Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odchází cele posvátní

Výběr: egil
28. 04. 2012
8
9
851
Autor
Viktorov

Kolik asketů je v jediném údu času?
Patnáckrát sen už odbil hodinami
Stále nořím hlavu do žebrákova batohu
S čekáním na bohatý západ slunce.

Netvrdím, že můžu klidně spát
Ne potom, co jsem stál a  dýchal
trochu prachu z křídel můr.
Ne potom co jsem spatřil v ledové řece.

Přál bych si, aby hodiny byly jako děti důstojníků.
Tiché, poslušné ustrašené.
Šestnáckrát zavanul vítr snům na záda
aby je vyprovodil
do bohatého západu slunce.

Netvrdím, že můžu klidně spát
Ne potom, co jsem stál a dýchal
trochu prachu z křídel můr
Ne potom co jsem spatřil v ledové řece.



 


9 názorů

půl a půl, řekl bych. - neodekadentně symbolistní póze nevěřím, byť za sebou zanechává závan, který se hned nerozplývá. - "patnáctkrát, šestnáctkrát" - nic mi ta čísla neřeknou. - některé obrazy jsem si přečetl rád znovu ("Přál bych si, aby hodiny byly jako děti důstojníků. / Tiché, poslušné ustrašené."), jiné mohu zapomenout - viz ta neo stylizace, např. 2. a 4. strofa - a zvlášť "co jsem stál a dýchal / trochu prachu z křídel můr. / Ne potom co jsem spatřil v ledové řece." - je vidět, jak báseň stojí a padá s (ne)přijetím obrazu, který pro ni má být klíčový. to si dnes můžeš napsat jako dojem z četby, ale revitalizovat to, recyklovat, chtít s tím přijít znovu na trh - ne, to je velmi ošemetné. - já ty obrazy necítím jako zakotvené ve tvé vlastní zkušenosti - někde jsi něco podobného zahlédl a vzal sis to, protože se ti to líbilo a že na to naroubuješ svůj prožitek. nerozepisoval bych se o tom, kdyby z básně nebyla patrná schopnost pracovat s obrazem na určité úrovni. - potom je třeba hovořit o prohřešcích na této úrovni, které bych mohl u jiných básní, psaných pro nějaké nepoučené potěšení ignorovat. - ty jsi evidentně poučený. ještě navíc, ta póza mudrce-askety, hm, ta vrhá již od začátku nevhodný stín na prach z křídel můr a ledovou řeku. - vážně, tohle je ohlas četby, parafráze. - přijímáš-li to takto, potom se domluvíme. :)

marcela.m.
29. 04. 2012
Dát tip
...T

egil
29. 04. 2012
Dát tip
Možná by to sneslo trochu pročistit, sjednotit interpunkci, malá/velká písmena... Ale slušné to je, ne že ne. Za první verš tleskání ručičkami (hodin, jak jinak..).

Petr.II
29. 04. 2012
Dát tip
*

Moc se mi líbí metafora o dětech důstojníků a hodinách.*

sharik
28. 04. 2012
Dát tip
nevim co k tomu napsat. je škoda k tomuhle říct jen "líbí se mi, tip!", ale nějak mi došla slova :-O je to super

Deepness
28. 04. 2012
Dát tip
Nádherná obraznosť. Páči sa mi aj opakovanie druhej strofy na záver básne. Je trocha mysteriózna, trocha surreálna a zimomrivá ako tá "studená řeka" *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru