Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

pozvánka do rodného domu

Výběr: Jinovata, egil, a2a2a, Eli.Benett, Markéta, tóru.u, Fouckault
03. 05. 2012
39
21
3058
Autor
irem

 

 

 

 

na klíně košík plný holoubat
maminka něžně  škube hlavičkami
a skládá mrtvolky
do sněhobílých řad
a dobří holubi se vrací a nosí špatné zprávy

o prázdných hnízdech
o jarním tání
o vodách
které strhnou mosty

a dravá řeka dělí kuchyň na dva světy
maminka vládne smrti
a hosté mají hlad


 

 


21 názorů

hus.a
17. 12. 2012
Dát tip
moc...- a díky, jsem si našla svou autorku v "neznámým lese"--)))

VH64
02. 07. 2012
Dát tip
*

To "a dravá řeka dělí kuchyň na dva světy" mi připadá jako trochu moc ostrý přechod od obrazů k abstraktním pojmům. Jinak je to samozřejmě velice působivé a hluboké... A skvostně nenápadné rýmy. *

jH
16. 05. 2012
Dát tip
tip

líbí se mi obraz "a dravá řeka dělí kuchyň na dva světy", protože je uměřeně expresivní, bez křiklavých a laciných kontrastů, které mi v první strofě zavánějí emocionálním kalkulem. - tu nevinnost, kterou by k nim bylo nutné dodat, mluvčímu nevěřím. - druhá strofa je vizuálně vypelichaná. - podobně "dobří holubi" - "špatné zprávy" vnímám jako účelové vyhrocení dramatu. - nevidím, jak dění venku souvisí s démonizací matky, nebo s návratem/příchodem někoho. - přijde mi to všelijak polepené, nahnané do efektních kontrastů, jimiž prosvítá prostý přírodní (a emocionální) kýč. - zlomovým bodem je právě autorská nevinnost a naivita - nevěřím jí, a tím se pro mě většina konstelací v básni hroutí. - kdyby zde nebyli jiní, kteří nechávali sněžit ubité labutě, kteří snad měli nárok takto zacházet s emocionalitou, protože to u nich byl objev, nebo přirozený stav ducha, snad by bylo možné číst báseň jinak (ovšem spojení "kýčař Skácel" také není daleko od věci - a slyšel jsem je již vícekrát - viz. P. Řezníček, nebo I. Diviš)

berg
15. 05. 2012
Dát tip
Aniž bych si troufl doufat, že má poznámka dojde s autorkou tohoto textu nějaké interakce nebo dokonce (nedejbože!÷) vyvolá odezvu, přesto si zahraju na Sysifa a podotknu že: po skvělých a působivých prvních čtyřech řádcích první strofy nastává něco jako útlum, jakkoliv je celý text provázaný a logicky (snad i chronologicky÷) probíhá, je pro mne jeho celková úroveň příliš kolísavá. Sinusoida je pohledná křivka, ale na tak malé ploše na mou maličkost působí příliš rušivě. Ale i tak * určitě.

Stavák
13. 05. 2012
Dát tip
nádherná*

Agibail
07. 05. 2012
Dát tip
výborná! ... ukládám mezi poklady :-)...

krásné! dojem mi kazí "vrací" místo "vracejí", ale jinak to dává moc příjemný pocit. zaujal mě kontrast ptačích mrtvolek a maminčina pokojného klína.

a2a2a
04. 05. 2012
Dát tip
pro mne nádherná, nádherná. A jakkoliv prostřední sloka přece jen v použitých obrazech krapet zaostává či spíše neměla šanci dohnat skvělý úvod i závěr, svým obsahem je zcela na místě. A vlastně ta druhá sloka vůbec, ale vůbec nijak celkový vjem neruší, tak je celá báseň silná, plynulá a mistrovsky dotažená využitým vázaným veršem. Opravdu, krásná.

MarK.
04. 05. 2012
Dát tip
..prvá strofa má doslova uchvatila;) .. *

Jinovata
03. 05. 2012
Dát tip
Tání, mosty, prázdná hnízda, to vše je tak nějak omšelé. Na druhou stranu protipól první a poslední strofy je zajímavý. Hladoví hosté přináší nečekanou perspektivu. Taky nenásilné rýmování holoubat, řad had dodává textu ehm, jistý lad. Výběr za rozporuplnost.

marcela.m.
03. 05. 2012
Dát tip
...T

...povedená*

vk
03. 05. 2012
Dát tip
dobrý dojem mi kazí prostredná sloha ako od Brontosaurov

Santi€
03. 05. 2012
Dát tip
klidně bych vypustila první "a". jinak nejvíc mě zaujal závěr.

Petr.II
03. 05. 2012
Dát tip
jo, *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru