Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z parapetu

21. 06. 2013
8
7
956
Autor
Iswida

Otevírá se pruh

mezi osobním a sdíleným

 

stačí usrknout z čaje a natáhnout ruku

ven

 

A někde mezi

klišé jako „sebezavraždění ticha“

a „sotva čtyři hvězdy nad střechou“

 

Tolik slov roste v květináčích

že se je bojím utopit


7 názorů

e.eucrow
21. 08. 2013
Dát tip

zaver najviac*


Iswida
09. 08. 2013
Dát tip

jé, pardon, já ti ještě zkoním jméno!


Iswida
09. 08. 2013
Dát tip

Jinovatko, děkuji za kritiku, ale mám z ní trochu pocit, že se mi nepodařilo ti úplně předat, o co jde. Já to vidím jako takovou meta-báseň. Pruh se otevírá tím, že jsem v něm já a obojí tím spojuji. Usrknu čaje, což spadá do osobního, a natáhnu ruku ven po tom všem, co bych chtěla říct, škobrtám o vlastní klišé a jako bych vlastně jen čerpala z květináčů, vedlekterých sedím. Dává mi to smysl jako celek.


Jinovata
16. 07. 2013
Dát tip

Otevírající se pruh je podivnost. Spolu se sdílením a osobním vzniká krkolomný nefunkční konstrukt. Srkání čaje působí k tomu tak příjemně kontrastně, až je právě tím, o čem píšeš níže - je to klišé, hřejivé nefunkční obarvení. A natáhnout ruku ven po tom, co jsem si srknul čaje? Proč? Zrovna tak by se dala natáhnout po tom, co jsem vhodil petlahev omylem do skla, po tom, co klávesa T po zmáčknutí vyskočila, po tom, co nádech vystřídal hru na trumpetu. Nulový význam.

Nadhled, jakým prvoplánově působí označení dvou klišé, je klišé. Jako by sis na čelo nalepila: mám dobrý vkus. To by někdo s dobrým vkusem neudělal. A jak mají ostatní poznat, že má dobrý vkus? Ach to je právě ta tagédie lidí s dobrým vkusem.

 

Závěrečná "silný" obraz se snaží zachránit nejistý sběr různorodých impulsů střelbou z děla. Bum. Vedle. Je potřeba vytvořit něco, co bude mít tvar jako socha. Ta má taky ruce nohy hlavu a podobně, ale mistrovství je v tom, jak jsou všechny části spojeny v jedinečné gesto sochy. Po tom musíš jít, ne po končetinách.


Petr.II
21. 06. 2013
Dát tip

*


Andulka
21. 06. 2013
Dát tip

hezky vyjadrene...:-)


eLko
21. 06. 2013
Dát tip

povedené :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru