Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O prvních lidech

12. 07. 2016
4
6
1152
Autor
Movsar

Prvním lidem, podivným bratrancům z trávy a trávě samotné. Aneb toulání pravěkou dolinou

O prvních lidech

Snad právě tady tábořili první lidé. Mýtina sevřená kamenem skal. V něm ještě stopy přesliček a plavuní a dávných zvířat. Ržání cvrčků, teď když padá dlouhý letní soumrak, nabírá na síle. Nepamatujeme o moc více než oni, podivní bratranci z trávy. A stejně jako oni si musíme skrze poškrábanou paměť věci domýšlet, a když to nejde, alespoň si prozpěvovat. Tak domýšlím a snad ne tak falešně zpívám: Za podobných soumraků, v době, kdy ještě nesčítali a neodečítali jejich čas, lidé rozdělávali oheň. Trochu jedli a řečí ještě docela nezakřivenou množstvím slov si něco sdělovali. A pak padla tma, černá vesmírnou hloubkou, na tisících místech propálená světly hvězd. Uložili se k spánku. Držen na nitkách křikem nočních zvířat, nebyl klidný. Schoulili se k sobě. Čert ví proč.


Pod ulicí

Slivenecká, tudy se ještě táhne řada domečků pro autíčka a zpod vrátek páchnou olejíčky a benzíny. Ale kousek níž už voní houby a palouky a vzduchem poletují papírová jabka. A někde nedaleko možná běhá holčička s culíky, nebe se rozkuckalo deštěm a nahoře v ulici se otáčí žena: Kde je ta naše Gabka?


Třeba kolem někdo projel

A kamennou strouhou tudy jezdí motorák. Je to tu Dalejský háj, potok a řada břízek. V těch dvou vagónech jen zřídka bývá plno, cesta od Smíchova na konečnou trvá pár minut, indiánskou měrou to není ani na řízek. A tím spojem taky jezdívala slečna Jitka. Trochu smutná z věcí how it goes, ale nikdy s tváří kaboněného dítka. Sešli jsme se jen párkrát, sotva bych z toho sečetl nedělní oběd. A pudink k posvícení teprv ne. Třeba právě projela kolem. Třeba.


6 názorů

Movsar
12. 07. 2016
Dát tip

až s nimi budu příště, rád jim to vyřídím.


Kočkodan
12. 07. 2016
Dát tip
I já se v úctě skláním před tím cvrčků ržáním. :-)

líbí se mi ten náznak osobního rozměru - slečna Jitka


Movsar
12. 07. 2016
Dát tip

díky, jsem rád, že jsem s emohl podělit o dnešní potulku.


třeba...


Gora
12. 07. 2016
Dát tip

Dnes vtipně poetické...ržání cvrčků, řeč nezakřivená množstvím slov,rozkuckané nebe a třešinkou je "nedělní řízek":)))      krásné


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru