Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nelze Belze

03. 07. 2012
14
17
1962
Autor
Whitesnake

Kra de Bal zac z Louv ru fal za puls mu stou pá je jak v tran zu Bel zee bu ba bo lí hu ba v pa ra lý ze tan čí sal su (lidové rozpočítadlo)

 

Vždycky mi připadala

chemicky dochucená

 

Byť bílá

jako stěna

vždy v barvách jedovatých

 

podobně kněží z Mali

předpeklí malovali

tam v knajpě U Všech svatých

na prsa negrobohů

 

Byla jak UrSibyla

v miniaturním slohu

Vždy na mě působila

dojmem tak vyrovnaným

až jsem jí

s citem hraným

nabídnul černou nohu

 

i ocas

což se nemá

 

Vteřina doklopýtá

na Konec Všeho Času

práší se od kopyta

i od nemytých vlasů

Marie Vymyšlené

 

Ryba zůstane němá

 

a slovo

 

vyslovené

 

...


17 názorů

lawenderr
09. 07. 2020
Dát tip

máš tam místa, pro která se vyplatí vracet :)


Ano. Tip*

Armand
07. 07. 2012
Dát tip
za povšimnutí stojí také tvá schopnost pochytat (a nachytat) velké ryby (tj. redaktory poesie). V šermu (konkrétně v kizeme) je to už ale považováno za krutost. Pohybuješ se na hranici krutosti - jako šermíř vysmívající se svým ledabylým střehem ("na blbečka") úpornému soustředění se protivníků. Ale čta tvé odpovědi, vidím, že ačkoliv bys snadno mohl, nejsi... krutý. Nenecháváš je v jejich úpornosti koupat, diskutuješ :)

Armand
07. 07. 2012
Dát tip
čtu obvykle s potěšením tvé texty a básně... tahle není výjimkou. Jsi skvělý šermíř. :) * radost číst

koloušek
06. 07. 2012
Dát tip
Líbí se mi to, ostatně jako téměř vždy.(Jen ve třetím řádku od konce mě ruší"zůstane", dala bych "dál bude").T*

kebet
04. 07. 2012
Dát tip
Zaujaly mě obrazy a použití jazyku. Často mi ale přišlo, že jsou lákavá slovní spojení použita na (odpusť ten výraz) tlachání do větru. Jako lehká hra s jazykem mě to ale bavilo.

marcela.m.
03. 07. 2012
Dát tip
áno..T

egil
03. 07. 2012
Dát tip
"Mám za to, že jde spíš o to, jak se použijí, ale je to již věc vkusu." Nezbývá mi, než zopakovat: Vždycky jsem vyznával, že špatný verš sebelepší rým nezachrání, a naopak - skvělý verš unese i nějaký ten slabší rým. A tvoje básně toto pravidlo do značné míry potvrzují. Přesto MNĚ přijde trochu škoda....... ___________ Tak tedy... hezký den. PS: co se týče krásy a relevance vázaného verše, potažmo faktu, že ses pasoval do role "propagátora krásy a relevance vázaného verše"... Sám vázaný verš vyznávám velmi, mé volné verše (ač povětšinou bez rýmů) jsou důsledně daktylsky provázané, i proto vím: v poezii, dokonce i zdejší, je nespočet druhů a typů vázanosti. Nebral bych to tu tak šmahem.

Whitesnake
03. 07. 2012
Dát tip
ad DP pro mne tento gobelín utkaný soudržně je, proto jsem jej publikoval... one je to vžfy věc náhledu a úhlu pohledu. "Chemicky dochucena" je pro mne v tomto kontextu totéž co chemicky upravená... nejsme u chemickofyzikálních experimentů ani zkoušek... "vždy na mne atd..." je rytmicky naprosto bezproblémová, leč chápu, že pro někoho mlůže vyznívat jako nucená vycpávka, ale mto bych muselk verš oid verše vysvětlovat tok svých myšlenek... žádné strachy, nebudu. Dík za zastavení.

Whitesnake
03. 07. 2012
Dát tip
davide... egile... díky za zastávku. Nebaví mne rovněž dokola vysvětlovat, že nelze v nějakém delším celku mít pouze neotřelé a neslýchané rýmy, takto vázaně nepsali ani ty největší kapacity... myslím, že v mém případě je to z toho hlediska určitý (nutný) balanc. Mám za to, že mnde spíš o to, jak se použí, ale je to již věc vkusu. Výtku ohledně větší propracovanosti beru, ale píšu pro zábavu, pro svůj estetický pocit a jsem rád, když někdo objeví skryté významy, odkazy, fórky atd. Jsem propagátor krásy a relevance vázaného verše zde, proto... s dovolením... beru chválu i výtky s rezervou. Rád píšu o něčem v dobrodružných (i obyčejných) rýmových metrech, baví mě ta výzva. Každopádně díky.

egil
03. 07. 2012
Dát tip lawenderr
Už jsem ti to kdysi psal - mně se líbí, jak ti to v textech čas od času jiskří; dokážeš vystřihnout obraz, verš, kdy si řeknu "A sakra..." Na druhou stranu mě často napadá, jak by tvým věcem prospělo, kdybys věnoval trochu víc péče formálním prostředkům... Ono je to na jednu stranu dobré, jak tahle báseň působí přirozeně, svým způsobem nenuceně. Ale za sebe to vidím tak, že báseň nejen má tělo (tvar; formu - chceš-li), ale zároveň tím tělem je. A když tvoje texty hodnotím z tohoto hlediska (jako artefakty - protože každá báseň MÁ duální charakter: jednak je strukturou-artefaktem a jednak je i procesem-prostorem, který otevírá), chybí mi v nich o kapku víc propracovanosti. ...slohu/nohu, vyrovnaným/hraným... atd. Tohle rýmování na hraně gramatických rýmů mi přijde nehodné tvého potenciálu. Vždycky jsem vyznával, že špatný verš sebelepší rým nezachrání, a naopak - skvělý verš unese i nějaký ten slabší rým. A tvoje básně toto pravidlo do značné míry potvrzují. Přesto mi přijde trochu škoda....... _______ PS: Lydie, žluč ti začíná ubírat na vážnosti.

Alegna
03. 07. 2012
Dát tip
T*

DavidPetrik
03. 07. 2012
Dát tip
Stylove zajimave. Vidim nitky, ktere propojuji nabozenske motivy, ale nevidim z nich utkany soudrzny gobelin. Mnoho nevysloveneho a naznaceneho (hned zkraje: kdo je ta "chemicky dochucena"? je to tvar Marie?; je to bila stena? proc je "dochucena" misto "chemicky upravena"?). Tak se ztraci poselstvi textu. Nektera mista stylove bajecne rezonuji (treti sloka). Jina pusobi nucene a bori rytmus zbytecnou doslovnosti ("vzdy na me pusobila dojmem vyrovnanym", ctvrta sloka). Tahle sinusoida silnejsich a mene silnych mist je opet potvrzena v zajimave, sepjate sloce zacinajici "vterina doklopyta". Divim se, ze text neni vice komentovany, resp. tipovany, protoze je zajimavy, nese urcite kvality. At se Vam dari.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru