Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Toulani se k sobe same

13. 10. 2015
5
4
660
Autor
Troufalá

Slunce dnes nechtělo na oblohu, zdráhalo se otevřít oči a podívat se na svět po tom včerejším dešti. A tak hejno ohnivých Fénixů se zapřáhlo do slunečního kočáru, aby prozářili smutek v lidských duších. Na oblohu vypluly bělavé koráby a pod taktovkou bušícího srdce matky Země se rozvinuly všechny plachty. Jedna po druhé mi ty lodě plují nad hlavou. Vyhýbají se útesům z pokřivených suchých vrcholů borovic, které se vypínají z jinak klidného moře zeleně. Jak jinak nazvat les, jímž by ty Jizerské nepokrytě pohrdly. Co kousek, to nějaký sáček, papírové kapesníky skrývající svá tajemství a přeci tenhle kousek něčeho v ničem je klidnou oázou pro mou duši.

 

Štíhlá stébla trav směle se vypínající vzhůru, vůně rozkvetlých divokých třešní. Zpěv ptáků, kteří sotva ti uhnou pod nohou. I dotknout bych se jich směla. A drobné fialky, potlučené, schoulené ve svých pelíšcích z vonícího listí, kapičky včerejších slz, co jako drahokamy se lesknout na listcích keřů. Skála, co se zahalila do závoje umírajících květů javorů. Zatavá šeď dnešního dne. A mezi tím vším jsem udýcháná, s nohama co mě sotva nesou, potkala samu sebe.

 

Ten kousek mého ráje se mě neptal, kým jsem, co hledám, čím bych chtěla být. Jen chtěl, abych poslouchala, abych nespěchala. Zapomněla. A já byla na chvíli zpět v Jizerských horách. V tom trysku z kopce, kdy ve chvíli, kdy kolem mne bouřila příroda, já měla v sobě neskutečný klid a pokoj. A tak krok za krokem, spěchem hlemýždě, jsem kráčela po cestičkách zapadaných listím minulého podzimu. Ruku v ruce se svým já jsem se tetelila radostí z toho, že tu můžu na tu kratičkou chvíli svého zoufalého útěku být.

 

A přestože mé vnitřní já teď jistě leží v horečkách v blízkém blázinci a něco mi stále ještě rve celé tělo na kusy, síla nad kterou já nemám dávno žádnou moc a smutek se mi lepí na každé slovo a větu, tak tohle byl nádherný dárek od tohoto kraje, od matky Přírody, od Světa, od kohokoliv,  kdo na mne dnes pomyslel. A jeho úsměv skryl pobavení nad tím, že jsou ještě tvorové, kteří se bojí být šťastni a to jen pro to, že se to nesluší.

 

A tak s úsměvem nezbedného dítěte jsem si kousek té krásy potajmu vzala s sebou domů. Tam, kde čekaly povinnosti a práce, které jsem se před tím bála, kde čekala přísná Zodpovědnost s rákoskou, kterou jistě dostanu přes prsty za tohle mé utíkání. A celá ušmudlaná, s lišáckým výrazem někoho, kdo ví, že tohle se přeci nedělá, jsem se schoulila do náruče Pochopení. A když mě pomalu hladila po vlasech, šeptala jsem jí, co za krásy číhá na těmito zdmi. To aby květiny na oknech neslyšely a nezlobily se na mne, že nádhera uvadajících květů a dolámaných fialek je mi cennější, než jejich dokonalé lístky, co s takovou pýchou nastavují slunci.

 

Řekni, není ten svět krásný?


4 názory

Gora
18. 10. 2015
Dát tip

Nemá být zLatavá šeď? Romantika, čtivé...


smyčka
15. 10. 2015
Dát tip

.......je


Lnice
14. 10. 2015
Dát tip

ten tvůj svět je ale krásný*


No néé, No ano:))) úplně v tichu jsem si dovolil projít se s tebou malým krásným kouskem velkého neznáma. Krásně šeptáš*:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru