Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MÁVACÍ RITUÁL

14. 07. 2015
26
30
1729
Autor
srozumeni
Odcházím z návštěvy u mámy. Mávám jí do okna druhého patra velkého činžovního domu. Pokaždé to tak je. A pokaždé jí při loučení v předsíni říkám, ať mi nemává. Zase mává. Mávám také. Někam za sebe dozadu a nahoru. Občas se tím směrem pokouším podívat. Tedy aspoň já znám ten směr. Lidé, kteří jdou za mnou,... nejspíš vylezli z právě zaparkovaného auta na kraji chodníku a nebo vyšli z dalšího vchodu činžovního domu,... zkrátka pro tyto chodce musím vypadat přinejmenším podivně. Neustávám však ve svém mávacím počínání, jen netrpělivě vyhlížím úsek cesty, kde se velký dům stočí do oblouku a okno s mávající mámou mi zmizí za tímto ohybem. Kouknu na hodinky a přidám do kroku. Tramvaj, METRO, autobus Student-Agency...teprve v něm se pohroužím do svých myšlenek. A jsem na moment zpět u mámy. Osmdesátiletá paní se vzpřímenou chůzí a s téměř věčným úsměvem na tváři. Asi ani na ten věk nevypadá. V tramvaji ji sice lidi pouštěli sednout, jeli jsme do Nuslí do cukrárny. Ale jinak mám pocit, že od sedmdesáti let vypadá pořád stejně. Povídali jsme o všem možném a nemožném, u ní doma jsme si pak zahráli cris-cros. Zase mě porazila. A byl čas k mému odjezdu. Při vystupování z autobusu se mi znova vybavil náš mávající rituál a začala jsem se usmívat. I když je to úsměvné až trapné, přesto se ráda budu takto ztrapňovat ještě spoustu dalších let.

30 názorů

srozumeni
04. 08. 2015
Dát tip
Zordone děkuji za návštěvu s hezkým minipříběhem.

Zordon
03. 08. 2015
Dát tip

Mně jako klukovi mávávala babička na schodišti ctyřpatrového secesního domu, nakaždé podstě jsem se zastavil a koukl nahoru...vžycky tam byla až do konce...Teď už mi mává z trochu větší výšky.


srozumeni
26. 07. 2015
Dát tip
Hezky to doma máte. Dík za zastavení a hezký den.

Nepochopeny
25. 07. 2015
Dát tip
Vždy večer, keď sa dcéra ukladá v ku spánku, od doby ako začala hovoriť, máme rituál. Dáme si bozk a ona povie: ,, Dobrú noc, všetky myšky na pomoc." Potom to po nej zopakujem. Má už 12 a pol, ale aj tak ten rituál ostáva. Aj keď je mimo dom. Večer čakám až mi zazvoní telefón a ona to povie.

srozumeni
21. 07. 2015
Dát tip
Lakrove, buď rád i za tuto pozici. Tu já si nikdy nevyzkouším. děkuji za čtení a přeji hezký večer. Ludmilko, moc děkuji za tolik hvězdiček.

Alegna
21. 07. 2015
Dát tip

*****


Lakrov
21. 07. 2015
Dát tip

Dokud je komu mávat, je to dobré. Já už se na to dívám jen z té pozice za oknem.


srozumeni
19. 07. 2015
Dát tip
Jé, děkuji. Tak ať se drží obě...

dadadik
19. 07. 2015
Dát tip

ať se drží máma...moje bude mít 94 a taky se drží, ovšem už to vypadá jinak :)


srozumeni
15. 07. 2015
Dát tip
Pánové Proměnlivý nicku a Oldjerry, moc vám děkuji za návštěvu,koment a tip. Velmi si toho vážím. Přeji hezký večer. J

Oldjerry
15. 07. 2015
Dát tip

Pochopila jsi to včas, já to štěstí neměl...*


Já mávám furt. Dokonce na to máme rituál, zpoza rohu ještě dvakrát vykouknu a mávám.

Jsem li mávající zevnitř, mávám nejprve levou rukou. Pak mávám rukou pravou a nakonec mávám rukama oběma. To při třetím vykouknutí. Pak počkám 5 vteřin, jestli se nekoná vykouknutí čtvrté a odcházím si vařit kafe.


srozumeni
15. 07. 2015
Dát tip
Floriáne, děkuji, pěkné heslo. Lady, Kočkodane, Josefíno a Anděli - i vím moc děkuji za kladnou odezvu a mávání. Petře děkuji, také Tě v té trmvaji vidím. Číslo 22, že? =). black, Evženie,Diano - i vám patří mávací dík. aleši, Tobě děkuji již za druhý koment a hned jdu opravit... marcelo, to je dobře, že si máváte, ať vám to také vydrží co nejdéle.

marcela.m.
15. 07. 2015
Dát tip

ja si tak mávam so synom..fakt neklamem:)vždy ked ide preč  ..tak si mávame:)


a co mávání projížďějícímu vlaku? Taky vás ještě neopustilo? :o)


Diana
15. 07. 2015
Dát tip

Kočkodan má pravdu! Jen mávej, ať si kdo chce co chce myslí.  Jednou by totiž tě strašně mrzelo, že jsi nemávala. Vím, co říkám! ****


To zahřeje u srdce.   /T


mě mávají ještě oba....taťka i mamka...pokaždé.....*/***


Petr333
14. 07. 2015
Dát tip

Tohle ani nemůže být trapné a....víš úplně jsem Vás viděl z okna mojí tramvaje kdesi ve Vršovicích, když zrovna projíždím a jak se znám zamávám Ti také...na cestu do Plzně.


Anděl
14. 07. 2015
Dát tip

Mávám a mávám všem..mávám i při psaní mailů, místo pozdravu často mávám. Převzala jsem to od jedné kamarádky, k terá mi dovolila její mávání používat i v mailech. Je to příjemné a důvěrné.


Josephina
14. 07. 2015
Dát tip

díky za každé zamávání!


Kočkodan
14. 07. 2015
Dát tip
Je tisíckrát lepší, když máváš ty,než s tebou fakt, že už není komu mávat... Zkusil jsem si po přečtení zamávat zdi a stojanu s cédéčkama za mnou. 

LadyLoba
14. 07. 2015
Dát tip

vůbec mi to nepřijde trapné,

možná si to sama svým myšlením zbytečně ztrapnuješ ...

přeji ať ten rituál můžeš opakovat ještě spousta dnů

sposta let

než to bude

naposled

 

a děkuji ráda jsem si to přečetla


florian
14. 07. 2015
Dát tip

A já mávám alespoň ptákům na obloze a v lese stromům, když už nemám jinak... mávání, mávání, smutek z duše odhání...

P.S. Dovolil jsem si poslat avíza všem, aby věděli... :)


srozumeni
14. 07. 2015
Dát tip
Díky vám všem. Už jsem dlouho nic nenapsala,tak tohle je pokus po odmlce. Mějte hezké léto a děkuji za přízeň.

Čudla
14. 07. 2015
Dát tip

Hezky napsané. /*


blecha113
14. 07. 2015
Dát tip

Rozumím,mám to taky tak.Ve chvíli kdy se s mamkou loučím a dávám jí pusu je mi zase deset let a jakobych zase cítil vítr co mi fouká do díry v teplácích.Maminka naoko hudruje a přitom se vlastně usmívá.... A já se směju... i když už nejsem dávno malý kluk :-)


nad máváním nelze jen tak mávnou rukou


gabi
14. 07. 2015
Dát tip

ako tá moja :)

áno, len si zamávaj, kašli na lidi, kým máme komu, mávajme *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru