Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Problematika písmáckých čtení

08. 11. 2012
8
49
5388
Autor
Lyryk

 

 

Historie:

 

Od vzniku Písmáka v roce 1997 hned v roce následujícím začala setkávání písmáků především v Praze. Abychom byli spravedliví, významné skupinky písmáků se našly i v Brně, Ostravě, ale také třeba v Rakovníku a na různých místech v republice, byť krátkodobě nebo jednorázově. Po roce 2000 lze setkávání označit za zlatou dobu Písmáka. V období následujících pěti let se provázanost těchto čtení dostala na vrcholnou úroveň. Pamatuji si, že jsme ve významném počtu přijeli tenkrát na čtení do Ostravy. Ještě častěji jsme jezdili do Brna. Na pražská čtení jezdili písmáci z celé republiky. Dokonce docházelo ke čtením s účastí českých písmáků v Bratislavě a třeba i Popradu. Slovenští autoři byli častými účastníky čtení zejména v Praze.  Poté, kdy se písmácká komunita rozdělila (vznik Literry, exodus na Totem), přešla významnější iniciativa na organizaci čtení na Totem(.cz).

 

Současnost:

 

Od té doby se situace prakticky nezměnila, čtení Totemu v pražské kavárně Fra (poezie) a čtení v pražské Jindřišské věži (próza) vydržela až do dnešních dnů. Čtení Písmáků je v tomto kontextu popelkou. I když mnoho autorů je současně zalogováno na Písmáku a na Totemu, písmácké zastoupení ubývá a probíhá prakticky pod blahosklonným protektorátem Totemu.  V posledním roce lze za významnou aktivitu považovat čtení, jež pořádá nyní v kavárně na Palmovce písmák Zolo. Nejde však výhradně o čtení autorů z Písmáka, i když se i tam nepravidelně někteří autoři objevují. Pro spravedlnost je třeba uvést, že čas od času se objeví ojedinělá čtení, ale nestávají se pravidelnou tribunou písmáckých autorů.

 

Překážky:

 

Hlavní výhodou Totemu je jeho organizační zázemí. Zřizovatelem a souputníkem serveru je občanské sdružení (Loreta), jehož prostřednictvím jsou akce Totemu pořádány. Vedoucí protagonista Martin Zborník a potažmo Loreta s Totemem jsou dnes spolupořadateli Dnů poezie. V minulosti existovalo i občanské sdružení Písmák, ale jeho aktivity zanikly s prvním přeprodejem Písmáka, jeho předsedou byl první majitel zdejšího serveru. Tedy lze konstatovat především, že Písmák nemá organizační platformu, která by dokázala stabilně produkovat nějaké akce. Překážek je ovšem více.

  1. Neexistuje organizační platforma.
  2. Tuto organizační platformu nenahrazuje nynější majitel serveru a nemám zprávy, že by měl v úmyslu v budoucnosti sám nějaké akce organizovat.
  3. Rejstřík osobností, které organizovaly akce v minulosti se vyčerpal a nová generace zdejších uživatelů se dosud nijak nezapojila.
  4. Akce jsou v podstatě drahé. Pamatuji si, že organizace čtení v letech po roce 2000, aby měla úroveň stála průměrně až dva tisíce korun. To by sice šlo relativně zlevnit, ale hlubším problémem je změna myšlení písmáků; v minulosti byli ochotni utratit peníze za cestovné, a pokud byli z daleka i za ubytování (i když i zde jsou rezervy v případné organizaci, bylo by lze uvažovat o přespávání u místních písmáků).
  5. Pořádání akcí i v pasivním slova smyslu brání nedořešená praxe autorských práv. Zatímco na Totemu existuje při zadávání díla noticka, kdy se autor může zavázat, že svá autorská práva poskytuje Totemu pro účely publikace a další produkce, na Písmáku je nutno oslovovat jednotlivé autory, což redukuje značně možnou flexibilitu a znevýhodňuje především prezentaci nových autorů.

 

Výzva:

 

Rád bych, aby se Písmácká čtení opět osamostatnila a nabyla svébytné stability. Jsem ochoten tomu osobně pomáhat, ale myslím si, že je to záležitost nové mladší generace zdejších autorů. Pokud existují zájemci, kteří by se chtěli na organizaci čtení podílet, ať se mi ozvou do zdejších zpráv; s následnou organizací rád vypomůžu dle svých možností. Zajímají mne všeobecně k této problematice všechny (i negativní) názory. Uvítám, pokud si pamětníci udělají čas a zavzpomínají na události kolem Písmáka a formou příspěvku na serveru nebo mně do zpráv pošlou svoje (i kontroverzní) postřehy ze starých časů. Písmáku chybí záznam mnohdy dramatické a barvité historie a tu těžko zrekonstruuje jeden autor. Tak neváhejte a vzpomínejte nebo se zkuste i zapojit do organizace čtení.

 

Otázka do pranice závěrem:

 

Svěřte se nám všem, proč nechodíte na čtení, kde se můžete setkat s písmáckými autory? Kdo se obává svěřit veřejně, může i do mých zpráv.


49 názorů

sklenář
11. 11. 2012
Dát tip

...viz Delahaye


spíš bych také přijel na nějaké neformální setkání než na přednášení textů, které mě, až na několik výjimek, moc nezajímá. - kdyby tam bylo pár lidí, které znám, tak bych přijel třeba do Prahy, jak navrhuje swen. - některé virtuální identity bych si rád prohlédl naživo. 

 


agáve
11. 11. 2012
Dát tip

já bych klidně přišla na nejakou prazskou akci, jenom jsou ty akce casto  dost nudne, bere se to tam moc vazne a je tam moc literatůry, ja bych chtela nejakou vic seznamovaci a interaktvini, a vubec, vice bžundy!


clovrdik
10. 11. 2012
Dát tip

jo jo, Písmácký čtení, to bylo fajn; rád vzpomínám na několikerá čtení v Rakovníku, organizoval to dablik008; a o tom to je - asi už tady dneska nejsou lidi, kteří by chtěli něco organizovat


Nicollette
09. 11. 2012
Dát tip

To je pravda, já jezdila na čtení do Prahy až ze 160km vzdáleného Tachova :) Vždycky se jich účastnilo jádro a další nový člověk do party byl objektem zájmu. Bavilo mě to a jsem si jistá, že hodně Písmáků také vzpomíná na plzeňské čtení a Honzu Těsnohlídka, žvýkajícího tulipány :))

 

Jenže - dnes se písmácká komunita rozrostla a noví členové převážně nemají zájem o osobní setkání, radši se vyžívají v alternicích a grafomanii, provokacích a urážkách. A protože se nehodlají ničeho osobně účastnit, neostýchají se napadat ve velkém formátu. Podle mě se Písmák dostal do nějaké divné nálady, která trvá už strašně dlouho. Moje poslední akce s Písmáky, kteří tu publikovali kdysi byla ale výborná, takže nepochybuji, že zájem i chuť by byla.. Mně osobně, se přiznám, samotný čtení nikdy nebavilo, měla jsem radši to, co následovalo po něm :)


Janina6
09. 11. 2012
Dát tip

Jenom chci připomenout, že v Brně pravidelně pořádá čtení Martinez. Na jednom jsem byla, líbilo se mi, ale nemyslím si, že by veřejné čtení kdovíjak prospívalo textům - spíš se mi zdá jako velice dobrá příležitost poznat osobně lidi se stejnými zájmy. Do Prahy to mám daleko, noclehy jsou drahé, jinak bych určitě přijela častěji.


Max Hutar
09. 11. 2012
Dát tip

Ono, proč chodit na čtení s písmáckými autory, když by stačilo, kdyby mnozí místní samozvaní umělci vůbec na nějaké čtení přišli, že. A nejen doma prděli do křesla před pc.

 

Čtení jsou na mizerné úrovni? Zpětnou vazbu to chce.


slovo do pranice: v prahe som pomerne casto aj s inymi pismakmi - romale torpedo vseobecne oblubeny jt bol tam aj james_juyce. a nikdy som ta na ziadnom citani nestretol.


osamostatnit pismacke cteni je blbost. hrozi tym totalna degenracia a este vacsie uzavretie do komunity.

ked by mal byt pismak len ako organizator tak by si potreboval aj zastitu majitela. a ten neviem ci by do toho siel.

pismaci stale organizuju akcie. su sucastou citania. akurat to neni pod hlavickou pismaka - vid. zastita majitela.

dobra akcia nemusi stat tak vela

obycajne citanie v kniznici ktora ti da zadarmo priestor. zavolat si pismakov z okolia aj s cestakmi + trebars znamejsieho autora ta moze vyjst na cca. 30 eur. uplne s prehladom. to niekto prechlasta za pol vecera

 

 


Delahaye
09. 11. 2012
Dát tip

Berg: velmi dobrý postřeh :-)

osobně (a je to to skutečně IMHO) se domnívám, že veřejné autorské čtení básním spíše ubližuje

pamatujete Nedělní Chvilky Poezie ? Pročpak tam nečetli autoři, ale renomovaní herci, kteří si uměli poradit jak s trémou, tak s dikcí a s jinýma aspekty veřejného projevu ? Ono to asi nějaký důvod mělo ..


těša
09. 11. 2012
Dát tip

pokud by existoval zájem číst a poslouchat, rád v brně něco dám dohromady...se mi případně ozvěte, kdybyste někdo měli podobně brněnské zájmy.


berg
09. 11. 2012
Dát tip

Jirko,

myslím, že přeceňuješ působení "zla" v řadách nejen Písmáckých. Osobně bych to viděl spíš na mix lenosti, nechuti, objektivních příčin, osobních i neosobních averzí, nechuti k sebeprezentaci, introverze, insolvence... dosaď  si další věci a myslím, že střed terče příliš nemineš.

Dnešní doba osobnímu kontaktu příliš nenahrává, křičet lze i zpoza buku klávesnice.

Osobně jsem se zúčastnil jednoho jediného setkání trochu širší obce poetické a zřejmě karma či jaká jiná potvora způsobila že jsem nabyl dojmu, že co básník(řka), to člověk s psychickými problémy, popř. bytost neukojená, homosexuální, se zbytnělým egem, se sebevědomím na dvaceti procentech normálu...

Daleko přínosnější než kuňkat své  výplody před plénem podobně postižených jedincú mi přijde vzít třeba kolo nebo běžky a vyrazit do přírody.

Ale jinak: pokud někdo vidí možnost své seberealizace ve veřejném čtení, myslím, že je to stejně "kvalitní" způsob ubíjení přebytečného času jako jakýkoliv jiný.


a2a2a
08. 11. 2012
Dát tip

Obávám se, že svou negativní roli mající za důsledek úbytek těchto iniciativ hraje i nadmíra neuvěřitelně zlého chování docela početné řádky Písmáků a proto dost možná mnozí tyto akce ignorují, neboť asi většina z nás jsme citliví lidé, někdy i přecitlivělí. Pokud v tomto ohledu nedojde k obratu, pak se obávám, že půjde postupně o další sešup, jakkoliv v současné době na Písmáku zjevně publikuje více kvalitních autorů než kde jinde, včetně Totemu, který rozhodně není také tím, co býval.

Účastnil jsem se i jako vystupující asi 6 akcí vždy mimo Písmák, naposledy velkoryse zorganizovaného Festivalu české a slovenské poezie Po obou stranách Moravy (organizátorka Jarmilka Moosová) a všechny akce měly příjemnou atmosfétu i přes proměnlivou úroveň.

 


Zuzulinka
08. 11. 2012
Dát tip

organizovat mohu taky, kdyby byl zájem a lidé odsud ze severu Moravy by přijeli...pracuji v karvinském kulturáku, tam se děje ledacos...tak proč ne poetická večer:)

 

akorát nevím, jak to stráví má drahá polovička....


snake_01
08. 11. 2012
Dát tip

Já jsem z Hradce Králové, nemám úplně přehled o tom, kolik autorů publikujících na Písmáku pochází z téhle lokality, ale každopádně uspořádat tu veřejné čtení nebo i sraz není nijak problematické - osobně jsem v kontaktu s dámami, které mají na starosti zřizování kulturních akcí pro vědeckou i městskou knihovnu. Proto bude-li zájem, klidně se na mě obraťte a rád vám pomůžu nějaké čtení zorganizovat.


Fouraix
08. 11. 2012
Dát tip

v oněch dobách ikvětinovérevoluce.cz bylo možné úplně vše. přelom nastal v průběhu 2005 a od té doby sešup po všech stránkách písmáckého života, nativního virtuálního i jeho přesahů do pomíjivé reality :-)

docela by mě i zajímalo, jestli současné šedivo už zůstane konstatní, nebo se doba zase nějak změní, tak, že se bude při pohledu zpět jevit současno (2006 - 2013) jako něco jiného, jako se nám teď jeví první polovina nultých. vidím to spíš lehce skepticky, páč doba kdy byl internet pro spousty lidí nový a znamenal uvědoměné otevření možností je vystřídána dobou, kdy je internet pro lidi normální, běžný, všední a podle toho se na něm i chovají. orientované servery jsou nahrazovány univerzálními soc. sítěmi a (taky) písmák se ocitá na vedlejší koleji. tak uvidíme jestli přijde obrození, konec světa, nebo nic.


StvN
08. 11. 2012
Dát tip

Ja to tezko posoudim. Kdyz jsem bydlel v Praze, tak porad nekde neco bylo. Nechce se mi verit, ze to zaniklo. Mozna je to tim, ze jak byl Pismak mensi a vsichni se tak nejak znali, tak se to resilo verejne, vedelo se o tom a lidi bavilo se seznamovat. Ted si asi lidi jedou svoji drahu. Ja kdyz se podivam na autory prozy, tak to je pokazde nove jmeno, zadna stalost, zadny zajem. Asi to tak bylo vzdy, akorat se to zvysila absolutni cisla. 


Mabi
08. 11. 2012
Dát tip

Říká se, že literatura lidi sbližuje a já si to pořád myslím. Už si ani nepamatuji, kdy jsem přišla na Písmák poprvé, ale bude to určitě nejméně 13 let. Byla jsem tu Betty, pak Lilbeth. Já jsem se tu dokonce Písmácky provdala a nePísmácky rozvedla.-).

Dnes už se literatuře věnuji jinak, tedy spíše profesionálně, dá-li se to tak nazvat, ale na ty začátky tady vzpomínám samozřejmě velice ráda.

Ten problém bude asi taky v tom, že spousta  dnešních mladých lidí nemá potřebuju se někde sdružovat, stýkat se s ostatními, jim stačí blikající monitor a chat... To tak ostatně bylo do určité míry i tenkrát. A zrovna včera mě napadlo, že tu dochází skutečně k výměně generací a tak je to vždycky.

Jenom legendy (Lyryk) zůstávají.-).

Já sama jsem léta organizovala různě literárně-hudební soiréé a objevovali se tam i místní autoři, na druhou stranu dnes už nic takového neorganizuji, žiji 35 km za Prahou a už nemám chuť se rozdávat pro druhé, mám pocit, že jsem si své odsloužila. Navíc teď sama dost jezdím po republice jako autor.Na druhou stranu bych i na nějaký ten Písmácký retro večer přišla, hlavně, kdybych tam potkala staré známé tváře.-).

Každopádně Lyryku, Tvůj příspěvek by mohl být dobrým zamyšlením a výzvou pro mladou generaci, ale samozřejmě ani Ty, ani kdokoliv jiný ji nemůže nutit, aby se do něčeho zapojovala, to buď v člověku je a nebo není.

 


oran
08. 11. 2012
Dát tip

ja souhlasim se zdendou. :-)


dadíková
08. 11. 2012
Dát tip

v zásadě souhlasím s Jinovatou....jiná doba

jiný přístup tady k tomu


Jinovata
08. 11. 2012
Dát tip

Bydlím daleko od prahy, žena mě nepustí z domu, sama na takové akce chodit nechce, protože ji spíš odpuzují intryky všeho druhu co se kolem serverů melou. Jsem smutný případ.

Problém je podle mne v pocitu prvenství, zrodu něčeho nového s čím se člověk může ztotožnit. Když písmák začínal, vče bylo nové, vše byl zrod, bylo možné se ztotožnit a dokonce se zápalem jezdit bláznivě po republice. Teď je pro potenciální novou generaci situace takové, ýe přicházejí do jednak hotového, ale druhak i již deklamovaného a cizíáho prostředí, které těžko vnímat jako něco vlastního, nového. Nestačí nová generace - první generace nebyla tvořena lidmi ve věku 20 let ale mixem všech a to bylo na tom taky zajímavé. Nová generace by musela mít podobu nového mixu mladých a starých. Nových pokročilých autorů a nových začátečníků. Domnívat se, že z dospělé a starší generace přybydou nějací noví lidé je naivní. Ti už tu jsou a leda ubydou. Přibývají jen mladí a ti tu nenacházejí pocit vlastního, nového.

Samozřejmě je to pozýlátko, rozhodovat by měl zájem o literaturu. Ten ale nikdy nebyl tím, co doopravdy točilo koly a to ani v době, kdy lidé na těchto setkáních literaturou žili. Podstatný byl ten zrod, to ztotožnění se.


swen
08. 11. 2012
Dát tip

Je dobré začít od píky - první roky čtení na Totemu, to bylo - kdo co přinese, to může přečíst & nějaký ten redakční věběr textů, Vzpomínáš na Salmovskou? Téma Voda, téma Jak jsme začínali s psaním... To byly dobré, živé akce...


swen
08. 11. 2012
Dát tip

Co celopísmácké čtení v Notabene? Mám v plánu tam křtít Neosvitly, tak kdyby to klaplo, šlo by se při té příležitosti (pokusit) tam domluvit nějakou pravidelnou spolupráci - ta zadní prostora je rozměrná a dobrá....


Zuzulinka
08. 11. 2012
Dát tip

Osobně jsem se zúčastnila pouze dvou srazů v Ostravě (někdy rok 2007 a 2008 tuším)...atmosféra byla rozpačitá, komorní, přesto svým způsobem velmi působivá, téměř nikdo z přespolních k nám ovšem nezavítal...jezdit na srazy do Prahy, zvláště v týdnu, je pro mě jak finančně tak časově neúnosné, o víkendu jsem zase ráda, že jsem a raději si jdu vyčistit hlavu někam na hory a do divočiny, než se trmácet sem tam vlakem či autobusem, ve kterém je mi mimochodem blbě....takže vždycky jen zamáčknu slzu a kouknu na fotky, jak Vám to básníkům sluší:)

zde v okolí Těšína nějaká ta čtení jsou, sem tam...ale nijak to nesouvisí s literárními servery - když o nich vím, zajdu - hodně se čtou polští autoři, jak už to ze zeměpisné polohy vyplývá


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru