Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pouliční milenci

08. 10. 2017
3
5
666
Autor
Movsar

Pouliční milenci

Tmou, v říjnu tak předčasnou, unikají k sobě. Pouliční milenci. A mrholí jim do lásky. A on řekne: To nebe nad námi naříká. A ona ho vezme za ruku a usměje se jak žádná jiná.


Kroky po peřině

Kroky po peřině. A hned v čtyřech tlapkách. Kočička si chce taky lehnout do postele, jako to děláváme my, lidi. A tak to taky udělá. Netrvá dlouho a usne. Někdy ze spaní zamňouká, protože potřebuje někomu něco říct. Nerozumím. Ale ani ona mně nerozumí, když a jestli mluvím ze spaní. Vím ale, že i ona pak chvíli dumá nad tím, komu a co jsem tam za ohradou spánku říkal.


Litoměřický antikvariát. Úterý

„V pondělí a úterý zavřeno. Pracuji jinde.“ Vzkaz na dveřích litoměřického antikvariátu přespolní čtenáři číst nechtěli, je úterý. Skrze výklad do ulice hledí knihy, co by taky chtěly být jinde. Řešení situace je staré, a i když se dosud neosvědčilo, nic by mu nebránilo: zanechat obchod i kasu nestřežené a dát lidem důvěru, že knihy, co si odnesou, taky zaplatí. A pan majitel by mohl šťastně pracovat jinde i po zbytek týdne. 


Netrpělivá auta

Netrpělivá auta vjíždějí do křižovatek, bourají. Řidiči křičí, hoří, zmírají. Jejich děti s maminkami právě u pana Mekačiho snídají: Tak jednu za maminku, jednu za tatínka…


Kosmické signum

Dát digitálním signálům jiskřivý tón, o jakém tak rádi mluví vinaři, obepnuta ohromnou sítí spojení, zářila by naše planeta silněji než slunce. Z temné rokliny vesmíru byla by naše civilizace patrná až na samý její kraj. Posedlí smyslem vařeným na hluboko, zhloupělí učebnicemi historie, rozvášnění srdcem byli bychom najednou vystaveni světlu pravdy docela prosté: naše kosmické signum je jen shluk banalit.


Sobota nad ránem

Za skořepinou mraků ukrytý měsíc. A prorazit až k němu svým vytím zkoušejí opilci, jest sobota nad ránem. A milenci zatím propadají vášni, ale ani jejich vytí neprorazí..


5 názorů

Movsar
09. 10. 2017
Dát tip

jsem rád, že jst tu pobyli a o textech spolu s emnou mysleli. příště přidám na ironii, ale jsou témata, kde se pro ni nedostává. ale zas osloví někoho jiného, vždyť proto píšu, abych si s vámi vyměňoval svého druhi dopisy - psaní.


Gora
09. 10. 2017
Dát tip

A mně se zas nejvíc líbí Kroky po peřině, proto, že je to jiné. Je to osobní.


a2a2a
09. 10. 2017
Dát tip

Tentokrát, snad až na Kosmické signum, s přihlédnutím k dlouhé řadě tvých hezkých jiných drobností tolik spokojený nejsem. Možná to dělá ta první, která mi přijde docela hodně klišé, podobně i druhá, která by svým obsahem jako b byla od jiného Movsara, prostě mi od tebe sedí ten nezúčastněný, ale břitký pohled okolo sebe.


Movsar
08. 10. 2017
Dát tip

díky, za první dvě zvlášť.


Gora
08. 10. 2017
Dát tip

Vyrazil jsi mi /skoro/ dech. První a druhou/zvlášť/. U trojky si nejsem jistá, jak by to dopadlo s kasou:-), Kosmické signum-nádhera. Poslední - jednou jsem slyšela výt opilce v deliriu tremens. Kam se hrabou vlci:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru