Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Romantici

06. 06. 2020
6
5
402
Autor
Movsar

Ó luno, tvé rety bledé k polibku pozemské milce zvou... Třešek založil brk a zasnil se. Ačkoli překročil hranici středního věku, nikdy neopustil území pokleslého romantismu s jeho životní umdleností, barokně rozmohutnělou řečí a úhelným kamenem katolické víry; území lyrismu, jímž procházejí gymnazisté při své cestě za zkušenou, aby z ně vykročili do životní prózy.

A tak Třešek snil o nadpozemské říši, v níž vše by bylo podřízeno ideálu božské krásy a kde by to vypadalo podobně jako v barokním kostele, ale ještě nádherněji; kde vše dík Bohu bylo by veršem.

Podobně jako alkoholici při vědomí své slabosti hledají oporu v kolektivu soudruhů, i Třešek vyhledával přátele mezi podobně orientovanými podivíny. Potkávali se o nedělní mši, při pochodech "lidí dobré vůle" za správné věci, jako jsou "zdravá rodina", "stará Praha" anebo mariánský sloup. A tak jako u Anonymních alkoholiků, solidarita mezi pokleslými romantiky byla prvním principem společenství.

Když psal Třešek básně, byl obdivován, jako by zakládal na nové evangelium. Bůh, pravda, nebesa, národ, smrt, jeho slovník připomínal vitrínu se zkamenělinami. A stáli u ní jeho čtenáři v nábožné úctě, někteří nevydrželu a padli na kolena, někteří salutovali, neboť si byli jisti vést svatou válku s bezvěrci, modernisty, liberály a všemi takovými hajzly.

Po večeři Třeškovi a celému pokoji vždy podali antipsychotika a zhasli.


5 názorů

Zajíc Březňák
07. 06. 2020
Dát tip lawenderr

Pokleslý romantismus zajisté existuje. Moc nechápu to spojení s barokem a katolickou vírou, ačkoli třeba u Máchy se ozývá barokní tradice, ale to jsme zase daleko od pokleslé romantiky.

Životní próza je jen výmluvou voličů Andreje Babiše. Tvůj text je místy vtipný ("jako by zakládal na nové evangelium"), pointa však neprozrazuje invenci. Paralely s anonymními alkoholiky jsou slabé. Celkově chápu, co se text snaží říct, ale nesouhlasím s ním, existuje-li pokleslý romantismus, musí existovat romantismus skutečný, ale o tom není v textu ani slovo.

A že takový romantismus existoval, o tom svědčí literární historie. Osobně se domnívám, že romantismus není mrtev a nemůže zemřít, protože se dotýká důležitých archetypálních postojů a představ.

Dnes jsme ovšem obklopeni převážně pokleslou romantikou v duchu Hollywoodu, ale třeba v poetice rockové hudby zaznívá romantismus dodnes, záleží samosřejmě na umu jednotlivých tvůrců, jakož i na tom, do jaké míry jim jde především o výdělek.

Romanticism is not dead!


lawenderr
06. 06. 2020
Dát tip

:)


Markel
06. 06. 2020
Dát tip

můj šálek *


lastgasp
06. 06. 2020
Dát tip

Zajímavá balada o hospitalizovaném alkoholikovi a jeho společenství. Bezva.


revírník
06. 06. 2020
Dát tip

A nikdo z jeho zanícených přitakávačů neprohlédl podstatu této jurodivosti.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru