Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sladká a hořká zároveň

27. 08. 2014
13
29
1657
Autor
Markel

bejvávalo

 

    Zástup dětí se po školním vyučování udýchaně tlačí podél pultu a vysokými hlásky volají: dvě růžový, dvě žlutý, čtyři bílý…. Zvláštní hořkosladká vůně se dobývá do mého nosu a vznáší se nad skleněnými regály s indiánky, řezy a špičkami. Paní prodavačka se usmívá, vybírá z papírové krabice barevné cukroví, které se podobá malým mejdlíčkům. Irenka, moje nejlepší kamarádka, mýdlo v koupelně ochutnala a tvrdila, že bylo hořké a pěnilo na jazyku. Mně úplně stačí, když někdy nezavřu dost pevně oči, mýdlo se dostane pod víčka a štípe a štípe. Vypadám pak jako ubrečená a to mi vůbec nesluší.

   Dnes jsem si poprvé koupila místo žlutého mejdlíčka dva kousky růžového. Chutnalo trochu po malinách, rozpouštělo se rychle v puse a chvíli mi chutnalo a chvíli vůbec ne. Jsem rozhodnutá. Příště, až mi dá tatínek padesátník, mejdlíčka si nekoupím. Místo nich si řeknu o šumák, možná o dva. Růžovou a bílou kostičku budu olizovat tak dlouho, dokud Irenka neřekne: vyplázni jazyk, jů, máš ho celej odřenej, už vidím i krev. A já na to: vůbec to nebolí, jenom trochu brní.

   Další den stojíme s Irenkou ve frontě, všude kolem se vznáší hořkosladká vůně a děti se vysokými hlásky překřikují: dvě růžový, tři bílý, čtyři žlutý… Už jsem na řadě. Nevěřím vlastním uším, když říkám: dvě žlutý.


29 názorů

Markel
02. 09. 2014
Dát tip

Petr. II: jo, recept žádnej, taky jsem šmejdila, pěkný večer :-))


Petr.II
02. 09. 2014
Dát tip

:) trochu jsem šmejdil po netu... nostalgie je tam dost, ale použitelnej recept žádnej :-(


Markel
02. 09. 2014
Dát tip

Petr. II: No, to máš teda pravdu :-)), pamětníku, díky za návštěvu. Pokud bychom sepsali petici za výrobu mejdlíček, možná by nějaký ten postarší činný politik, co má na starosti naše žaludky, zavzpomínal a trochu zaloboval. Mám ale nepříjemný pocit, že by mi dneska už mejdlíčko nechutnalo, no, možná to, co mělo bílou barvu, to jsem měla nejraději, ani nevím, jakou mělo příchuť, měj se krásně :-))


Petr.II
02. 09. 2014
Dát tip

jo, .. mejdlíčka! ... a žlutá ... to už snad ani není pravda ... *

kouám, že by to tu šlo dělit na pamětníky a nepamětníky mejdlíček :-)


Markel
01. 09. 2014
Dát tip

Robinia: díky za milá slova a za návštěvu :-))


Robinia
01. 09. 2014
Dát tip

mejdlíčka... krásná vzpomínka


Markel
01. 09. 2014
Dát tip

guy: díky, že jsi tu byl, máš pravdu, těch dobových pochutnáníček bylo dost, atlasky jsem milovala. Zrovna prší, ale na houby je to dobré. Našli jsme v neděli  hafo hub, to bylo včera čištění, chjo, dneska teprve budu vařit gulášek a podušený další houbičky dávat do pytlíků a ty pak vzápětí do mrazáku, pak jako když je najdu. Měj se krásně, optimisticky a optimálně :-)) , tak se mám teď já, po roce a půl se mi konečně lépe chodí (revmatoidní artritída je mrcha), jsem, šťastná, snad to nějaký čas vydrží :-))

P.S. v práci jsem dala výpověď, neb jsem rok marodovala, jsem na úřadě práce a v dubnu 2015... jupíííí, budu starobní důchodkyně, mladí mne budou nenávidět, že na mne musí makat, no, nebude to kráááása? :-))


guy
01. 09. 2014
Dát tip
Fajn připomenutí, vybavily se mi i další tehdejší "dobroty", například cukrkandl na váhu - 10 dkg za korunu, turecký med - taky na váhu sekaný sekáčkem, bravurně se jím vytahovaly plomby, byl mnohem lepší než později ten bonbónově balený. A dalo by se dlouho tématicky pokračovat - například zákuskové lodičky s plachtami z jedlého papíru, eskyma bez dřívek za paďoš, bonbóny atlasky, kafíčka .. atd. atd. :-)

Markel
29. 08. 2014
Dát tip

Lakrov: díky za přečtení, nebyly to až tak špatné časy :-)), např. já s bratrem jsme byli celý den venku, jen pro jídlo jsme domů chodili a pro nějaký ten desetník za tatínkem :-)), jo, taky jsme kupovali fialové tvrdé malé bonbónky, říkali jsme jim fialky, taky dobový cukrovinkový hit, tak asi v roce 65 minulého století :-))


Lakrov
29. 08. 2014
Dát tip

Hezká vzpomínka, upomínka. I když mlsání nepatřilo mezi mé neštvary (nebo švary?). Jedině snad ten šumák, už se mi to úplně vytratilo z paměti. Až teď, při čtení, si najednou jeho štípavou chuť umím zřetelně vybavit. A myslím, že stál jen pětadvacetník, někdejší to telefonní žeton... I to by se dnešním dětem (a nejen dětem) těžko vysvětlovalo.


srozumeni
28. 08. 2014
Dát tip
Ano, díky za info. Je to tak , bylo to slisovaný šumák do kostek strakatých zrnitých. Tak asi tiki, to by mohlo být.

Markel
28. 08. 2014
Dát tip

Vigan: jo, pedrek na váhu, myslím, že se občas ještě v téhle formě prodává ve vybraných prodejnách s cukrovinkami :-)), no, možná ne na váhu, ale po kusech :-)) Jo, myslím, že ne tik-tak, ale tiki se to jmenovalo, byly to také kostečky, ale ne každá barva zvlášť, ale už slisované bílé-kyselé a červené-sladké dohromady, takže hotový produkt byl jemně zrnitý, strakatý :-))


Markel
28. 08. 2014
Dát tip

srozumeni: díky za kukýnka, jsem ráda, že líbilo, ten název ani já nerozluštím, kdyby náhodou, dám vědět, pěkný den

Vigan: jo, Vitacit, taky jsem ho s kamarádkama lízala, nasypaly jsme si do dlaně a olizovaly, většinou pak ty dlaně měly asijsou barvu :-)) , u nás na Vysočině svítí sluníčko, už jsem měla trochu z deště depku, měj se fajn

 


srozumeni
28. 08. 2014
Dát tip
Mejdlíčka nepamatuji, o těch mi říkala moje máma, ale ty kostky šumáku, ty znám. Ty mi také několikrát odřely jazyk, jéje. Mám pocit, že se jmenovaly TIK ŤAK, ane bo tak nějak podobně. Už jsem o tom kolikrát přemýšlela, o tom názvu. Poraďte. Pěkně napsané, úplně to člověk vidí před očima...***

StvN
28. 08. 2014
Dát tip

Já bych to možná neznal ani kdyby se to vyrábělo v mé době.


Markel
28. 08. 2014
Dát tip

tahle paní popsala dobové dobroty dokonale, viz dole

http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/dorty-kolace-cukrovi/mejdlicko-sumak-a-jine-vzpominky-na-davne-detske-mlsy/ 


Markel
28. 08. 2014
Dát tip

Díky za kukýnka, jsem ráda, že zaujalo a pro ty, co tuhle dobrotu-nedobrotu nepoznali, stačí zadat internetu: mejdlíčka, šumáky, tiki a nebo nějak podobně a vyjedou informace, dodnes jsem netušila, z čeho se mejdlíčka dělají, dneska si říkám, fujky, to bych do pusy nevzala, kdybych znala  složení, pěkný den


Diana
28. 08. 2014
Dát tip
Ách! To je vzpomínka! Nostalgicky souzním :-)))****

StvN
28. 08. 2014
Dát tip

Haha. Tak to neznám.


Kočkodan
28. 08. 2014
Dát tip
Stáhnu svuj ocásek, sklopím pár slechu, poslusne uháním do pelechu. :-)

Markel
27. 08. 2014
Dát tip

Kočkodane, opičáčku milý

utíkej spát, den už se chýlí :-))

 


Kočkodan
27. 08. 2014
Dát tip
Já si myslím, ze dost prehánís, my jsme na tvé dílko reagovali urcite rychleji. :-)

Markel
27. 08. 2014
Dát tip

díky, jsem ráda, že jste navštívili moje dílko o dětství, uplynulo 50 let, kdo by to byl řekl :-))


Krásná vzpomínka. Já mejdlíčka neměla ráda, to pak byl lepší ten šumák.*


Kočkodan
27. 08. 2014
Dát tip
Horce i sladce nad regálem... a nevoní takhle zivot stále?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru