Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jdu za tebou

17. 08. 2013
2
4
319
Autor
Klotylda

Měsíc se laská s tmou

A tak i já jdu za tebou

 

Cestou rozhrnuji jídel zbytky

A odhazuji pýchy zbytky

 

Pleny mokré jak dnešní den

Oči mám stejné - ten zbytek čert vem

 

Tam, kde umírá iluze o nás samých

Začíná svoboda

 

Ber mě nebo nech být


4 názory

Petr.II
20. 08. 2013
Dát tip

*


nie som si istá, či hrdinovia vždy stoja o takúto podrobnú analýzu ich vnútra... myslím, že odkaz je jasný každému, kto číta s otvorenými očami...a dokonca aj dosť odivuhodne podaný....pre mňa veľmi zaujímavé, ale rým zbytky- zbytky mi to nejak ruší. 


Prosecký
18. 08. 2013
Dát tip

Co nám chtěl básník říci:

Už na počátku tušíme, že se hrdinka musí svému idolu vnucovat. Rým "tmou" a "za tebou" vnáší do první sloky dostatečnou disonanci. V podobném duchu nás posílí absolutní rým druhé sloky "zbytky" a "zbytky". Jestli náhodou idola neodpuzuje, že se hrdinka brodí zbytky jídla.

Následující sloka mnohé vysvětluje: hrdinka má dítě. To možná idola odrazuje. Nebude to ovšem s tím dítětem tak jednoduché: hrdinak konstatuje, že má oči stejné (jako dítě) a to posiluje víru, že je skutečně matkou dítěte (mater semper innertus), ale ostatní znaky tomu zřejmě odporují ...

Báseň vrcholí zoufalým výkřikem. Nejlepší bude, podle mého názoru, když hrdinka zajde na diskotéku a najde tam někoho, kdo ji uspokojí. Potom se může vrátit k péči o dítě i přes pochybnosti o jeho příbuznosti. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru