Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Problémy s inspirací

20. 04. 2002
1
0
1092
Autor
Mikimys

Chcete napsat povídku. Uvědomujete si, že už hodně dlouho jste nic podobného nezkoušeli a vaše první pokusy dávno smazal čas. Ale stejně do ruky berete svou oblíbenou propisku a s kusem papíru vytrženého zprostřed sešitu hledáte vhodné místo, kde byste se uvelebili a nechali múzy líbat vaše tváře.

Chodíte tedy po bytě a hledáte si místečko. Sednete ke stolu, ale brzy zjistíte, že je to poněkud nepohodlné a židle vás tlačí do zad. Vstanete tedy a znovu hledáte. Chcete si zchladit otlačené části těla ve vaně, aleurčitě vás to brzy omezí, protože neustále lovíte papíry z vody. Vylezete z vany, utřete se, oblečete se, vypustíte vodu a položíte papíry na topení. Nutno podotknout, že až na pár obrázků a nahodile načmáraných klikyháků, zejí prázdnotou.

Vytrhnete si tedy papíry nove, čisté a suché a rozrážíte dveře směrem ven. Nechávaje útulný domov za zády, vydáváte se hledat múzy do ulic. Během chvilky se však dostaví nejhorší počasí za sto let a povodně, vedro, krupobití, sněhová vánice, tornádo, kulový blesk, jinovatka, déšť se sněhem, úmorné sucho, vysoká vlhkost vzduchu, znečištěné ovzduší a teplota kolísající mezi plus minus 35°C a zažene vás to domů.

S pláčem pak zalehnete do postele, slzy kapou na polštář a litujete, že jste se rozhodli psát. Obrátíte se na záda a smířeni s osudem chcete usnout. V mysli se vám objeví několik skvělých námětů. Vylezete tedy rychle zpod vyhřáté peřiny a běžíte pro psací potřeby. Když se však vrátíte, nápady jsou ty tam. Opět si tedy kreslíte neslušné obrázky na okraj papíru a nemyslíte vůbec na nic. Možná jen v podvědomí si uvědomujete, jak je to pohodlné místo.

Dáte si šlofíka a po bezesném odpoledni se vydáváte hledat štěstí do hospody. Sednete si nad půllitr a snažíte se soustředit svou mysl na něco jiného než na klady pěnivého moku, který dráždí všechny smysly - na dotek studený, na pohled lákavý, chuťově jedinečně hořký, nosní buňky dráždící chmel a dobrý konzument slyší i bublinky stoupat vzhůru. Toť nebeský nápoj bohů. Pivo.

Znovu si kreslíte čárance na papír, později přiděláváte čárky na účet; a nápady stále nikde. Mhouříte oči a pozorujete okolí, zda by se mezi přítomnými nenašel vhodný objekt, o kterém by se vám dobře psalo. A pomalu vás začínají napadat myšlenky. Myslíte a myslíte…

Probudíte se ráno v posteli. Nevíte, jak jste se tam dostali, natož kdy. Bolí vás hlava a pravá ruka. Vykouknete z postele a pod sebou na zemi vidíte spousty popsaných papírů. Zvednete je a nevěřícně čtete. Dokázali jste to. Zdá se vám to neobyčejně úžasné a tancujete radostí po pokoji.

A kamarád, který vás odvedl (odnesl) domů, mile se na vás usmívá.


Mikimys
08. 03. 2003
Dát tip
Zapiš mě do tý soutěže taky:-)))

Babetka
08. 03. 2003
Dát tip
Mikimys: Ty tam nemáš šanci, tvoje dílka aspoň dávají smysl, na rpzdíl od těch mých! :-))) A nehádej se se mnou pořád!!!!:-)))

Mikimys
08. 03. 2003
Dát tip
A proč ne?

Babetka
07. 03. 2003
Dát tip
Přesně vím o čem píšeš, jenže mě bohužel nic nenapadá ani když jsem společensky unavená.:-) Ale někdy to zkusím, přijít alkoholem opojená domů a něco napsat - mohla bych s tím pak vyhrát literární soutěž "Blábol roku". :-))

Mikimys
23. 04. 2002
Dát tip
neříkejte, že jste ještě takový problém neměli:-)))))

Wopi
20. 04. 2002
Dát tip
prodej to nějakému pivovaru jako reklamní text :o))

Meggie
20. 04. 2002
Dát tip
:o) no fajn:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru