Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Afrika pět

20. 04. 2012
28
51
2345


„Marrákeš je město, kde nakópiš všecko, cos nikdá nechtěl, ale dostaneš to strašně laceno.
Nic bech za to nedal, že meze jeho névěči skvoste patři ščáva z čerstvéch pomeranču, točená zmrzlena a hotelová cimra s větrákem; ale pruvodce omanotě stál za svym, že só to Saadsky hrobke, medresa a náměsti Djemaa El Fna. Tož sme se všeci, až na te vevrhele a střevni potižiste, vepravile to nádhero zvizityrovat.
Co tě bodo vekládat, hrobe só hrobe, nic veselyho. Ale hneď potem sme navštivile medreso. Do té dobe sem bel teho míněni, že medresa je povětrná ženská, nevěstka a prostopášnica. A nevěřel bes - je to škola pro islámsky bohoslovce! Dalši zastávkó bela mešita Konkubina, a to mě ož doplantalo načesto.
Oklednil sem se až před hotelem Mamounia. Tož v něm béval a maloval Winston Churchill, jak o něm básnila Tónkova tchyňa! Mramór a zlato, šomici fontáne, kolonáde a kópele, zahrado s palmama a olivovnikama, to všecko sme neviděle, anóbrž nás dovnitřko nepostile. Ale muhl sem si řict - béval toď Churchill, Roosevelt, Chaplin a muhl aji Křópal, kdebe měl v kešeni deset tisic dolaru. Hneď sem věděl, že Mamónia se temo podniko nenadává náhodó.


Névěči brajgl, co sem v ževotě viděl, se rozpótal k vičeró na náměsti Djemaa El Fna.
Měle tam sraz snaď všeci móřenini z celyho Maroka. Ledo, jak na Václaváko, kdež se zvonilo kličema. Muhls vidět kékliře a akrobate, derviše a bajadére, zpěváke a vepravěče, kresliře po rokách a ospávače hadu, vagabunde a darmošlape.
Z kotlu, pánvi a brutvanu stópale omamny vuně lákavéch orientálskéch pochotin a na velekéch stolech bele veskládany kopce nevidanéch plodu, cezokrajné zelenine a néroztodivňéšiho ovoce. Nabizele tam kuskus, tajine, harire, kebabe a rožněny masa všeckéch drohu, hromade reb, hleméžďu, škebli a inšich potvor.
Bel sem tě, jak v Jiřikovym viděni. Čočel sem a hleděl.

Marokánec, ten se, pravda, može podivat zadarmo, ale chraň pámbu, kdež se zastavi cezenec. V to rano je na nim přelepené véběrči. Zavadiš kótkem oka o kopec hader, v kerym se cose mrská, jak trdlo v máselnice a než tě trkne, že de o vestópeni břešni tanečnice, ož se diskotoje o ceně za ten letmé pohled.

Očeněné tyjátr tam předváděle zaklinači hadu. Jeden chlapik seděl na tepicho, nohe zasokovany do paragrafo a z košéka před nim čóhala kobra, jak veka ze siťovke. Najednó začal derviš flákat brélovca piščaló hlava nehlava, jak žeto na mlatevni. Ten sebó, to se rozomi, migal na všecke strane, abe téch bóchancu moc nechetl, a tož to chvilama aji vepadalo, že tancoje. Spokojené hadař zadol do flaute a všeci poslochači, na smrť veděšeni, skočele naráz dva metre dopředo. Po tem, co se ojistile, že jim za prdeló nebrzdi šnelcok, s ólevó hlaseto vedechle - ááááách! Pištec chebně vehodnotil, že se dostavil sokces, a předal eště pár slok navic.
A co čert nechtěl, znenazdáni o mě stál inači košoláč s nataženó pačmachó a meldoje: Salut, mon ami! L'addition! Pourboire s'il vous plait!

To ož sem věděl, že se mosim zatvářet co névic insolventně a hledat, kde nechal tesař diro. Ale véběrči bel ke mně furt jak přešeté, pravě: Photo? Tu voudrais photo?
Meze tym mně třeti komediant věšel na krk krajto, dlóhó, jak hasečskó hadico.
Já so rozvážné, laskavé a dobrácké pantáta, jak me, klosti postarši Hanáci, omime bet; šak mě znáš. Pokáď mě ale nekdo nenasere!
Jak sem bel z teho šizuňka celé rozcabóřené, čapno nebohyho plaza za ocas, zapráskám s nim nad hlavó a ženo móřenina po renko, jak zdotó kozo, pořvávaja: Já tě dám platit! Deť se to piščeni nehodi poslóchat ani zadarmo, te mrťafo jeden! A s takovó smrdotó sciplotinó se nech vefotit sám!

Barak alláh ufik! Hambanya halama! oponoval eště chvilo zeskochtivec v rodnym jazeko, ale po každym švihnoti hadem, zmuhl se ož akorát na:  Au! Au! Au!

To tě povim - v ževotě sem neviděl tak bílyho čerňocha! Tož sem se nad nim ostrnol, vrátil sem mo naklepanó krajto a povidám take: Au! Au revoir!

Co tě bodo vekládat, aplaus mělo to naše představeni nevidané. Němci po nás házele eurama, Angličani librama, Arabi dirhamama a Češi závistivéma pohledama. Japonci si mě fotile ze všeckéch stran a pruvodce našeho zájezda, celé ščastné, že na mě konečně natrefil, povidal, že mosim honem do hospode, kde na nás ostatni ož celó věčnosť čekajó s večeřó.

Moc se mně, pravda, nechtělo, bev hlavni hvězdó večera.
Ale kdež nás na drohé straně teho renko lapil paňáca, vešňořené jak alegorigké vuz, od hlave k patě ověšané hrnkama a měchama s vodó, a dožadoval se foceni za za deset dirhamu, poznal sem, že my postaveni lokálniho hrdine se povážlěvě naklonilo a šil sem bez camráni.
Ani sem tě nebel buhvijak hladné. Spiš zvědavé. O každé poolečni vévařovne si lebedile horde omóněnéch Arabu a náramně si šmakovale na kozich hlavách, telecich nožečkách a sekanéch jehněčich játrech s ovařenym mozečkem. Neco takovyho be našenec ani nepokládal za pokrm, nanévéš za cestovatelskó zajimavosť, ale protivá gosto žádné dyšputát, no né?

V hospodě bela hlava na hlavě. A jak sem tak vizityroval kolem, mimo bab z našeho zájezdo - sám chlap. Móřenini ococávale čaj, mlsale cokrovinke, blézale zmrzleno, mudrovale vespolek a furt si mě poočko měřele. Bel to takové nepěkné pocet, jak kdež sediš v čekárni o zobařa a néni tam nic ke čteni. Tož sem šťóchl loktěm teho delegáta a ptám se: Te, senko, poslóché, to je snáď ten Gay-club, né? Kde só všecke žensky?

A von na to, že néspiš doma, jelekož to o machometánu tak chodi. Donedávna pré nemuhla moslimská roba před cezim chlapem ani okázat hobo! Venkovsky Arabke tento obečej chovajó dovčel, tož se hastrošijó do oděvo, zvanyho burka. To só hábe, kery zakrévajó celó figoro komplet, akorát před očeskama je špehyrka, pošetá séťovinó.

No rychtyg! Hófec podobně vemustrovanéch strašáku sme přece ož potkale o té veleké mešite, né? Dlóhy hábite, na palecich hadre a přes oče siťovka, lepl sem oraženě delegáta po zátelko, tos mě nemuhl opozornit hneď, že só to babe? Já sem meslel, že je to zájezd včelařu!



51 názorů

Kapsa
30. 04. 2012
Dát tip
Ano to kvituji, on člověk - autor, nesmí lidem příliš dlouho ,,srát" do hlavy, protože jednou jako každá jiná nádoba přeteče ;) A kdo se v tom má brodit :)

Jak tomu může jedinec rozumět, když seriál trvá po několik generací? (-: Ovšem já, na rozdíl o tvůrců převahy duchamorných telenovel, jsem ochotný, ukončit dílo včas.

Kapsa
30. 04. 2012
Dát tip
A on někdo rozumí nekonečným seriálům???

Kapsa - že jo? Sám to nechápu. A to jsem udělal všecko pro to, aby tomu náhodný čtenář, vyskytne-li se, ani trochu nerozuměl.

Kapsa
28. 04. 2012
Dát tip
No... na Písmáku se próza na pokračování moc nečte, ale ty máš úspěšný seriál jako legendární VékáVéčka na Primě ;)

VH64
25. 04. 2012
Dát tip
Vida, co se člověk nedozví! Já z uniformovaných žen miloval jen Marusju. Ta byla staršij kapral, ne?

VH64
24. 04. 2012
Dát tip
Tady bych to viděl na s láskou udělenou hodnost nadnadnadnadnand...strážmistra!

Přátelé. Já vám za celý kolektiv, konkrétně za mě a stréca Křópala, děkuji šestkrát. Jsme velmi potěšeni duchaplnými komentáři a mají-li udělené hvězdičky obdobný význam, jako ty od pánů Michelina nebo Hennessyho, tak se dmeme pýchou.

jejdavilda
21. 04. 2012
Dát tip
*

Moc pěkné, dobře se to vybarvuje*

VH64
20. 04. 2012
Dát tip
Oddechovější pasáž... Au revoir!

FAE BOMB
20. 04. 2012
Dát tip
KZ: Včely jsou po dopadu samonaváděcí. V případě minutí cíle pak po určitou dobu fungujou jako nevýbušná nástraha, kterážto znesnadňuje průchod terénem...

Vendulo - když ono se tak těžko odolává. U vchodu do sámošky ti vnutí strašně výhodnou půjčku, v krámě tě o ty peníze připraví, zboží, které jsi vůbec nechtěla, si přivezeš domů a tam už čeká exekutor, aby ti ho zabavil. To je koloběh života.

Toscana - co je na tom divného? Slovo je přece mezinárodně srozumitelné. Roba je ženský tvar výrazu robot, kterýžto vynašel a světově proslavil pan Čapek.

FAE BOMB - tomu se zdráhám uvěřit. Z letadla se kolikrát netrefíš ani bombou. Natožpak včelou!

lastgasp - Očkován? No, dá-li se slivovice pokládat za serum, tak ano. A nezoufej, jestliže jsem tě nezklamal teď, snad se mi to podaří příště.

Toscana
20. 04. 2012
Dát tip
FAE - no vidíš, nač se tumlovat s atomovkama, když zbraň hromadného ničení je tak prostá a lehce dostupná... :o))))

Toscana
19. 04. 2012
Dát tip
mě fascinuje spojení slov "moslimská" a "roba" - to je teda nářez! :o)))) *t

FAE BOMB
19. 04. 2012
Dát tip
nosalergik: Pokud se nepletu, tak i několik málo žihadel je smrtelnejch. Toho se s úspěchem využívalo ve druhý světový, když se po Africe navzájem honili Frickové s Angličákama. Jedni druhejm (už ani nevim, kdo komu) házeli na hlavu z letadel včely. Konkrétní informace sice nemám, ale představuju si to tak, že ty včely byly zavřený v pětilitrovce vod vokurek, přičemž před shozením na postupující nepřátelskou kolonu byly protřepáním nasrány...

guy
19. 04. 2012
Dát tip
:))

lastgasp
19. 04. 2012
Dát tip
Květoni nezklamal jsem se. Fajn čtení. Byl jsi před cestou očkován? T*

Anita09
19. 04. 2012
Dát tip
Myslím, že Vichr z hor nezařadíš, to by ses načekal, než bys nás všechny odradil, to se rdaěji my, tvoji čtenáři, naučíme po hanácke :)

Sebastiana
19. 04. 2012
Dát tip
*

Alegna
19. 04. 2012
Dát tip
no těpic, co bude následovat potom :-))))))

Alegno - užívat si teprve bude. Zatím se aklimatizuje.

Čučenko - z toho je vidět, že našinec by i arabskou garderobu dokázal prakticky využít.

Alegna
19. 04. 2012
Dát tip
ten si užil :-)

čučenka
19. 04. 2012
Dát tip
Zájezd včelařů :)))))))

Ferry - mně už se insolventní výraz usadil v tváři natrvalo. A, jelikož nakupuju po tržnicích a odívám se v secondhandech, vyhlížím celý tak nějak zvetšele a recyklovaně. Má to výhodu, že mi pouliční prodejci nenabízejí žádné zboží a dokonce i Svědci Jehovovi se mi vyhýbají.

Ferry
19. 04. 2012
Dát tip
No to čočím a hledím až mi srdce radostí povyskočilo - jak bych tam sama pobela, pačmache si pokreslit dala. Nejlíp by mi šlo tvářit se insolventně, neb by to belo mně přirozené......ď. t*

macecha - konečně se mi podařilo ukončit odstavec vtipnou pointou. Tak by měly vypadat všechny, ale pokaždé se nezadaří. (-:

Kočkodan - jsem moc rád, že nepatříš k těm zlolajným žehravcům.

Anita09 - jak klesne sledovanost, nasadím díl zvaný "Vichr z hor" a prchám.

avox - Já bych ti přece nelhal, kdyby to nebylo nutné, však mě znáš, ne? Ale přiznat musím, že pravda byla nepatrně modifikovaná pouze v případě té mešity Konkubíny. Když to se v naznačených souvislostech tak krásně nabízí k přeřeknutí... Kdo by odolal? Zde jsou fakta: --- Medresa (Upozornění: definici formuloval uživatel varan a ověřil editor) Význam: islámská vysoká škola pro bohoslovce a právníky --- Koutoubia ? téměř 70 m vysoký minaret a dominanta města. Výstavba začala v roce 1150, dokončen byl minaret za sultána Yacouba El Mansoura (1184?1199). --- tn.cz / Zprávy / Archiv magazíny aktualizováno 07:40 20.11.2010 Mytický hotel Mamounia v Marrákeši je po renovaci znovu v provozu. Winston Churchill pozval Franklina Delana Roosevelta, aby si tu odpočinul po strategických jednáních za druhé světové války. Alfred Hitchcock natočil v hale některé scény filmu Muž, který věděl příliš mnoho. Byli tu Rolling Stones, Charlie Chaplin, Sharon Stoneová a mnohé další hvězdy. ---

MKbaby - já se do žádné muslimské ani nechystám. Akorát v létě do jedné pravoslavné. Tam můžu, ty jsem ještě nenaštval.

filemon - já pevně doufám že jenom ti machometáni, kteří mají smysl pro humor. Nerad bych se setkal s džihádem osobně.

nostalgik - proto i včelaři musejí být "vždy připraveni", jako u nás skauti. Bez ochranných prostředků nejezdí ani na výlety.

macecha
19. 04. 2012
Dát tip
poslední věta nemá chybu ... :-)) T***

Kočkodan
18. 04. 2012
Dát tip
Brisní tanec, kobra, vcelari, spílat ti za tvorbu vubec se nedarí... :-)

Anita09
18. 04. 2012
Dát tip
Zavadiš kótkem oka o kopec hader, v kerym se cose mrská, jak trdlo v máselnice a než tě trkne, že de o vestópeni břešni tanečnice, živě si to dovedu představit, :))))) Pobavilo mě to jako vždy. Jak nepíšeš česky, jsi nějk nezvykle plodný. Doufám, že ti ta frekvence už zůstane.

Anita09
18. 04. 2012
Dát tip
Zavadiš kótkem oka o kopec hader, v kerym se cose mrská, jak trdlo v máselnice a než tě trkne, že de o vestópeni břešni tanečnice, živě si to dovedu představit, :))))) Pobavilo mě to jako vždy. Jak nepíšeš česky, jsi nějk nezvykle plodný. Doufám, že ti ta frekvence už zůstane.

avox
18. 04. 2012
Dát tip
a řekni "na mou duši, na sto hříchů..." a pošli strýce Křópala k ušnímu...

avox
18. 04. 2012
Dát tip
medresa, Konkubina a Mamounia... Květoňku, všecičko ti věřím, ale toto mi potvrď ještě extra, ať nemusím dlouze googlit :-))) */

MKbaby
18. 04. 2012
Dát tip
Zájezd včelařů - joj, asi tě už do žádné muslimské země nepustěj :)

filemon
18. 04. 2012
Dát tip
"te mrťafo jeden" :)) A budú to čítať aj machometáni?

nostalgik
18. 04. 2012
Dát tip
Africké včely jsou prý větší a agresivnější... tož včíl modroj! **

Čudla
18. 04. 2012
Dát tip
/*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru