Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyrostl jsi

22. 09. 2019
8
9
630
Autor
DN

Tvůj svět praská ve švech stejně jako oblečení, které máš na sobě. 
Vyrostl jsi.
Vyrostl jsi ze všech uměle vykonstruovaných dramat, ze všech polyesterových hader, jednoduchých sloganů, z plastů na jedno použití (z lidí, co tě mají na jedno použití), z lásky až na věčnost.
Dokonce jsou ti malé i všechny škatulky.
Co teď s tím?

Čím jsi starší, tím míň chápeš nastavení společnosti, která má potřebu se zastavit a nevybíravě projevit, co to vidí za exotiku čouhající nad obzor.
Sice jsi sám, odřízlý od ostatních "nechápajících", ale na druhou stranu si říkáš:
Není to vlastně lepší?
Není lepší nemuset obhajovat svůj vývoj před ostatními, tak moc ztracenými v motivu každodennosti, že kdokoliv naruší jejich stereotypní vnímání reality, stává se nepřítelem hodným minimálně převýchovy ve slušného občana (ne-li něčeho horšího)?
Je skutečně tak děsivé být sám, když jsou sami vlastně všichni?
Není lepší pochopit nejprve dostatečně sám sebe a nemuset pak nenávidět ostatní, kteří se znají dostatečně na to, aby věděli, v jaké kůži se cítí dobře?
Může se pak člověk vůbec cítit osaměle, když ví, co ho motivuje, co ho zraní?
Když zná svá zákoutí, své chmurné představy?
Když je sám sobě domovem?

„Prosím tě už mlč! Kdo to má ksakru poslouchat. Takový pseudožvásty. Běž dělat něco, alespoň krapet smysluplnýho!“

 


9 názorů

ysslandia
23. 09. 2019
Dát tip

tak toto by som asi nevnímala, teda nevnímala som to ako volné verše,- skôr nejaká úvaha na mňa, viac prózy ako poézie,-


DN
23. 09. 2019
Dát tip

Všem moc děkuji za komentář a tip. :-)


vnímanie svojho osamotenia a slobody môže byť pre komunitu prospešné ... takýto jedinec, ak k tomu vnútorne dozrel,  v komunite sa prejavuje nenápadne a pokojne ... nemá potrebu meniť iných, vie, že premena je ťažká, skôr im ide príkladom ... nech je komunita akákoľvek dokonalá, v konečnom dôsledku je každý osamotený ... kto stratí ilúzie o nej, nájde do nej cestu aktívne, svojim rozhodnutím


Norsko 1
23. 09. 2019
Dát tip

Jako, fakt běž něco dělat. Na zdravým vzduchu, třeba rubat stromy. Znáš to: Dělání, dělání, všecky smutky zahání.. A lidé, ti jsou všude


Umbratica
23. 09. 2019
Dát tip

Popisuješ duševní stav člověka, který se těžko adaptuje, protože chce zůstat věrný názorům a postojům, ke kterým se třeba v průběhu života dost těžko probojoval... Tak trochu to znám. Pro většinu lidí ale je adaptace na komunitu, ve které žijí až na prvním místě. Ochotně se přizůsobí a proto potom nejsou sami, přizůsobí se, aby nebyli sami.  Tip.


agáta5
23. 09. 2019
Dát tip

:) a těch otázek

 


Gora
22. 09. 2019
Dát tip

Začátek je fajn, pak už moc otázek /vlastně si odpovídají samy :-)/


vonia to samotou a slobodou ... čo chcieť viac ... iba to vydržať ... pekný život


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru