Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zdenda: kasino

16. 02. 2002
3
0
1419
Autor
Android

...akce jako hrom...

Začínalo svítat a sluneční paprsky se s námahou snažily proniknout maskáčovými závěsy, co má Zdenda na okně. Je 5.59 hodin, ale budík už to má dávno za sebou. Zdenda si dneska přivstal. Dnes je jeho velký den. V kasárnách totiž pořádají prohlídkový den, nazvaný nějakým debilem den D.
     Zdenda na sebe háže vojenskou uniformu s hodností generálmajor, na záda háže batůžek a hurá do kasína. 
Před domem \"osedlá\" Modrého Brka a po chvíli bloudění v infrastruktuře města konečně parkuje před kasínem. Nenápadně projde kolem plotu kasína a jako kouzlem se objeví u brány, kde stojí dozorčí záklaďák se svým pomocníkem a vítají příchozí civilisty. Když se fronta posune, Zdenda stojí před dozorčím. Ten jakmile spatřil, kolik hvězd na Zdendových ramenou ho oslňuje, nejprve zmodral, pak se vrátil ke své zelené a nakonec omdlel. Něž se stačil Zdenda začít řehtat jako kůň, pomocník dozorčího zařadil rychlost a už skákal na konci buzeráku** přes plot.

Zdenda raději sundal hvězdy a metály, aby zbytečně nebudil pozornost a vydal se vpřed.
Zamířil do budovy, kde byly představovány zázraky moderní armády. Tu si mohl člověk potěžkat samopal, tam si mohl dát pravý vojenský guláš a poté chtě nechtě, navštívit i vojenské záchody.
     Když Zdenda viděl nabídku programu, zaláteřil. Při odchodu z budovy narazil na jakéhosi majora, který povídá, \"tak co mladíku? líbí se ti program?\" 
    \"Slabota, nic novýho, žádný vzrůšo!\" znuděně odsekne Zdenda a chystá se k odchodu, když si major přisadí, \"s tím nic nenaděláš!\"
    Tohle Zdenda nemohl jen tak přeslechnout, jako když jede autobusem a stará paní ho prosí, ať ji pustí sednout. Tohle byla pro Zdendu jasná výzva. Zdenda přistoupí k místnosti, kde se ukazuje používání plynové masky. 
    \"Tak například tohle. Je to strašně nerealistické,\" ukáže Zdenda do místnosti a komentuje dění uvnitř. Mezitím z baťůžku vytahuje dýmovnici se slzným plynem a háže ji dovnitř. \"Teď to snad bude lepší\" dodává a odchází pryč. 

Před budovou Zdenda málem vrazil do dalšího vojáka. Byl to nějakej plukovník. 
    \"Kam čumíš, ty gumo!\" spustí Zdenda. Plukovník zrudne a zaječí, \"co si o sobě myslíš? ty spratku malej? víš že nošení vojenského oblečení v civilu se nesmí?!!\" Zdenda pohlédne na svůj maskovaný úbor a začne vysvětlovat, \"tohle je klasická 0f3g6h, narozdíl od originálních vojenských 0f3d6h, čili to není žádné vojenské oblečení, ty gumo s šedým zákalem!!\" 
    \"Smrade jeden, už jsi byl na vojně?\" táže se plukovník. 
    \"Já jo, a ty?\" okamžitě reaguje Zdenda. Plukovník se už už nadechuje k reakci, ale Zdenda ho nenechá mluvit a s rozčilením spustí.

    \"Tak hele, ty gumo. Myslíš si, jakej seš machr, co? Ale já ti něco povím. Tvůj praděda v 1.sv.válce,  mýmu pradědovi leštil kanady a nosil bágl! Tvůj děda v 2.sv.válce dělal mýmu dědovi bufet a saharu dvakrát denně! Tak tu nemachruj a koukej ty zelená gumo něco dělat. Začni třeba zametáním buzeráku, to snad zvládneš!\" dokončil Zdenda proslov na jeden nádech a zmizel v sousední budově.

Tam zrovna další major předváděl ubikace vojáků a vychvaloval disciplínu a pořádek. Zdenda, jak byl rozladěnej z předchozího rozhovoru s plukovníkem, se do majora rovnou pustil. 
    \"Tomuhle říkáš pořádek? To se míň umažu, když spadnu do hnoje!\" nasadil laťku Zdenda. 
    \"Cože?? mladej?\" zařval major. 
    \"Major a hluchej jak poleno. Co sakra děláš v armádě?\" 
    \"Říkám, seber kýbl s hadrem a hoď si tady rajóny! Ta podlaha se bude lesknout, rozumíš? Skočím si teď do autoparku a až se vrátím, tak ti to zkontroluju bílým ručníkem - jestli se tady takovej najde!\" zařval Zdenda a byl pryč.
    Major ještě nestačil zavřít hubu, jak byl zaskočenej, když Zdenda vykoukl ze dveří a dodal, \"a jak to nebude, když dojdu, tak se připrav na jukebox***!!!\" 

Na buzeráku bylo plno. Zdenda šel rovnou k tanku, kde stál nějakej rotnej. 
    \"Tak co, jak to jede?\" začal Zdenda s palbou otázek. \"Kolik to tak žere? A kolik to vytáhne? Jaká je kadence toho kulometu? A vždycky mě zajímalo, kde to má techničák?\" úmyslně uvede Zdenda rotnýho do stavu, kterému se v počítačovém světě říká seknutí. 

Pak z tanku vyházel malý fakany a zavřel se uvnitř. \"Tak a teď to začne\" zaliboval si Zdenda a nahodil motor. Za chvilku bylo okolo tanku plno lidí, v domnění, že jde o nějakou ukázku a poté, co se začala dělová věž točit rychle dokola, začali hlasitě tleskat. Že se něco děje, zaregistroval i plukovník, který si po předchozím rozhovoru se Zdendou zrovna chladil hlavu v umyvadle. 
   Vykoukl z okna a pleš se mu zablýskla. 

Za chvíli byli civilisti vyvedeni mimo kasárna a tank obklíčili vojáci se samopaly. 
    \"Okamžitě opusťte tank nebo zahájíme palbu\" do megafonu vyhrožoval plukovník. 
    \"To víš že jo\" odpověděl Zdenda z tanku. \"A znáte ruskou ruletu?\" dodal. Potom si sundal ze zad baťůžek a z něj vyndal tankovou střelu. Za moment byla střela nabita a Zdenda s prstem na odpalovacím knoflíku, začal odpočítávat.
    \"3..2..1..pal...\" dělová věž se zastavila a z děla vyšla ohlušující rána. 
Major na ubikacích ještě stačil zaklít, \"do hajzlu, teď jsem to vytřel,\" než mu spadl barák na hlavu.

Potom Zdenda odpálil krycí dýmovnice a nikým nespatřen opustil tank. 
Doma škrtl v seznamu munice jednu tankovou střelu a šel spát.

     Vysvětlivky pro nevojáky:
*  Kasíno je zkrácený název pro kasárna
** Buzerák nazývaný též buzerplac je nedílnou součástí kasína. Zpravidla je to kus asfaltu velký asi jako polovina fotbalového hřiště a je používán k   mnoha účelům, např. nástupy a pochodování vojáků tzv. myšáků, kteří ještě čas od času ve svém volnu tento buzerák obíhají s plnou polní na zádech, přičemž jim vojáci tzv. mazáci z oken kasína hlasitě fandí.....opakovat, opakovat !!!
I v zimě, když napadne metr sněhu, není buzerák nikdy opuštěný. Po rozdělení úkolů se z něho myšáci vydají odhrnovat  sníh, aby měli kde pochodovat a mazáci zůstávají na pokoji a hlídají, jestli v televizi nepoběží nějaký vzdělávací program.
***Jukebox znamená, že se voják zavře do skříňky (kam se sotva vleze) a voják mazák, pak hodí do skříňky pětikačku, načež z jukeboxu za hudebního doprovodu obratem vypadne desetikačka.


Lasy
02. 05. 2003
Dát tip
Jo jo, vojna je plná zkratek a přezdívek . . . Lasy*

Lucy
19. 06. 2002
Dát tip
Pripájam sa :o) *

Deltex
13. 05. 2002
Dát tip
:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru