Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stěhovaví ptáci

Výběr: Gora, atkij, a2a2a
22. 11. 2018
19
27
3242
Autor
Movsar

Lidé úzkých roků

Obědváme nahé makaróny ve stínu stromů, které pamatují o mnoho víc než my, lidé úzkých roků. Rozmlouváme o věcech, jimž můžeme rozumět sotva zpola; člověk by musel žít nejméně dvakrát, aby něco pochopil. Pak pijeme kávu a naše myšlenky i řeč se zrychlují. Je nám jisto, že řeč nemá žádný střed a její pravda se třpytí jak hvězdy vzdálených galaxií. To už je večer a obloha je temně pustá. Smějeme se.


Na lihovar padl listopad

Na lihovar padl listopad, ruina hraje barvami. Ráno je bledá, v poledne hoří první kořalkou a v odpoledním slunci rudne jak tvář alkoholika. Táhne to sem kočky, blázny a milence. Jednou sem přivedou své dítě a prozradí mu tajemství o jednom listopadovém dni. A taky ono propadne vášni..


Pryč odsud

"Objednavatelka vraždy novináře Kuciaka mohla objednat další vraždu." Velitel stíhačky Vojta složil noviny, dopil kakao a oblékl pilotku. Už měl dost těch trudností, samé vraždy a venku listopad.. Nasedl do kabiny a nabral směr kokosové ostrovy. Přeletěl oceán jako nic a sotva se postavil do horkého písku, už se k němu blížila mulatka s bílým úsměvem. A večer voněl pečenými rybami, solí a láskou.


Stěhovaví ptáci

V baru už zůstal jen Slonces Mešugin. Barmanka mu nalila poslední sklenku koňaku. Vytáhl pero a napsal na kus papíru: "Tvým výstřihem vede hedvábná stezka a na ní dva stěhovaví ptáci. Svírá mě touha pohladit je.." Papírek jí podal spolu s penězi. Zhasla světla, mávli na taxík a odjeli do jejího bytu v jižním Brooklynu. Celou noc pak z ulice padala světla na postel, kde spali dva stěhovaví ptáci.


27 názorů

kvaj
26. 12. 2018
Dát tip

Tentokrát jsem z tvých miniatur rozpačitý. Možná to způsobila úplně první věta první miniatury, protože si nedovedu představit, že bych obědval oblečené makarony.


Lakrov
13. 12. 2018
Dát tip

Jako již několikráte mám z miniatur tohoto typu smíšené pocity --  některé odstavce se mi vyložené líbí  (...Lidé úzkých roků... a věta ...člověk by musel žít nejméně dvakrát, aby něco pochopil...)  nebo ...Na lihovar padl listopad...  a jiné mi naopak neříkají nic. Za úvodní dvě jmenované  Tip.  


Movsar
08. 12. 2018
Dát tip

Děkuju Stargazere za ta povzbudivá slova. Dávají mi energii pro příště. A snad ani příště nezklamu.  


Stargazer
08. 12. 2018
Dát tip

Jako vždy výborné. Nápaditost, skvělá pozorovací schopnost. V tomto typu tvorby se nemá hledat smysl - jen obrazy, dojmy, pocity... a sdělení. Tomuhle vždycky přijdu na chuť. TIP


Movsar
07. 12. 2018
Dát tip

děkuju, bixley, za zastavení, čtení a slova, která mi dávají energii do psaní.


bixley
07. 12. 2018
Dát tip

Vždycky máš krásné obrazy, které mě uchvátí: nahé makaróny, lihovar hraje barvami...

Moc se mi líbil lihovar a stěhovaví ptáci. T.


Prosecký
01. 12. 2018
Dát tip

Zaujalo mě to.

Některé prvky působí rušivě a já nedoážu říct, jestli je to lad nebo zápor.

Lihovar: Je to ruina nebo ne? 

Pryč odsud: Nemohla by tam být méně zprofanovaná zpráva než Kuciak? Stíhača byla dvojmístná, že byl jejím velitelem? Poud byla jednomístná, omu velel? V té souvislosti napadne čtenáře, jestli oblékl pilotku - ženu nebo bundu.

Doletět ve chvilce do Karibiku je lákavé, ale každý, kdo má za sebou dlouhé lety, ví, že je to pohádka. Je to pohádka? Mulatka s bílým úsměvem  v něm neviděla walking wallet?

Stěhovaví ptáci: nebylo by lepší, kdyby mu nalila onkrétní značku koňaku a kdyby blo jednoznačnější, kde bar je?

Kritia by neměla být delší než kritizované dílo, proto končím tipem.    


to je dobrá, řekl bych oprávněná otázka, a rád si budu protiřečit. na první nádech mne nenapadá nikdo konkrétní. možná tedy opravdu mícháš ingredience svérázným způsobem. ale co, nechme to na literární historii, bude-li se zajímat.

další věc je, že já tyhle autory moc nečtu, stačí o nich jen trochu vědět, a kdoví, zda bych jim jmenováním neublížil. ovšem třeba v Petrově svého času nebo v Concordii ze druhé strany měli taky rádi tenhle trochu eklektický, trochu napěněný, odlehčený, barvitý přístup. možná by se nějaké paralely mezi Vaňkem-Úvalským, Vicky Shockem, Kopáčem, starší podobou Stančíka, Šandy či Ohniska nebo Tomáše Kafky našly. mám jaksi zažité, že jednu dobu to byla až epidemie. 

 


Movsar
28. 11. 2018
Dát tip

a koho podle tebe napodobuji, tos ještě nesdělil. možná by mě i napadli nějací oblíbenci, ale necítím se jako jejich epigon.

 


základem myslím právě tu objevnost v jedinečnosti okamžiku, scény, příhody, prožitku, způsobu vidění, zápletky apod., 

ať to vezmeme z kterékoliv strany, v každém díle musí být nová zkušenost, aby nešlo o kopii, plagiát, napodobeninu, epigonství, rozmělnění, odvozenost apod. tím se umění stává uměním. týká se to i malířů. lze přebírat námět a být jedinečný ve výrazu, v použití barvy, světel, linky apod. a musí to být dost silné, aby to obraz uneslo. o tom má slova, aby tě šablony nepřepraly.

já ta místa zde nacházím, spíš ve fragmentech nebo i celých pasážích, to je pravda, a ptám se, co by se stalo, kdyby se nechala oddělit od šablon, kdyby se to ještě vyčistilo. zda zbydou jen trosky nápadů nebo i stavby s páteří.


Movsar
28. 11. 2018
Dát tip

"pohyb, zápletka, gradace." hyperaktivita je problém téhle doby, už dávno se netýká jen dětí. patrně i nejeden čtenář uvízl v téhle síti ze čtyř písmen: ADHD. obdobně tahle reakce platí k námitce nezbytné "objevnosti".

s nevolí nad úvahami v próze nebo poezii se tu potýkám dlouhá léta, tedy lze odvětit: je taková námitka "objevná"?

šablonovitost: proč ale ne? dlouhá staletí malíři malovali jednu a tutéž madonu či tvář krista, byla to šablona, ale každý ji nějak uchopil. umělci nejsou, jen jen řemeslníci, o řemeslo mi jde, ne o "výšiny či hlubiny", "výsupy či ponory" ducha.

k "základu" tady moc nerozumím, nevím, co myslíš základem?

ale i přes to všechno díky za zastavení se a - nepochybuji - upřímně míněnou kritiku.   

 


pokud nepřistoupíme na styl libovolně přesýpaného kaleidoskopu, což nesoudím, a čekáme od miniatury pohyb, zápletku, gradaci, pak vidím, že právě to je zde vystavěno na nijak objevných šablonách. zbydou tedy barvy a tvary, na první pohled i chytlavé, nějaké nálady, pózy, gesta i známé triky. říkám, proč ne, ale pojmenujme si to náležitě. 

zvlášť bych dal "Na lihovar padl listopad". První 2 –3 věty by mohly být poezií o sobě, ale pak se to proplete snahou o moudrost, tomu už se nedá věřit. mudrlantství bylo v literatuře už dost.

jsou zde nápady, ale základ chybí. ten je převzatý. pokud není tvým záměrem cpát se do klišé, zkus je odstranit, podívat se na trosky, které zbydou, a přemýšlet, jak dál.

na druhou stranu, může být tvým údělem pohrávat si se šablonami. potom si tedy přeju, aby tě nepřepraly, vážně.


Movsar
27. 11. 2018
Dát tip

děkuju, lastgasp! to ani nezasloužím, ale děkuju.


lastgasp
27. 11. 2018
Dát tip

Dehydratovaná líbeznost a moudrost. Kéž bych takhle uměl napsat román!


Gora
27. 11. 2018
Dát tip

avi PM


Movsar
27. 11. 2018
Dát tip

ahoj, určitě ano! díky.


Gora
27. 11. 2018
Dát tip

ahoj, souhlasil bys s nominací mini do soutěže?


Movsar
22. 11. 2018
Dát tip

tak se musím omluvit: za blues to označil musaši. snad mi promine.


Movsar
22. 11. 2018
Dát tip

děkuju, přátelé, moc m+ě těší, že je tady živo a že si můžeme vyměnit názory.

od whitesnakea jsem to nečekel, jak říká mistr karel g. každý rok. ale vážně, jsem rád, vystihl jsi to, o co se snažím, aktualitu, malou formu, dneska mi atkij napsala takové blues, žádný bach. ano, stačí m isnad trochu řemesla, nemám ambice na zápis do knihy klasiků. taky  fascinuje mě proměnlivost světa, nějak netíhnu k věčným otiskům, klidně ať jsou - pokud možno až nejdřív za pár let :-) - z povrchu země. tak - díky!

a díky všem, hlavěn taky za výběry, kterých si cením i z pragmatického hlediska- přitánou čtenáře.  


atkij
22. 11. 2018
Dát tip
Chválila jsem už tolikrát Tvůj jedinečný rukopis, že bych se jen opakovala. Zrovna takový styl poetických pasáží mezi hlavním dêjem zbožňuju například v próze. Ne každému prozaikovi je však dáno.

Yan73
22. 11. 2018
Dát tip

Taky Tě rád čtu. Ahoj Y.


agáta5
22. 11. 2018
Dát tip

dnes velmi stěhovaví ptáci **


Whitesnake
22. 11. 2018
Dát tip

Nemusíme si padat do náruče, ale můžeme se číst a reagovat. Movsarova forma jakéhosi lakonického přemýšlení, v němž nechybí rozhled, vhled či dokonce poetika, je na těchto stránkách veskrze originální a svébytná. Kolik autorů by dalo nevímco za to, aby byli rozpoznatelní na první dobrou. Líbí se mi rozsah, od rozjímání s notnou dávkou ironie přes jízlivé šlehy až po nepokryté komentování věcí vezdejších i ostatních.

Někdy se nudím, jindy bavím, ale oceňuji styl a zaujetí. A určitou úroveň výpovědi.

A navíc: není to "pejsko-kočičkovské" létání z květu na květ a snaha vyjádřit se ke všemu a ke všem, když už mám tu možnost. Jeden podařený Jaromír Soukup bohatě stačí na několik generací, možná si budeme jednou v duchu blahopřát, že jsem žili v době, kdy tahle trapně milá kreatura řádila v mediálním prostoru.

Omlouvám se za pitomou paralelu.


Lerak12
22. 11. 2018
Dát tip

Ex parádní. Pomněl jsem se. 


Gora
22. 11. 2018
Dát tip

Vytříbené:-))


Markel
21. 11. 2018
Dát tip

*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru