Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O Číňanech, davu a básnících

30. 01. 2020
4
2
376
Autor
Movsar

Světakrásy všecky

Hlavní nádraží je na pondělí nezvykle pusté. Lidé asi nechtějí přijít do styku s Číňany, kteří jsou všude. A tak o víkendu nakoupili zásoby rýže, kyselého zelí, sušené šunky a taky dost piva a limonády a zůstali doma. Do světa vyrážejí jen ti, kteří nemohou jinak. Někdo musí k soudu, někdo ke státní zkoušce, někdo vyrovnat dluh, někdo má jen toulavé kecky. Poznat světakrásy všecky.

 

O Číňanech, davu a básnících

Z Malé Strany se k Rudolfinu táhne zástup Číňanů. V rouškách, za nimi muž v ptačí masce, do posledních strká opatrně hůlkou. Pak se přidá dav: žene Číňany pod namířenými vidlemi a kyji; takto je žene až k „hranicím okresu, v němž i břečťan má žíly naběhlé pohoršením“; tam čekají říčanští, pověstní svou krutostí: u stodoly s otevřenými vraty stojí kanystry benzínu jako „mlčenliví soudruzi“, co „čekají a mlčí“ a básníci je tak milují.   

 

Sousedův podvod

Aby ho nikdo nepoznal, nechal si přes noc narůst plnovous. Sousedovi na víkend odjela holka, a tak v sobotu dopoledne naplánoval podvod. V jedenáct na rohu ulice ,před bankou, zněla patrně dohoda. Tak tam teď stojí s jinou, v ruce světáckou cigaretli, a vysvětluje, že ulicí dolů „je to samá kavárna“. Nejprve ji tedy svede ulicí, pak ji svede u mléčné kávy, ulicí vystoupají zas nazpátek, k jeho bytu. U dveří se rozhlédne, v rybím oku kukátka jeho tvář nabere děsivý výraz. Esemeskou se ujistí, že jeho holka je opravdu stále u rodičů v Litoměřicích. Je, hlásí, že maminka právě servíruje hovězí vývar, a posílá pusinky. Uklidní se a už na nic nečeká: zapálí relaxační svíčku a nabídne nahatou masáž. Zatímco jí tiskne trapézy, koulí se jí po kříži, ona to pochopí, nadzvedne se a už to nelze vrátit zpátky. A holka zatím srká horkou polévku a vypráví rodičům, jak se mají v Praze hezky. 


2 názory

Gora
30. 01. 2020
Dát tip

Básníci jsou poněkud kontroverzní /J.Wolker?/, třetí trochu zapeklité - ale kvalita jako vždy.


Andělka1
30. 01. 2020
Dát tip

Ach jo.-..O Číňanech...

Svět se zmenšil, nejen cestováním, komunikačními technologiemi - ale i skrze viry...to by napsal asi Jan Werich ve svém fiktivním dopise Shakespearovi...A lidé si myslí, že zrovna na ně ten vir čeká, aby hupsnul a řádil...napsal by asi též Moudrý muž. Zrovna tak všichni teroristé světa čekají zajisté na Čechy...dobré cíle jsou to zajisté...

Jako když blešky od psa čekají na chalupě , přezimují s chalupou. 

A běda, kdo první na jaře či o Vánocích...hi...hi..vstoupí do dveří...hupky šupky už jsou na něm...hi..hi...ale mně je smutno..ne moc, ale přeci.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru