Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Meruňkování

07. 05. 2014
14
16
1192
Autor
Markel

bejvávalo

 

 Bylo mi nějak divně, dnes bych řekla, bylo mi nějak šoufl. Ale tenkrát, před lety, mne docela obyčejně bolelo břicho. Nohy se mi podlamovaly, cítila jsem jakousi zvláštní opilost, když jsem se ploužila k odřeným dveřím našeho domu. Bylo nabíledni, že nesním k obědu ani sousto a máma se bude divit, jak je to možné, protože já jsem jedlík a venku během dopoledne jednomu vyhládne, než bys řekl švec. Ohlédla jsem se zmučeně ke kamennému obrubníku. Byl posetý rozbitými skořápkami a já neměla sílu je odnést do koše.

   A přitom den začal ráno tak pěkně. Slunce nás šimralo do zátylků, když jsme si rozdělovali jednotlivé ulice tak, aby nedošlo k nějaké nespravedlnosti. Igelitové pytlíky a nebo jen vytahané kapsy od tepláků jsme měli nachystané na tu neobvyklou úrodu. Pecky od meruněk se povalovaly  snad všude, ležely na ulicích a čekaly jen na nás. Před polednem jsme se sešli a každý z nás byl víc než spokojený. Desítky a desítky jadérek se líhly pod velkými kameny, vydobývali  jsme je z pevných dřevěných tělíček, cpali je plnými hrstmi do úst, drtily mezi zuby tu sladkohořkou pochoutku. Ale co to?

   Postupně jsme se vytráceli s pobledlými tvářemi do svých domovů s rukama přitisknutýma k sténajícím útrobám. Ani jsme se nedomluvili, co budeme dělat odpoledne, zda se půjdeme koupat do rybníka zvaného Lihák a nebo si budeme hrát před sochou panny Marie na Honzo vstávej v kolik hodin.

   Rodiče se nás u nedělního oběda starostlivě ptali, jestli nemáme teplotu, jestli jsme se neuhnali, jestli jsme nesnědli příliš mnoho nezralého ovoce. My jsme jen kroutili hlavami, rýpali se v jídle a nechávali zbytky na talířích.

   Slunce se klonilo v západu, když jsme se přišourali k lavičkám, opatrně na ně usedali a s ochablými výrazy ve tvářích se dušovali, že už nikdy, nikdy. Říkali jsme si, že se to všechno stalo jen proto, že bylo tohle léto všude moc meruněk, levnějších než kdy jindy, moc se jim dařilo, říkala paní prodavačka v obchodě s ovocem a zeleninou. Prý jim sluníčko přálo, přálo taky jablíčkům, co jsme jim říkali letničky, přálo i třešním a malým blumám špendlíkům. Na každém dvorku byly stromy obsypány všelijakým ovocem, větve se skláněly dolů, těžké až k prasknutí. Letos se urodily i hrušky v zahrádce za vysokou zídkou. Houpaly se ve větru a vypadaly  jako malé baculaté flaštičky.  


 


16 názorů

Markel
18. 05. 2014
Dát tip

Štírka: díky za milou návštěvu, no, my jsme neměli zakázáno, rodiče to snad ani nenapadlo, že bychom se mohli ládovat touhle jedovatinou a navíc pochybuji, že by věděli, že to je jedovaté, pěkný den :-))


Štírka
16. 05. 2014
Dát tip

jako u ostatních : známé téma z dětství.... u mě také prošlo bez následků, poněvadž jsme záměrně brzdili.... varování rodiči. Ti by nám bývali nepovolili ani pecičku, ale které dítě se ptá ? To já jsem si jednou pořádně lokla neředěného octa - té další zakázané "dobroty" (jak jsem měla vědět, že v salátu je s vodou ...) a pak několik hodin ze sebe nevydala ani hlásku.... Díky, krásně jsem si početla a prozářila deštivou slotu dneška ....t*


Markel
09. 05. 2014
Dát tip

Adriana: díky za milá slova, jsem ráda, že líbilo, pěkný den


myslím, že většina z nás v dětství ochutnala nejen "zakázané ovoce" , k meruňkovým peckám jsem se pokud vím taky dostala, nicméně snědly jsme jich jen pár, protože jsme věděly, a byly na sebe pyšné, že nám nic není, moc hezky napsáno, T*


Markel
08. 05. 2014
Dát tip

dadadik:

za tvé milé navštívení

dík, dík, a zasejc dík :-))


dadadik
08. 05. 2014
Dát tip

:)*


Markel
08. 05. 2014
Dát tip

Vigan: díky, chybka opravena, i nás jsou meruňky meruňkami :-)) a co jsou to marhule, to taky vím :-)), ale hrachůvky, to slyším poprvé, zajímavý název, přeji pěkný den

Alegna: děkuji za kukýnka


Alegna
08. 05. 2014
Dát tip

jo, pěkné vzpomínání, díky za něj :)


Markel
08. 05. 2014
Dát tip

děkuji všem za milou návštěvu, také už dneska vím, že jsou ta jadérka ve větším množství pro nás škodlivá, pěkný den :-))


Diana
08. 05. 2014
Dát tip
Taky jsem ta jádra meruněk milovala! Naštěstí jsem jich nikdy nenašla dost na otravu :-)*

Kočkodan
07. 05. 2014
Dát tip
Jádra z pecek byla pro organismus docela pecka, ale mezitím je ti snad uz znatelne lépe. :-)

vesuvanka
07. 05. 2014
Dát tip

Markel, pěkně jsi zpracovala tuto nepříjemnou příhodu a připomněla mi něco z dětství.

Bylo mi asi osm let, kdy jsem se také vrhla na jádra meruňkových pecek. Maminka pecky schovávala a jádry nahrazovala mandle, které byly tenkrát vzácné - zdobila jimi cukroví. Byla jsem tehdy sama doma a vytáhla ze špajzu pytlík s peckami, které jsem rozbíjela závažím na dlaždičkách v koupelně  a pochutnávala si... Vtom přišel bratr ( byl o devět let starší) a moje hodování okamžitě  přerušil,. sebral pecky i vyloupaná jádra a zeptal se, kolik  jsem jich snědla, že jsou jedovaté obsahují glykosid amygdalin podohně jako hořké mandle. Takže mě zachránil před otravou.

TIP


Návraty do dětství jsou tak milé a blízké.*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru