Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

.smířit se se světem.

16. 10. 2012
17
23
1616
Autor
unisex

Dnes jsem si upekl chléb. Nemám, s kým bych se o něj podělil: jím ho sám.

V horách jsem spatřil ženu: vyšla z chalupy, aby vylila vodu z lavoru. Měla pěknou postavu, rifle, světlé vlasy. Přemýšlel jsem, jaké by bylo s ní v tom domě žít. Otáčel jsem se k chalupě, dokud mi nezmizela z dohledu.

Držel jsem v rukou bratrovu dceru. Ukazoval jsem jí svět, aby neplakala. Rozevřel jsem prsty žaluzie a ukázal jí zahradu. Ukazoval jsem jí svět a myslel bolest.

Napsal jsem dnes na schránku: NEVHAZUJTE REKLAMU. Nechci, aby mi dál lhali.

Stále se dovoláváš Edwarda Stachury a jeho deníku. Mám o tebe strach. Už nejsi bez sebe: kousek po kousku se nacházíš. S odvahou, kterou máš, najdeš někoho, kdo dá tvému životu smysl. Nezůstávej v samotě: ztratíš se.

Vím, že život se zkracuje, jak ho nežiji. Když zapomínám, že tu jsem a pak se připomenu. Když se vykupuji myšlenkou na tebe.

Je udivující, jak se stále vynořuješ z trosek minulosti a ukazuješ se ve své tělesné kráse: jako stokrát prokletá Afrodita. Snad jen lidská paměť je postižená potřebou vyplňovat prázdnotu fantazijními představami protějšku, v kterém se člověk již tolikrát zklamal a opět ho vábit nesmyslným příslibem nového začátku.


23 názorů

oran
16. 12. 2012
Dát tip

čupr..


stanislav
28. 10. 2012
Dát tip

mně můj život nijak poutavej samozřejmě nepřišel  ... garthe, na tomhle bys měl zapracovat! zajímavej život, to je grunt! :)


stanislav
28. 10. 2012
Dát tip

milý minimalistický pathos. 


StvN
27. 10. 2012
Dát tip

Chapu. 


unisex
27. 10. 2012
Dát tip

no, já jsem rád za všechno, co mě činí svobodnější pro svět.. i když to třeba někdy bolí.. ;)


StvN
27. 10. 2012
Dát tip

Jsi za ně rád, ale doufáš, že to bude zase dobrý, ne?


Štírka
24. 10. 2012
Dát tip

vlastně je to o smutku... o čase, který by mohl dávat a ne brát... vlastně je to smutné, ač máš dar nad sebou nefňukat a neutápět se v tom... Je to dar ?  Určitě, protože jen takto asi můžeš něco sdělit dál... a tím - jak i říkáš - taky sám sobě. Psaní je opravdu i poznávání sebe sama. A situací,kterými procházíme... V tomto odraze získávají konkrétnější podobu.   t***


Garth
21. 10. 2012
Dát tip
Ahoj Stvne:) no jo, impuls je dulezitej. Často v zivote je to ale něco celkem nesouvisejiciho..

unisex
18. 10. 2012
Dát tip

jj, dík stvne.. já su za ty momenty rád..


StvN
18. 10. 2012
Dát tip

Avízo Garthovi. Ahoj Garthe:)


StvN
18. 10. 2012
Dát tip

Klub zdrcených...

 

Já jsem to s tou reklamou vnímal spíš přes to konstatování: Napsal jsem dnes na schránku. To mi přišlo pro tu situaci výmluvný. Ani ne tak o těch lžích, jako spíš o postoji k nim, respektive o změně toho postoje, protože napsat jsi to tam mohl už dávno, ale teď jsi k tomu teprve dozrál. takovýchle momentů mám teď já bobužel hodně.


unisex
18. 10. 2012
Dát tip

jo, garthe, mám podobnou zkušenost.. a myslím, že to souvisí s uvědomováním si sebe.. že ten text, kterej píši, a pak ho zpětně čtu, mi dává nahlédnout do sebe..  takový zastavení se nad sebou..


Garth
18. 10. 2012
Dát tip

já to takhle moc nevnímám, reklama prostě občas lže..  tu pocitovou souvislost asi chápu. občas věci do sebe zajímavým způsobem zapadaj, občas to rád sleduju a občas mně to samozřejmě vadí. pamatuju si jeden čas, kdy jsem měl takový zvláštní období, že se dělo moc věcí, většinou teda ne moc dobrých... tak jsem je začal psát a došlo mi, že na papíře to vypadá poutavě (mně můj život nijak poutavej samozřejmě nepřišel), když člověk ty pocity neprožívá přímo, ale zprostředkovaně, jenom tak, že se mu připomene, jaké to je.. působí to na mě noblesně, a přitom, když to prožívám, je to největší hnus fialovej. kdyby to napsal někdo jinej, řekl bych si : jakej to má zajímavej a živej život. přitom já ten život měl děsnej. to se mi na takových miniaturách líbí, že si představuju, co za tím může být a jak se člověk co to psal cítil a co vlastně prožíval. a taky, že každej má něčím zajímavej život, jenom si to neuvědomuje. prostě odžívá zážitky, ale už se nepodívá zpátky a neřekne si často ani : "to tedy bylo ale podivné období."

nějak jsem se rozepsal... občasná prokrastinace je jednou z mých špatných vlastností žel


unisex
18. 10. 2012
Dát tip

vlastně ani nevím, jestli to má s ostatním textem nějakou logickou souvislosti, spíš pocitovou.. vím, že když jsem to psal, myslel jsem na to, že rekalama má lež už sama v sobě.. a jak mě týdny unavovalo otevírat schránku plnou lží.. teď ji otevírám a nic v ní není.. je prázdná.. pravdivější


Garth
18. 10. 2012
Dát tip

neznáme = jako že se známe hodně málo :) že nemám vhled do tvého světa

zkusím příklad

NEVHAZUJTE REKLAMU. Nechci, aby mi dál lhali.

tomu třeba nerozumím skoro vůbec. proč to v textu je, co to má znamenat, jestli to s něčím dalším v textu souvisí.. pravda je, že na některý věci jsem trochu natvrdlej, takže to nemusí být text zrovna pro mě. (ajko že to nebude zrovna dnešní formičkou :))

 


unisex
17. 10. 2012
Dát tip

tohle mi garthe nepřijde jako těžkej text.. asi nemáš formu zrovinka.. a známe se přeci.. jsi milej kluk


Garth
17. 10. 2012
Dát tip

já ti nevím, na mě je tam těch "mouder" (nevím jak to říct.. metafor, hledání dalších smyslů) skoro moc. už o tom musím moc přemýšlet a snažit se místy pracně hledat význam  a jak jsem odtržený od tvojeho světa (neznám tě) tak mi to nejde moc dobře. je samozřejmě dobře možný, že problém je v způsobu mého vnímání, které si s tím prostě neporadí.


sveřep
17. 10. 2012
Dát tip

***jo



Čudla
16. 10. 2012
Dát tip

/*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru