Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Viktor

01. 11. 2014
7
10
558
Autor
Clara

Dnes jsem se procházela v Praze na náplavce. Srpnové slunce už nemělo takovou sílu, na jakou jsem si během července zvykla. Posadila jsem se na jednu z laviček systematicky rozmístěných podél Vltavy s bezvadným výhledem na hrad. Dneska je krásný den na to, zamilovat se, napadlo mě bezděčně.

Neseděla jsem na lavičce ani deset minut, když jsem najednou zahlédla vysokého muže v bílé košili, který se pomalu přibližoval. Měl světle hnědé vlasy, široká ramena a zlatého retrívra na vodítku. Líbil se mi. Když procházel kolem mě, usmál se na mě a já na něj. Udělal asi 20 kroků a najednou se otočil, vrátil se k mé lavičce. Čím víc jsem si ho prohlížela, tím víc se mi líbil. „Dobrý den, slečno, vy jste se na mě tak hezky usmála.“

Ano, usmála, ale to jsem ještě nevěděla, že ráčkujete, problesklo mi hlavou. „Já jsem Viktor.“ „Klára,“ představila jsem a podala mu ruku. „Klára, to je krásný jméno.“ Ano, to je, ale jen když ho někdo umí vyslovit, znělo mi v uších. „Děkuji,“ řekla jsem jen. Mladý muž byl milý a pohledný, ale to ráčkování se nedalo poslouchat, opravdu ne. Přisedl si vedle mě, vyprávěl mi o svých zájmech a kladl mi spoustu otázek. Během jeho vyprávění jsem myslela jen na to, jestli by šlo někoho naučit mluvit tak, aby se automaticky vyhýbal slovům, ve kterých je R. Místo „Dobrý den“ by říkal „Hezký den“, místo „Jdu do práce“ by říkal „Jdu do zaměstnání“, místo „ruka“ „končetina“ (horní by už ale říci nemohl…). „Takže ty taky ráda cestuješ, to je hezký. Já taky, naposledy jsem byl v Amsterdamu.“ Při slově Amsterdam jsem si uvědomila, že by se mohl slovům bez R vyhýbat, jak jen by chtěl a pak by stejně ztroskotal na zeměpisných názvech, nebo třeba při představování. „Jsem Viktor z Prahy.“ To přeci nejde říct jinak.

Viktor asi postřehl, že místo toho, abych se na něj stále hezky usmívala, jsem se usmívala trochu křečovitě. Že už potřebuje jít, svedl na svého zlatého retrívra, ve chvíli, kdy jsem si zrovna říkala, že by si na to člověk možná i zvyknul. 


10 názorů

kuča
20. 11. 2014
Dát tip

Fejeton?


Hrušková
04. 11. 2014
Dát tip

*


Tucci
03. 11. 2014
Dát tip

Krátky, ale úplne postačujúci text, má všetko, čo má mať. Príjemné čítanie, ktoré okamžite čitateľa vtiahne, bolo to, akoby som Viktora priamo počula a dokážem si predstaviť aj narastajúce sklamanie hlavnej protagonistky.


Clara
01. 11. 2014
Dát tip

Děkuji. Takovýhle komentář dokáže opravdu potěšit a motivovat. No jo, pravdu máte, nahradit se dá asi všechno :-)


helgard
01. 11. 2014
Dát tip

jo a ještě něco....."Viki z hlavního města"  tu horní končetinu by nahradil slovem paže a to že byl v amsterdamu by se dalo napsat tak že cestoval do hlavního města holandska.....všecko jde když se chce...:-) nemám prrrrravdu? 


helgard
01. 11. 2014
Dát tip

to je nádherný kus díla....bože to je radost tohle číst.....je tam malinko patrné rozvláčnělé uvažování slečny v té střední části, které okrádá dynamiku děje a malinko ochuzuje možný popis celé scény zvenčí, ale na druhou stranu ta fantastická realističnost a neuvěřitelná duše toho příběhu, to je něco co skutečně stojí za přečtení.....nepůjdete ještě někdy po praze na procházku s retrívrem? Docela bych si k tomu početl nějaké další pokrrrračování....


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru