Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Auto dělá člověka

17. 05. 2013
7
10
1038
Autor
Grunge
Viděls moje auto
a hned sis myslel
že víš
kdo jsem
 
Nebylo moje
jen sem si k němu stoupl
abych zjistil
kdo jsi

10 názorů

Zordon
13. 08. 2013
Dát tip

Inu jak praví klasik: "Řekni mi, kdo jsi, a já ti řeknu, kdo jsi."


Grunge
30. 07. 2013
Dát tip

Aha, rozumím, to mě nenapadlo, myslel jsem, že ten význam z toho bude jasný. Nenapadlo mě, že to z toho nevyplývá už proto, jak se to pár lidem líbilo :o) Když jsem to interpretoval naživo, dotyčnému jsem vysvětlil předem mou zkušenost a teprve potom pronesl těch pár slov. A mělo to úspěch. No ale mimochodem, on i název se mi moc nepozdává, když jsem to postoval v práci, bylo to trochu nahonem a nic kloudnějšího mě nenapadlo. No nechám tohle dílko zatím žít svým vykřičeným životem a uvidím, co bude dál.

Jinak s hýčkanou myšlenkou vlastní geniality jsi mě pobavil (také ji v jednom koutku pravidelně zalévám:o)), a máš asi pravdu i s genialitou coby přesvědčením o nutnosti na věcech pracovat - i T. A. Edison pronesl, že "genialita je 1% inspirace a 99% potu".

Každopádně díky za tvůj komentář a kritiku ;o)


Max Hutar
28. 07. 2013
Dát tip

Když si teď prohlížím svou kritiku, opravdu z ní není možno vyčíst, co jsem měl na mysli, promiň.

Pokusím se to teda zformulovat líp, i v návaznosti na to, jak báseň vysvětluješ, protože ten smysl, o kterém mluvíš, z té miniatury vůbec nevyplývá. Těch pouhých pět řádků ve mě evokuje jenom takový moralistní povzdech nad tím, jak lidi předsudečně soudí, což je klasická lidská neřest, kterou podle mě netřeba dále přestavovat, leda by byla představena velmi detailně, což se tu neděje.

Protože z těch šesti řádků coby čtenář opravdu nevykoumám víc než ono moralistické šasi, napsal jsem kritiku vůči tomuto moralismu skeptickou, ačkoliv jsem útočil na zástupný problém. Ale to už je asi kritikův úděl.

Víš ty co: To tvoje dodatečné vysvětlení je literárně mnohem, mnohem lepší než dílo samo. Nebo, lépe řečeno, má mnohem větší potenciál být dobrým dílem, ale jeho zpracování je obtížnější.

A to už jsme u toho, do jaké míry je autor ochoten vyslovit se už v díle, už v tom prostoru, podle kterého se konzument umění rozhoduje, jestli autorovi věnuje svou pozornost. Každý autor (včetně mě, btw) si kdesi v koutku duše hýčká myšlenku, že jeho tvorba je natolik geniální, že lidem budou ke štěstí stačit jenom rozpustilé náznaky, drobty ze stolu a náčrtky. Ale takový přístup funguje jednomu z miliónu a to kdoví, jestli i genialita není nic jiného, než opravdu hluboké přesvědčení o nutnosti pracovat na věcech a neodbývat je.

Je mi už rozumět líp?


Grunge
26. 07. 2013
Dát tip

Maxi, z čeho usuzuješ, že si myslím, že jsem o cokoli lepší? a hlavně lepší než co nebo kdo, a lepší v čem?? Nešlo o mou nadřazenost a nerozumím, z čeho jsi ji vyčetl. Téma s autem přišlo přirozeně, já si opravdu koupil nové auto, které bohužel přitahuje trochu pozornost. A setkal jsem se s reakcemi lidí, kteří se například se mnou začali najednou bavit a "kamarádit" kvůli mému autu. Minimálně na tom téma začínaly konverzace a podobně. Přišlo mi to povrchní a doslova hloupé a směšné - měli bychom se přátelit proto, že se ti líbí moje auto? Do té doby jsme si neměli co říct.. :D A tehdy mě to napadlo, někteří lidé to dělávají, vybírají si přátele podle aut, domů, jejich partnerů nebo třeba útraty v restauraci. Nebo na "doporučení", což je ještě šílenější :D Stoupl jsem si k němu v té "básni", abych zjistil, jestli "jsi" jedním z nich. Z těch, co mě znají, a nepotřebují se mnou ani mluvit.. :) Ví, že jsem bohatej (nejsem), že mám rád auta (jen v něm jezním a vím co je karburátor), že mám rád drahé restaurace (nenávidím je) a dovolenou trávím na Ibize (jedu na Vysočinu)... Myl to jen takový rychlý nástin myšlenky, která mi bleskla hlavou v jedné situaci. Nepřemýšlím o tom, kdo je lepší či horší, lidé se mi někteří líbí víc a jiní méně, s některými si rozumím a s jinými méně. "Jsem šašek i král, jsem Pán a jsem guru, někdy jsou mé oči zavřené a přesto jsem vzhůru" - V objetí Lva :)

Takže přesvědčovat tě o mých kvalitách nebylo mým plánem ani v básni, ani v této odpovědi. Děkuju ti ale hlavně za tvou kritiku k "asi litr v půldecáku", tu si ještě později v klidu přečtu, zdála se mi věcná a užitečná.. :)


Max Hutar
26. 07. 2013
Dát tip

Opravdu si myslíš, že jsi o tolik lepší? Já ti to v té básni nevěřím. To bys o tom musel napsat víc, jestli bys mě chtěl přesvědčit.


zvedavec
17. 07. 2013
Dát tip

moja reč


ušák
29. 05. 2013
Dát tip

sláva, jsi zpátky :-) 


Jo, tohle je dobře napsáno. Tipuji*


oran
17. 05. 2013
Dát tip

myslenka super, akorat to tema s autem je takove prizemni.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru