Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Amor 5/10

11. 08. 2020
9
16
860
Autor
revírník

Ještě na něco jsme ho museli začít připravovat. Dosud totiž, když jsme někam jeli, vždycky jsme ho brali s sebou a on se naučil sám radostně vyskakovat do kufru auta. Občas však se vyskytnou situace, kdy ho nebudeme moci vzít.

„Budeš v boudičce, Amorku, ano? My musíme jet pryč a ty tady na nás počkáš, brzy se vrátíme,“ vysvětlovala mu Jana, když mělo dojít k první zkoušce.

Toseví, že nerozuměl a nemohl poznat, že mu lže.

Nejeli jsme totiž oba, jen jsme to tak narafičili. Jana odjede na poštu do Janova a já budu Amora tajně pozorovat. Jelikož jezdíme vždycky všichni, nezapochybuje, když uvidí auto odjíždět, že v něm sedíme oba a jen jeho tady necháváme. Bude to pro něho drastické rozčarování, ale podniknout se to musí.

Jana odjela a já jsem za záclonou sledoval, co bude.

Amor stál s našpicovanýma ušima a toužebně hleděl za odjíždějícím autem.

Nevím, jestli ta zkouška byla krutější pro něho nebo pro mě.

Po chvíli napjaté pozornosti poprvé tichounce nosem zapištěl. Dělal jsem si předtím plané naděje, i když nesmělé, že k tomu nedojde. Co teď? Jestli se rozteskní, jak to tady vydržím, co budu dělat?

Nic nesmíš dělat! Zaťal jsem zuby.

Znovu zakňučel. A ještě. Přešel k brance, očichával petlici, ale dobře odtud neviděl, vrátil se do předního kouta a nespouštěl oči z mostu a ze silnice, po níž jsme mu odjeli.

Musel se cítit strašně opuštěný. Nejraději bych se mu ukázal, prozradil, že jsme lhali, že jsem tady já, ale nešlo to, nic bych tím nezískal, bylo třeba dovést zkoušku do zdárného konce.

Po deseti minutách, možná čtvrthodině, si sedl. Tak, jak už si navykl sedat. Zadníma nohama na vyvýšené podlaze verandy, předníma dole na betonu. Oči nespouštěl ze silnice, odkud se přece každou chvíli musíme ze zatáčky vynořit. Už nekňučel.

Chudáčku můj statečný, trpělivý, šeptal jsem horečně za oknem šijovny.

Po půlhodině se Amor vzdal všech nadějí. Lehl si a bradu položil na tlapy. Jako obvykle. Ale to, co jsem teď v jeho pohledu viděl, to se mi tentokrát nezdálo.

Zato ta okamžitá pozornost, ten výskok do sedu, když se konečně bílý pežot v zákrutě objevil! A když opravdu zabočil na náš most a zajel do dvora! To už radostné kňučení, popocházení a netrpělivé přešlapování nebralo konce.

Počkal jsem, až Jana vystoupí a šli jsme za ním spolu. Vypustili jsme ho za převelikého vítání z kotce a šli se s ním radovat na pastvinu. Nechat si ho teď až do večera u sebe byla pro nás všechny sladká odměna.

Bylo vyhráno, Amor uspěl v další důležité zkoušce. Ještě jednou ho ošidíme, abychom se ve vítězství utvrdili, a potom poprvé nakrátko odjedeme oba.

 

 


16 názorů

revírník
18. 08. 2020
Dát tip

To bylo.


To bylo radosti na Starém bělidle ;-)


revírník
17. 08. 2020
Dát tip

Ano, statečný, to on byl.


bixley
17. 08. 2020
Dát tip

A ještě k tomu statečný! 


revírník
12. 08. 2020
Dát tip

Děvče z lesa, děkuj ti.


revírník
12. 08. 2020
Dát tip

Ano, o to právě šlo, aby věděl, aby se to naučil opakováním.


důležité je.... aby věděl, že se vrátíte................*/******


revírník
11. 08. 2020
Dát tip

Čudlo, děkuji.


revírník
11. 08. 2020
Dát tip

Jsem rád, Diano, že ho tak vidíš.


Diana
11. 08. 2020
Dát tip

Skvělé. Amorek je chytrý, rozumny pes. Uvidíme, co bude dál.


revírník
11. 08. 2020
Dát tip

Ty nám holt rozumíš, Lidko. Děkuju.


Alegna
11. 08. 2020
Dát tip

vždycky mi při čtení o Amorovi zvlhnou oči ..... všichni si zasloužíte pochvalu za statečnost .... pochopil, že se mu vrátíte***


revírník
11. 08. 2020
Dát tip

Luboši, aniž bych si "něco dělal" z tvého mazání medu kolem mé huby, přiznám se: taky si myslím, že při výchově psa, a zvlášť tak velkého a tím potenciálně nebezpečného, je důslednost ze všeho nejdůležitější. O lásku si pes řekne sám a sám ji taky dává, na tu není třeba klást důraz, ale naučit ho poslušnosti je nezbytné, nesmí pánovi nikdy přerůst přes hlavu a dělat si s ním, co sám chce. On musí být podřízený ve smečce, ne člověk.

Asi moc kecám. Sám jsem s Amorem nedosáhl všeho, co jsem chtěl, jak se brzy přesvědčíš.


Kočkodan
11. 08. 2020
Dát tip

 

„Bylo vyhráno, Amor uspěl v další důležité zkoušce.“

 

 

 

Ale ty také, i kdyz to s tebou v sijovne porádne silo. Kéz by se vsichni majitelé zvírat chovali tak správne jako vy…

 


revírník
11. 08. 2020
Dát tip Gora

Chudáček Frida si dělala zásoby na horší časy, myslela, že se nevrátíte. Ono to vlastně ani legrační není.


Gora
11. 08. 2020
Dát tip blacksabbath

Jardo, je vidět, že vám pes nebyl "ukradený":-))) a dělali jste si starosti...

My jednou nechali nově přešedší Chorvatku Fridu samotnou a jeli na nákup, spěchali zpět. Seděla v kuchyni, kam si nanosila polštářky z obýváku jako "hnízdo" a uvnitř měla několik suchých rohlíků, které na okně připravuji k semletí... ono to bylo na první pohled legrační, ale pak spíš k pláči... v Chorvatsku zakusila hlad a bití, než se jí ujaly české turistky...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru