Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

o staré mlýnici

21. 08. 2019
18
23
745
Autor
agáta5

Myslím na mlýnici. Na suché schodiště, po kterém vystupuješ do nejvyššího patra. Na tvůj pohled z vytlučených oken. Mlčíš. Z výdechů pluje pára, odráží se od stropu a kape do bílých vlasů. Jsi starý muž, který hledá studnu, u ní dívku s rukama natáhnutýma ke tváři… a vodu… kamenitou…

 

Holíš se. Na umyvadlo padají drobné jehličky sněhu. Potkáš ty samé oči. Za pár vteřin zmizí. Prst namaluje kruh, z kruhu šipku a utře se do košile.  Zůstanou jen ruce z parafínu.

 

Miluješ dívku s bělostnými pažemi, které napřahuje k mlýnici. Na pytle razíš její jméno. Padají z oken na povoz. Kamenné pytle s monogramem.

 

Hoří. Oheň se zakousne do nebe. Na zem prší piliny.  Dívka je sbírá a tvoří hromádky kolem studny. Leháš si k ní a nastavuješ tvář. V dálce odfrkuje kůň, kopyty přehrabuje kamení. Usínáš. Rychle jako dítě.


 
Ze studny vyběhla voda. Láme se v kolenou do okovu. Nepiješ ji. Necháváš si žízeň, ze které ukrajuješ nový den. Kolikrát ještě než se dívka odlepí od země a odletí s pilinami?


 

 


23 názorů

Lakrov
14. 10. 2019
Dát tip
Tohle jsou pro mě verše v próze. Hezky se to čte, zvláštní pocit po dočtení, probouzí to fantazii a i když přesně nerozmím tomu, co čtu, připadá mi, že tomu věřím. Tip.

Philogyny
17. 09. 2019
Dát tip

...čtu ji znovu a pořád nemám slova...


agáta5
09. 09. 2019
Dát tip

děkuju za čtení a mám radost

přemku, já asi nic nestihnu vydat, protože mám tolik věci okolo pořád :) že nestíhám ani umřít :))


supizmus
08. 09. 2019
Dát tip

Tohle je prosím velmi, velmi, velmi zdařilé dílo! Ty obyčejné události a za nimi skrytý utajený příběh, který dýchá! Skvělé!


lastgasp
08. 09. 2019
Dát tip

Nebudu rozmnožovat další slova chvály a uznání. Máš jich tady dost. Jen se přimlouvám, dej si práci, prober svou bohatou tvorbu, zatřepej sítem s malými oky a vydej knihu. Již dnes jsem tvůj abonent a jak je možno číst, nebudu jediný. Jestli jsem na tebe vybafnul nesmysl, pak jen proto, že tě rád  čtu. 


Markel
27. 08. 2019
Dát tip

* moc


Philogyny
23. 08. 2019
Dát tip

je jako zaříkávání


Alegna
22. 08. 2019
Dát tip

uvidíme a třeba.....budu se těšit :-)


agáta5
22. 08. 2019
Dát tip

:))) jestli vyjde něco někdy...  těší mě, že se ti líbí moje tvorba, ale pořád ještě hledám cestu, spíš nějak k tichu asi... to pak asi moc věcí ke čtení nebude :) ale nechám se překvapit, třeba ze mě ještě něco na vydání vyleze... díky


Alegna
22. 08. 2019
Dát tip

vlastně jsem chtěla napsat, že si taky představím člověka a co asi cítí, ten pocit je silný, mám ho v sobě, ale ven nevyleze :-)

dovedu si představit knížku s tvými texty a s fotografiemi tvých sochařských děl...večer před spaním si v ní čtu a ladím sny...

až vyjde, koupím si ji, jo?


Alegna
22. 08. 2019
Dát tip

jjj, obstojně to teda umíííš, prostě je to TVOJE  a mám to ráda .-)


agáta5
22. 08. 2019
Dát tip

jé to jste mě potěšili, že se vám tahle miniaturka líbí :)    goro, ještě se k tomuto tématu určitě vrátím něčím delším.. jen to musím pilovat, ono to nejde samo.. což je divné, básně mi jedou samy... :)

jak to dělám, alegno? No, představím si tam člověka, to co nejspíš cítí a napíšu to... o samotě umím psát už docela obstojně

benetko:))


Benetka
21. 08. 2019
Dát tip Arcs, Alegna

Tady není prostě co komentovat...Jsem s Tebou jedna duše,a tak prostě jednoduše

NÁDHERA ! ;)


Gora
21. 08. 2019
Dát tip

Připojuji se k těm, kterým se tvá poezie v próze hodně zamlouvá... přechod z ich formy do pozice vypravěčky je plynulý a srozumitelný, příběh začíná... taky bych ráda, kdyby pokračoval.


obrazy do filmu ... nádhera

Alegna
21. 08. 2019
Dát tip Benetka, gabi tá istá

klaním se, nevím, jak to děláš, spojuješ slova pro mě na první pohled nespojitelná, kreslíš jimi pocity a všechno to je tak samozřejmé, žasnu si tu :-)


Je to vynikajúce.


Gora
21. 08. 2019
Dát tip

Pokud nám opraví internet, vrátím se:-)

Nee, vrátím se i tak.


agáta5
21. 08. 2019
Dát tip

kočko, z tebe se jednou pominu asi hehe a neboj neřeknu, potěšils mě


agáta5
21. 08. 2019
Dát tip

vždycky jsem chtěla napsat něco jako "sto let samoty", ještě budu pilovat a určitě se s tímhle tématem vrátím... tak jen trošku, kudy bych ráda ještě...   ozvěno :)


Kočkodan
21. 08. 2019
Dát tip Gora, agáta5, supizmus
Kdo takhle píse, ten zrejme nebude mít v hlave piliny... Ted snad nereknes, ze je muj koment na pytel a co to zase melu, kdyz se jedná o compliment. (smajlík s nevytlucenými zuby)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru