Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRÁDLO & NAHOTA

19. 08. 2020
10
30
793
Autor
blacksabbath

Co víme o tom, jak na tom byli naši předkové s nošením nebo naopak s nenošením spodního prádla? Informací je moc. Báseň by to nepobrala. Takže je tady, pro mě nezvyklá, forma "průvodcovská".
Na "nátlak" pánů  Kočkodana a Namiho se pokusím vás provázet na výletě do historie spodního prádla.

Dobrý den, dámy a pánové. Vítám vás na cestě Do hlubin vzniku spodního prádla.

Dovolím si být vám na této cestě průvodkyní. Upozorňuji přítomné pány, že exponátů není dovoleno se dotýkat.

Tak si prosím nastupte a jedeme.

Nahota je věc zcela přirozená. Přesto si oblékáme spodní prádlo. Pojďme se tedy společně podívat, jak a kde to vlastně začalo...

....začalo to v pravěku. A právě jsme zde zastavili. Lidé se tady halí do kožešin, aby je chránily před zimou a mrazem. U ohně, kožešiny odloží. Jasně. Tohle všichni víme, protože známe Kopčema z knihy "Lovci mamutů".
Vidíte tady ty přírodní národy? Většinou si tělo zahalují podle počasí. Své tělo si zdobí šperky a tetováním a toto je také často jejich jediným oblečením.
V některých kmenech, ještě i dnes, si členové zvýrazňovali své genitálie. Muži si na penis dávali nástavec a ženy si zdobily svůj klín a prsa okolo bradavek. Misionáři, kteří tyto kmeny při svých výpravách objevovali, je proto považovali za necudné.
Mimochodem, tak mě napadá, proč se skoro nejčastější poloze při milování říká misionářská, když ti misionáři byli tak prudérní?

Teď jedeme kolem starověkého Egypta. Pozorně se dívejte! Lidé zde chodí polonazí a muži jen s bederní rouškou. Nahota je velmi běžná a nikdo se moc nestará o nějaké spodní prádlo. Napravo je starověké Řecko a Řím. Tady jsou na tom podobně. Ženy si pod ňadra zavazují jemné látky, které, dámy a to je informace pro vás, fungují jako dnešní push-upky. 

Nalevo je Řecko. Všimněte si, že situace je skoro stejná. Lidé se moc nezahalují a dokonce rádi ukazují svá nahá těla. Dbají totiž na soulad těla i ducha. Pánové, toto je zase informace pro vás! Koukněte se, jak zde lidé, hlavně muži, pravidelně cvičí a zakládají si na  vypracovaném těle. Žádné pivní pupky tady neuvidíte.Také ženy se na veřejnosti pohybují jen velmi spoře oděné. Zahalují se pouze do průsvitné látky. Zajímavostí je, že ženy používají pruhy měkké látky, které si zavazují pod ňadra, aby byla více vztyčená.

A už je před námi je středověk. Kupodivu ani ve středověku nebyla nahota považována za něco sprostého. Byla tolerována, neboť lidé moc oblečení neměli. Většinou měli jedny šaty na práci a druhé, ty lepší, například do kostela. „Pracovní“ oblečení, které přes den propotili, přes noc nechali vyvětrat a tak spali nazí. Pohromadě celá rodina včetně čeledi.

Pánové, pánové! Kočkujete se jako malé děti! Co je na tom k smíchu? Nevyrušujte stále! Věnujte se prosím mému výkladu!

Tak budeme pokračovat. Spodky začali nosit muži. Zase muži. Ach ti muži! Ve třináctém století přišel zlom a objevily se první opravdové spodky, které byly dlouhé od pasu po lýtka. Později k nim nějaký šikula vymyslel i poklopec. To aby se nemuseli pánové při každé potřebě svlékat. Že by už tenkrát vládla mužská pohodlnost? Možné to je. Spojením spodního a horního dílu oblečení vznikl, pány stále oblíbenější, overal. Ale to jsme již doputovali do devatenáctého století. Trenky a slipy se objevily až kolem třicátých let minulého století.

 

A teď zpátky k ženám. Ženy nosily podobné spodky jen v období menstruace a bohaté paní měly k dispozici tzv. menstruační košile. Dámy! To je hrůza, že? Ale už přilétají první novinky. První kalhotky žen byly ke kolenům nebo do půli stehen. První šněrovací korzety vznikly ve 13. století. První spodní prádlo se objevovalo pouze v nevěstincích. Proč asi? Na tuto otázku nám určitě rádi odpoví pánové Dan Kočko a Nami. Že? Ano, správně.
Tyhle dámy se domnívaly, že jde o sexy spodní prádlo a že to jejich zákazníky vzrušuje.

V 16. století začaly ženy nosit korzety z velrybích kostí. Žena, která nenosila korzet, byla považována za společensky méně významnou. Všechny ženy chtěly být úzké v pase. Tehdejší ideál byl 40 cm, místo dnešních 60 cm v pase. Co by na to řekli pánové Šimek a Grossmann ve své povídce Volba Miss. Jejich bioložka Eckertová měla míry 120/90/120.
Církev koukala na nahotu a spodní prádlo přísně.Většina žen se proto neodhodlala nosit spodní prádlo otevřeně. Přelom nadešel až na přelomu 18. a 19. století. Do té doby spodní prádlo stále patřilo jen nevěstkám a tanečnicím.

 

A další přelom. Češka žijící v Americe, jménem Marie Tucek, nechala patentovat prsní podpěru pod názvem „breatsupporter“. Ale opravdový zájem o podprsenky začal až když....Američanka Mary Phelps Jacob okouzlila na plese svým lepším vynálezem a předběhla tak Češku.

A už jsme v dnešní době. Na dámské prádlo používáme bavlnu, hedvábí a satén. Žijeme v době, kdy nám nikdo nediktuje, co si oblékat. Ženy si mohou vyjít s podprsenkou i bez a není to bráno jako nevkus. Korzety jsme vyměnily za pohodlné braletky, sportovní a krajkové podprsenky.
A to je přeci, pánové, paráda, že?
Každopádně až ve třicátých letech 20. století začalo mít konečně prádlo dnešní podobu. Kromě toho, že bylo mnohem kratší, důmyslné šňůrky a zavazovátka v oblasti pasu nahradila mnohem praktičtější guma. No, ještě že tak!

Luboši, Láďo, umíte si představit situaci, kdy se toužíte se svou milou pomilovat narychlo ve výtahu a v cestě vám stojí tři pevné uzle a dva knoflíky? Ještě že už jsme v 21.století!

Nějaké dotazy?

Ne?

Tak vám děkuji za pozornost a zase někdy příště. Bylo mi potěšením vás provázet.

______________________________________________________________________

Zdroj informací: Intimní historie od antiky po baroko - Vlastimil Vondruška


30 názorů

Lakrov Jjjj.....prádelní cestopis....vidíš mohla jsem to tak i nazvat...:-))))....žes neřekl dřív :-)))))...dík za tip...a užij si zbytek dnešního krásného dne..:-)))))


Lakrov
14. 09. 2020
Dát tip
Čtivý "oděvní cestopis". Tip.

blacksabbath
20. 08. 2020
Dát tip Lami

Zdravím Evženie.....jjj tepláky to je věc.....zase nikde netlačí.....děkuji za upřesnění mír naší známé bioložky.......pěkný den


Prádlová guma je skvělý vynález. Povšiněme si, že pěkně vytažené tepláky zanechají na měkčím těle podobný otisk jako podprsenka.

Jen drobná připomínka k tomuto skvostnému výkladu: bioložka Ekrtová měla míry 50-110-110. V tvém podání by to byla Junona. :-))))


dievča.....děkuji pěkně....dobrou noc


blacksabbath
19. 08. 2020
Dát tip Nami 99

ty jsi ale týpek:-)))))))))))))......jjjj guma je guma


Nami 99
19. 08. 2020
Dát tip

Taky zůstanu raději u gumy, než abych uzloval.

 


blacksabbath
19. 08. 2020
Dát tip Nami 99

last.....hlavně nezkoušej uzlovat a zůstaň u gumy....pěkně děkuji......hezký den


lastgasp
19. 08. 2020
Dát tip

Z dějepisu, lépe řečeno historie jsem pravidelně propadal. Škoda, že jsem neměl takovou pedagožku, jakou si se pro mě stala ty, svou průvodcovskou metodou. Po přečtení si pamatuji každý uzel a knoflík. Bezva.


Nami 99
19. 08. 2020
Dát tip blacksabbath, Alegna

Cesta historií spodního prádla, byla velice zajímavá a nezapomenutelná. Dokonce i v mé dutině lebeční hodně zůstalo. Dobrá věc se ti podařila.

Přeji hezký den IVI.

 


Alegna
19. 08. 2020
Dát tip blacksabbath, Nami 99, Aru

už jsem si brýle nasadila

a stálo to  zato

tvé dílo, jejich komentdíla

literární zlato :)))


Aru
19. 08. 2020
Dát tip

díky, i ty ;)


dííííííky


jjj.....Aru....alespoň k něčemu tohle dílko je....:-)))))..... lázně, vypracovaná těla.....průsvitné látky....chápu.....jsem na tom podobně.......měj hezký den.


blacksabbath
19. 08. 2020
Dát tip Nami 99

Dobrý den pánové....ráda vás tady vidím.....podle vašich veršů je vidět, že i když jste celou cestu vyrušovali a pošťuchovali se, přece jenom vám něco v makovicích, chci říci kopfách, tedy vlastně v hlavách, něco uvízlo....za vaše veleopusy vám posílám na čelo pusy......P.S. na vaše komenty si i Alegna vyčistila brýle.....tak teď asi přijde ta chvíle, kdy je nasadí.......krásný den Luboši, Nani.......


Aru
19. 08. 2020
Dát tip

no možná že ti misionáři nebyli až tak prudérní. mě osobně je nejsympatičtější celkem ten egypt, a antika vůbec, teď už vím proč :))


Kočkodan
19. 08. 2020
Dát tip Nami 99, Gora, blacksabbath, Alegna

Partnerku mám vnadnou Stáňu,

často dřív než z lože vstanu

a znaven nejsem dosud venku,

hází na mě podprsenku.

 

Když přesně spadne její košík,

já ( ne zrovna statnej hošík)

cítím se pak jako v stanu.

 

Někdy přijde bolest taky,

praštit umí ty tři háky,

pár zná méně fádní nudy,

pokud jsou v něm k hraní dudy .

 

mrkající smajlík

 

(Rýmoval jsem nezávisle na Namiho veleopusu, tak tam mám také “venku, neplagiátorský smajlík)


blacksabbath
18. 08. 2020
Dát tip Gora

Jjj Irčo......když se jde na věc s chutí a šturmem......:-))))......no pánbůhzaplať za dnešní luxus......přeji krásný večer


Gora
18. 08. 2020
Dát tip

Tentokrát jsi námětu šla takzvaně až na kůži, Ivi:-)

Čtu nejméně potřetí, jsou to zajímavé záležitosti a bytostně se lidí dotýkaly odjakživa... ženy to neměly snadné, ale je dobré, že muži na ně v módě spodního prádla přece jen mysleli, nejen na sebe. Ovšem skutečně ty novinky prosadit musela být pro většinu z nich fuška, církev a obecně zkostnatělé názory jim nepomáhaly...

Jsi dobrá, Ivi, že jsi do toho šla s odvahou a odhodláním!


Nami 99
18. 08. 2020
Dát tip

Děkuji moc.


blacksabbath
18. 08. 2020
Dát tip Nami 99, Alegna

Nani, Nani......tvá báseň je božíííííííííííííííííí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Nami 99
18. 08. 2020
Dát tip blacksabbath, Kočkodan, Alegna

Děkuji ti IVI milá,

za toto překrásné dílo,

se ctí jsi se uchpila,

čísti mi jej milé bylo.

Beru to upozonění,

že se nesmím dotýkat,

ale s velkým pokušením

budu se tu potýkat.

V době kamenné si muži,

přáli teplé počasí,

by ženy sundaly kůži

a převlékly se do krásy.

Chlapi si dávali kdys,

i nástavec na penis.

Ženy zdobily svůj klín,

i věnečkem z kopretin.

Pak nebyla těžká věc,

připravit je o věnec.

No a potom staré Řecko,

tam dělali všude všecko.

A prý i ve starém Římě,

milovali se i v zimě.

S mými stodvaceti kily,

by tam pěkně zacvičili.

A když lidé nazí spali,

aniž by příčinu dali,

samo od sebe se stalo,

že všechno někam zapadalo.

Nebylo to jejich vinou,

dělo se to pod peřinou.

V nevěstinci je to živé,

krásné ženy přitažlivé,

a když si dívka prádlo svléká,

jen to hezké na nás čeká.

Kalhotky to začaly

a byl to pokrok nemalý.

Pak jen žena bohatá,

měla pdprsenku,

a chudobná děvčata,

měla prsa venku.

Jsem rád, že v dnešní rychlé době, ve výtahu mezi mnou a mou milou nestojí jen tři pevné uzle a dva knoflíky.

Polsky podprsenka - šprajc podpurny.

Citát -Dámské kalhotky, nejsou to nejdůležitější na světě, ale mají k tomu zatraceně blízko.

Velice vydařené dílo IVI.

Děkuji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bene dej si pozor.......aby nedošlo k (z)odření......hezkej večír


coooch cešop ravo vat? sna dsvoj iúča stna zájed u?


Benetka
18. 08. 2020
Dát tip blacksabbath

No já newim... Koho už by todlencto mohlo zajímat?! :D

A já stejně nejraděj

Chodím si na ostro

Byť mám trenek habaděj... :p

PS:

Výtah v našem domě - to tu nemamo...... :)


Kočkodan
18. 08. 2020
Dát tip

Prrrovelk ýý třaas ruk  ou psa níne možžžžné.., A oprrrr avi takky    neé. MOžřnápo zdějiiiiii.......


až jsem se smíchy zakuckala


Alegna
18. 08. 2020
Dát tip

právě.....už jsem si na to i vyčistila brýle, tak doufám, že nezklamou

taky hezký večer :)


.......hlavně zúčatněných pánů viď?....tak nám přeji veselý večer....děkuji


Alegna
18. 08. 2020
Dát tip

krásně pojatý výklad***

a ještě se sem budu vracet, neboť očekávám velký zájem doprovázený slibnými komenty


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru