Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PAMĚŤ KOSTELA

16. 12. 2019
12
14
408
Autor
srozumeni

Kdyby evangelický kostel v Merklíně mohl vyprávět....
Zažil toho hodně.
Krom běžných kostelních záležitostí,
už více jak dvacet vánočních koncertů pro Diakonii.
Letos jsem zde po dvacáté druhé.


Poslouchám vánočni koledy v podání klientů stacionáře Plamínek. Dívám se na lidi kolem sebe. Dívají se dopředu k oltáři, sledují vystoupení. Rodiče, jejich děti malé i velké, zaměstnanci a přátelé. Všechny lavice obsazené, lidé stojí i všude okolo.


Jedna koleda střídá druhou. Některé koledy jsou známé, jiné slyším poprvé. Mohu obdivovat krásu hlasů některých vystupujících z řad zaměstnaců Diakonie. Klienti se také snaží zpívat. Ti, kteří si nebyli schopni zapamatovat celý text, snaží se aspoň velmi nahlas zopakovat poslední slabiky každých veršů. To, že je to o pár vteřin zpožděné, to nevadí. Hlavně, že se zpívá s chutí.


Náš stacionář Korálek přišel také na řadu. A my s ním. Pilně jsme se nácviku dvou koled a nové Korálkovské hymny věnovaly s našimi klienty dva měsíce. Někdo zvenčí by se možná mohl zeptat, co že jsme nacvičovali. Pro cizí uši by asi dva měsíce usilovného tréninku nebyly poznat. Ale naštěstí pro nás je kostel v tento slavnostní den plný lidí, kteří všichni do jednoho vědí, kolik úsilí a práce je za všemi vystoupeními.

Luboš, který v ideálních podmínkách umí krásně zpívat, i přestože na první ani druhý pohled by to do něj nikdo neřekl, zrovna nezpívá. Místo toho nervózně třepe prsty jedné ruky před očima, kýve se ze strany na stranu a vedle stojícího Jindru bere za ruku a naznačuje, že ho kousne do ruky. Beru ho za paži a nenápadně ho přitáhnu trošku blíž k sobě. Málokdo tuší, jak velký úspěch v tomto momentě prožívám. Luboš se nechá mírně odklonit a nekřičí. Ještě před rokem by začal pisklavým krátkým výkřikem sdělovat : ,,nešahéj na mě!!!" Pro jistotu několikrát za sebou. A právě kvůli tomu už několik let s námi nevystupoval. Letos jsme to zkusili. A vyšlo to. Jára zpíval jako o život a o závod. Silně, rychle. Ale snad jsme byli slyšet i my ostatní. Potlesk byl veliký, tak snad ano.


Na závěr ještě vystoupí žáci z hudební školy, rozloučí se s námi paní ředitelka speciální školy, popřeje krásné a klidné Vánoce všem, kteří jsme se zde sešli a rozcházíme se do svých domovů.


Po cestě domů se mi vrací vzpomínky na ten můj první koncert. Synovi bylo 6 let, byl žákem speciální školy v nové autitřídě. Byli jsme tam i s manželem, syna jsme si předávali podle toho, kde chtěl zrovna být. Byl jak klubko háďat, těžko zvladatelný, nakonec rušil už natolik, že jsme s ním střídavě odcházeli ven na kratičké procházky.

Byla jsem tehdy dojata a vděčná za to, že jsem mohla být součástí té atmosféry, která se evangelickym kostelem nesla. Nikoho vlastně chování našeho syna nerušilo. To jen my rodiče jsme měli takový ten omluvný výraz ve tváři. Podobný jsem dnes viděla u maminky, jejíž syn právě rozsypal chipsy, kterými se snažila udržet ho v klidné náladě. Byl našemu synovi nápadně podobný.


A vše se opakuje......




14 názorů

srozumeni
31. 05. 2020
Dát tip

Děkuji, žes tu byl....


Lakrov
14. 05. 2020
Dát tip
Smutné a plné citu a porozumění. Další z tvých obrázků jiného světa a z jiného úhlu... Tip.

srozumeni
18. 12. 2019
Dát tip

Ano, dalo by se říct, že to mělo svůj půvab. Díky že ses stavila.


To muselo být prostě  tak krásné.


srozumeni
16. 12. 2019
Dát tip

Všem vám moc děkuji a jsem ráda, že vás zasahuje u srdíčka, v tomto adventním čase. Mějte se všici moc hezky a užijte si Vánoce v klidu, v lásce a v pohodě.


Diana
16. 12. 2019
Dát tip

Tvoje vyprávění mne vždy zasáhne jako bohoslužba. Děkuji. Netušíš, kolik nám dáváš....*** 


dalo by sa napísať viac, ja len - aké máte šťastie, že ste dvaja *


Alegna
16. 12. 2019
Dát tip

tolik obětavosti a lásky je z textu cítit a taky krásy

laskavé krásné vánocce


z vášho kostolíka vyžarujú trpezlivé a láskavé vianoce


tip tobě a všem, kteří zpívali.............*/***


Andělka1
16. 12. 2019
Dát tip

***  ADVENT, TEN NEJKRÁSNĚJŠÍ...


revírník
16. 12. 2019
Dát tip

Obdivuhodní jste všichni rodiče těchto dětí.


Kočkodan
15. 12. 2019
Dát tip

Jířo, ani já – Lubošův jmenovec – na tebe za dílko nebudu křičet. ;-)


8hanka
15. 12. 2019
Dát tip

dojímavo krásne....akoby som tam bola s vami...nádherná atmosféra spolupatričnosti, pochopenia, lásky, radosti z každého krôčika klientov, ich rodičov, súdržnosť, aká sa už bežne nevidí...pokojné Vianoce Vám


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru