nebylo kam uhnout. Tak raději všem přeji hezké Velikonoce.

Je smutné, že se trápí jen ten postižený. Ten úchyl si žádné výčitky nedělá. Snad na něj taky došlo.*

léčitelka
08. 04. 2012
Dát tip
Tvá poslední věta mne stále mrazí. Ty jsi zcela bez viny. To je stejný názor - jako o rakovině. Že jí někdo dostane jako Boží mlýny. Ano, máš zřejmě životní zkoušku. Ale prostě ji máš. jsi ty a je syn autista. Tak to je. Nic více, nic méně. Japonci říkají v haiku : Vlaštovka dělá pi, vrabec dělá čim. Nic za tím nehledej. Mám podobnou příhodu, jako kdybys ji napsala za mne. Donutila jsi mne se zamyslet. Moc ti děkuji.

8hanka
07. 04. 2012
Dát tip
mala si stastie, nebola to Tvoja chyba, ucili nas posluchat starsich, nikto nas dopredu neupozornoval na nebezpecenstvo, nevedeli sme, ze existuju uchylovia, pedofili...

srozumeni
07. 04. 2012
Dát tip
dík

Čudla
07. 04. 2012
Dát tip
Síla. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru