Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pan Hrůza

09. 06. 2012
12
29
2572
Autor
Markel

zamýšlela jsem něco veselého, ale...

 

Ležela nehybná pod rozkvetlou lípou. Krev jí kapala z čumáčku. Ještě před malou chvílí hbitě šplhala ve větvích, zatímco jsme si hrály opodál Honzo vstávej v kolik hodin. Stály jsme nad ní tiše a bezmocně. Růžena opatrně zvedla vychládající tělíčko a nesla je domů. Šly jsme za ní, posmrkávající smuteční průvod. Hebká hlavička Modroočky klimbala pod dětským předloktím. Blankytné oko hledělo k nebi.

Na rozlehlé zahradě uprostřed zelené divočiny jsme mělký hrobeček ozdobily barevnými kamínky a rozkvetlými větvičkami. Hlína za nehty nás tlačila, když jsme se vracely k lavičkám, k nohám sochy panny Marie. Shlížela na nás dolů, bezradně a smutně.

Z okna protějšího domu se vynořila lysá hlava pana Hrůzy. Usmívala se a čemusi přikyvovala, stejně jako dřevěný Budha, na kterého jsme se chodily dívat do výkladní skříně nedalekého starožitnictví.

Pod stromem jsme našly zakrvácený kámen.

Včera večer jsme se smály holé hlavě pana Hrůzy, křičely jsme na celou ulici, plešaté sluníčko vyšlo, koukejte všichni, sluníčko zrovna vyšlo!

A dnes... kradmé pohledy a šepot.

Pan Hrůza, jindy zamračený, masité paže doširoka opřené o parapet, se spokojeně usmíval.
 


29 názorů

Markel
18. 07. 2012
Dát tip
VH64- budu to muset nějak předělat, aby bylo jasno, díky za kukýnka

VH64
05. 07. 2012
Dát tip
Sím sím, já taky myslel, že jde o veverku!

Markel
17. 06. 2012
Dát tip
8hanka: díky za navštívení :-))

8hanka
17. 06. 2012
Dát tip
smutny pribeh z detstva, dospelaci vedia velmi ublizit...

Markel
14. 06. 2012
Dát tip
Zdenda: diky za návštěvu, je to všechno skutečný příběh, nic smyšleného, snad časem i předělám, je to jako osnova, chce to vyplnit ty díry, měj hezký den :-) Janina6: nebyla to veverka, bylo to kotě-holka, říkaly jsme jí Modroočka, myslela jsem, že je to z textu zřejmé, vzhledem i k notoricky známé knížce o kocourkovi, co se jmenoval Modroočko-krásně ulistrované paní Zmatlíkovou, ten kámen jsme našly opravdu až potom, je to skutečný příběh, co jsem jako dítě prožila, děkuji za kukýnka :-))

Janina6
14. 06. 2012
Dát tip
Líbí se mi atmosféra vyvolaná připomenutím dětských her, zvoláním "plešaté sluníčko vyšlo", motivem dřeveného Budhy a podobně. Jsou to takové detaily, které působí na představivost. Stejně tak je působivý kontrast smrti zvířete a úsměvu pana Hrůzy. Co mi vadí, je slzy ždímající popis mrtvé veverky - ten tlak na čtenáře je příliš okatý, čumáček, tělíčko, hlavička... a korunuje to blankytné oko hledící k nebi. Tohle zjevné hraní na city u mě vyvolává spíš opačný efekt. Jinak mě trochu překvapilo, že ten zakrvácený kámen nenašly hned (vedle veverky), ale až při pozdějším návratu.

Markel
12. 06. 2012
Dát tip
StvN: díky za rozbor, zamyslím se nad tím, aby to příště bylo celistvější guy: no, jeden jeho bratr, bylo jich víc, tak ten byl opravdu hubený, díky za návštěvu :-))

guy
12. 06. 2012
Dát tip
Jednoho pana Hrůzu taky znám, ale ten to asi nebyl, ten neměl masité paže, tan byl hubený jako lunt ..

StvN
11. 06. 2012
Dát tip
Objektivne, kdyz to vezmes, se minimalne muselo stihnout vykopat hrobecek. A to neni zalezitost na pet minut. Pricemz cteni tohodle textu je otazka jedne minuty. Proto to budi dojem rozplizlosti. Cili to jde urcite udelat semknutejsi. Ten aktualni moment, v nemz se norime do deje podle me musi byt jen jeden. Snad jsem to napsal srozumitelneji.

Markel
11. 06. 2012
Dát tip
Robinia: máš pravdu, a podobných příhod z děctví mám nepočítaně, už musím něco veselejšího :-)), díky

Robinia
11. 06. 2012
Dát tip
hrůza...

Markel
11. 06. 2012
Dát tip
Čudla:díky za kukýnka Květoň Zahájský: díky za návštěvu Prosecký: děkuji, jsem ráda, že líbilo Tangens_Omega36: bohužel, kdo to mohl tuši, pěkný den :-)) StvN: mám pocit, že ten děj = krátký časový úsek, odstavce že spolu nesouvisí? Chtěla bych, aby to, co píšu mělo logiku a myslím, že má, no, nevím... v každém případě si cením rozboru, i když mu nerozumím, chjo :-((

Prosecký
11. 06. 2012
Dát tip
dobré T

Kočkovrah jeden!

Fruhling
10. 06. 2012
Dát tip
Mně možná ani nevadí rozfragmentování děje do relativně nesouvisejících odstavců - pokud ovšem ty odstavce jsou jaksi autonomní. Tady je to pořád takové nakousávání z různých stran, nikdy úplné.

Čudla
10. 06. 2012
Dát tip
/*

StvN
10. 06. 2012
Dát tip
Tyhle kratke prozy musi byt vice semknute, to tomu mozna chybi, co myslis, Fruhling? Na malem prostoru pomerne velky dej a dlouhy casovy interval.

Markel
09. 06. 2012
Dát tip
Alegna: díky za návštěvu :-))

Alegna
09. 06. 2012
Dát tip
smutný střípek dětství, ale má své kouzlo**

Markel
09. 06. 2012
Dát tip
Fruhling: je to asi proto, že ten děj je popisován a viděn očima dítěte, děkuji za návštěvu :-)) Sebastiana: díky za návštěvu a * :-)) Básník v pruhovaném triku a v brýlích s kostěnou obroučkou: díky za kukýnka :-))

Sebastiana
09. 06. 2012
Dát tip
*

Fruhling
09. 06. 2012
Dát tip
Přijde mi to takové neobroušené, rozuměj, ty jednotlivé střípky maj asi něco do sebe, ale něco tomu prostě chybí. A je zvláštní, že nemůžu najít co.


Markel
09. 06. 2012
Dát tip
Talu ben Kohelet: díky můj první čtenáři úsměv mi tváře rozzářil :-))

Zajímavé, i přes tak smutné téma je v tom jaksi přítomno dětské vidění světa... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru