Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mořina

19. 05. 2013
2
6
584
Autor
vkl

Za mého dětství se potraviny prodávaly v mimořádně neatraktivních obalech, sladkosti tedy nebyly výjimkou. Jejich povětšinou poměrně dobrou chuť (nebyl srovnávací materiál) doplňovaly nadpřirozeně neboli odporně lepkavé obaly. Štangle a podobně ulepené záležitosti na špejli mám ale především spojeny s věčně politým výčepem vesnické hospody u mé babičky.
Z donášky píva k obědu vyplývalo právo na sladké ulepené produkty. Několikrát zmíněná ulepenost byla umocněna neotřelým způsobem skladování, jímž se socialistické hospody vyznačovaly. Jako dnes vidím nezúčastněnou tvář výčepního, nezvrásněnou sebemenším zájmem o osud víkendové tržby, jak klade některou z oblíbených dětských pochutin do louže rozlitého piva na pultu a ze stejné louže přebírá ušmudlané desetihaléřové mince. Druhou rukou zároveň symbolicky "umývá" použité půllitry v dřezu, kde (pravděpodobně z ekologických důvodů) daný týden ještě nevyměnil vodu. Je teprv neděle.

 

 


6 názorů

vkl
19. 05. 2013
Dát tip

Mirek Dušín se přes své dobrodružné mládí také o spoustu zážitků připravil. Nikdo nejsme dokonalý.


Chockl
19. 05. 2013
Dát tip

to je skoro jako fotka, líbí!


Kočkodan
19. 05. 2013
Dát tip
Netroufnu si ti ríct do ocí "ne", to bych lhal. A Mirek Dusín by me za tohle chování zmlátil.

vkl
19. 05. 2013
Dát tip

Ale aspoň jsi upíjel, ne? :-)


Kočkodan
19. 05. 2013
Dát tip
Já jsem musel dedovi take jezdit pro pivo, bylo to vsak bez sladké odmeny.

Petr.II
19. 05. 2013
Dát tip

*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru