Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Honci slasti

16. 06. 2020
6
5
489
Autor
Movsar

Honci slasti

Bratři z nepaměti, Olda a Roman, se vydali na nestřežené makové pole u Úval. Z nádraží šli hliněnou cestou a Olda trochu té hlíny nabral do dlaní a do skleničky, že z ní večer udělá vázu a tu pak vystaví v Louvru, neboť ji archeologové budou mít za korintskou vázu černofigurového období 7.století př.n.l. Roman ho neposlouchal. Když konečně došli ke květnému poli, rozhlédli se a přešli k dílu: jednu po druhé ulamovali makovičky těsně u stonku a bílou šťávu chytali do skleniček. Rychle tmavla a houstla v surové opium. Tak mlčky v poledním žáru Olda s Romanem zastali robotu sběračů snů, honců slasti. Netušili, že je zdálky hvězdářským triédrem pozoruje správce štěstí, polnípán Kolovrat. A že točí četníky. Přijeli v utajení, bez sepnuté sirény. Žádali vydat jmění i totožnost. Pod namířenou hlavní brokovnice bratři přiznali barvu: "Oldřich a Roman Trtkoňovi." "Známé firmy," zapisoval si strážmistr tužkou z ikey na papírek. "Tak ještě opium!" To ale bratři vydat nechtěli. Strážmistr bez dalšího ptaní vystřelil. Ozvala se ohlušující rána a z hlavně proti Oldovi vyletělo hejno gumových medvídků. Oba se dali na útěk. Strážmistr se okamžitě přezul do treter a sklonil ke startu. Polnípán Kolovrat ho ale chytil za ruku: "Je to marné, pole je tu nepřehledné, bez psa brzy ztratíme stopu." "Mizerové," zasyčel strážmistr. Za chvíli byli oba bratři na horizontu pole tak malincí, jako dvě makovičky.

 

Geometrie smrti

Letenským okruhem bruslí o závod, s každým odrazem svalnatých stehen nabírá rychlost. Před sebou kočárek s děťátkem. Nezná strach, na boku má pro štěstí vytetovanou Sáblíkovou. Navíc: letenský okruh je rovný a klidný jak hladina skalního jezera. Už skoro není vidět, letí. A pak telefon, píše (kamarádce, matce, otci, manželovi, milenci, milence..) neodkladnou zprávu: Bruslíme, přijeď na kafe a zmrzku. Ale svět není geometrie: nerovnost a pád. Ona i dítě míří na asfaltovou hladinu, která se před nimi nechce rozevřít. Pláč, křik, nářek. Ticho. Kolečka stále se pohybující na nehybné brusli. Když adresát zprávy, s chutí po kávě a pistácii, dorazí na letenský okruh, budou na zemi jen zčernalé skvrny a čáry křídou, geometrie smrti.


5 názorů

lastgasp
17. 06. 2020
Dát tip blacksabbath

Fantazie obrazotvornosti. Dobrá.


Gora
16. 06. 2020
Dát tip blacksabbath

První je samá slast:-)... u druhé - ani Sáblíková není /i když to tak nevypadá/ neporazitelná...


Movsar
16. 06. 2020
Dát tip aleš-novák

Tahle pole jsou bila, vlci nerodi golden brown, jak o tom zpivaji stranglers. Treba u nejakeho takoveho zahlednes dva bratry..

Diky lidi za cteni!


lawenderr
16. 06. 2020
Dát tip

nepravděpodobné ... :) takové mám nejradši, pravdu v převleku


aleš-novák
16. 06. 2020
Dát tip Aru

Každé ráno jezdím do práce kolem pole vlčích máků. Rudé moře na kraji Brd... Tam si tu scénu představuju...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru