Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osudný den

07. 12. 2020
17
40
1129
Autor
bixley

Je 7. prosince 2019, tři čtvrtě na sedm ráno. Zvoní budík na mobilu. Můj malý krysařík Evža je vzhůru hned, zatímco já se ještě chvíli ospale protahuju. Vstanu, roztáhnu žaluzie a pohlédnu ven. Na ulici je mlžný opar. To není zrovna ideální počasí na celodenní výlet do křivoklátských lesů, řeknu si. Včera v předpovědi počasí taky varovali před ledovkou. Ještě že jedeme vlakem.

Budík jsem si nastavila dost pozdě, tak teď musím pohnout. Dám Evžovi na jeho talířek jednu psí kapsičku a honem snídám svůj rohlík s jogurtem a kafe. Evža k talířku ale jen čuchne. Cítí mou nervozitu a tuší, že dnes nebude jen normální ranní půlhodinová procházka po sídlišti. Celodenní výlety si vždycky nadšeně užívá.

Honem vezmu z lednice nachystanou svačinu pro sebe i pro Evžu, strčím ji do batohu. Evžovi obleču modrobílou sportovní bundičku, kterou mu na podzim dávám kvůli jeho krátké srsti. Už když si obouvám boty, Evža radostně štěká. „Tiše,“ snažím se ho zklidnit. Je sobota a ještě dost brzo, spousta lidí určitě spí.

Vyrazíme sídlištěm ke stanici metra, na sraz to máme přes půl Prahy. Konečně jsme na Smíchovském nádraží. Vystupuju s Evžou z metra, vyjdeme schody a hledáme směrovku k pokladnám nádraží. Žádná tu ale není. Chvíli zmateně s pejskem pobíhám. Potom mi někdo řekne, že jsem měla jít z metra na druhou stranu. Sejdeme tedy znovu na nástupiště metra a jdeme k opačným schodům. Evžovi se ale do schodů moc nechce. Popadnu ho za bundičku: „Evžo, dělej, máme už málo času.“

Konečně nacházíme ten správný východ a jsme u pokladen. Vítám se s organizátorem výletu Richardem a dalšími účastníky, Janou, Zdenou a Lídou. Držím Evžu v náručí. Evža pečlivě sleduje dění a samozřejmě se hned zaměří na velkého vlčáka a začne na něj zběsile štěkat.

„To je šelma nebo dravec?“ komentuje jeho štěkot jeden z přihlížejících cestujících.

„Oboje“, směje se Jana.

Náš vlak směr Beroun už má ohlášené nástupiště, tak se tam přesouváme. Než vlak přijede, povídáme si o blížících se vánocích.

„Včera jsmem se zase s tou starší dcerou chytla,“ vypráví Zdena. „Ani nesmím říct před vnučkou, že budu balit dárky. Holce je už dvanáct, tak přece nevěří na Ježíška!“

„No nevím, Evža na Ježíška asi taky už nevěří. Ví, že to jsem já,“ směju se.

Ve vlaku potom obsadíme jedno kupé. Richard hned začne probírat, kam vyrazíme na tradiční novoroční pochod. Evžu strčím do batohu, abych za něj nemusela platit. Pes by měl být v tašce. Ale Evžovi se to nelíbí a neustále se snaží vylézt ven.

Když přijde průvodčí, začne na něj štěkat.

„prosím tě, ty zdravíš?“ snažím se celou situaci přejít humorem. Průvodčí se moc přívětivě netváří.

V Berouně přestupujeme a dalším vlakem míříme do naší cílové stanice Roztoky u Křivoklátu. Jsme tam něco po půl desáté. Richard nám dělá skupinové foto před nádražní budovou. Většinou při tom beru Evžu do náruče, ale tentokrát ho nechám stát vedle sebe. Vycházíme po silnici k bývalým trampským osadám.

Hovor se točí kolem ranního vstávání. Dnes totiž všichni museli vstát dost brzo a moc z toho nadšení nebyli.

„Mně to nevadí, já musím s Evženkem vstávat brzo každej den,“ oponuju.

Janu zaujme Evžova bundička s nápisem. „Co to tam má napsaný? On je člen nějaké ligy?“

Nápis totiž zní Barkers league.

„Nevím,“ uvažuju nahlas. „Bark je anglicky štěkat, takže barker by mohlo být něco jako štěkač, tudíž Liga štěkáčů.“

Lída se směje: „To na Evžu opravdu sedí.“

Jdeme stále po silnici, míjíme staré tábořiště s lavičkami, až přicházíme do lesa a jdeme kolem jedné trampské chaty. Pouštím Evžu z vodítka, aby se proběhl. Richard nás vede s kopce po spadaném listí, které klouže. Když vidí, jak jdu opatrně, podává mi ruku.

„Kde je Čudlínek?“ hledám Evžu.

„Ale prosím tě, Čudlínek je už dávno dole,“ uklidňuje mě.

Napojujeme se na další silnici a Richard kouká do mobilu, kde má mapy. Poté, co se Evža trochu proběhl, musí zase na vodítko a vůbec se mu to nelíbí.

„Ten ale umí rychle mrskat nožičkama,“ obdivuje ho Jana. Chvíli Evžu nezaujatě pozoruji a musím jí dát za pravdu.

„Vidím, že je fit. Tihle malí psi se dožívají až osmnácti let.,“ pokračuje potom Jana ve svých úvahách.

Co si asi ten malý pejsek teď právě myslí? přemýšlím. Asi něco jako „Proč pořád jdeme po té hloupé silnici?“

Projdeme pár serpentinami a Richard se opět zastavuje, aby pohlédl do mobilu. Jé, támhle v dálce je vidět špička Křivoklátu, rozhlížím se po okolí. Kolem silnice jsou louky, je tu dobrý rozhled. Najednou mám hlad a ukusuju z jednoho krajíce chleba. Safra, vystačí mi ta svačina do večera?

Na Richardův povel jdeme po silnici pořád dál. Evža neustále uhýbá do příkopu. Asi ho ta silnice už opravdu nebaví. Tady je provoz minimální, na chvíli se ho rozhodnu pustit. Ujdeme ale asi sto metrů a objeví se auto. Evža si to právě špacíruje prostředkem silnice.

„Evžó!“ řvu.

Auto brzdí a Evža je bezpečně odveden na kraj silnice.

„Teď ho povedu já!“ zlobí se na mou neopatrnost Richard a bere sám vodítko do ruky.. Evža s ním ale není zvyklý chodit, tak se neustále otáčí po mně a zastavuje se. Beru si od něj vodítko zpět.

„On chce jít s maminkou,“ vysvětluje Jana Richardovi. A tak já coby maminka vcházím s Evžou po silnici do krátkého lesního úseku.

Dávám se do řeči se Zdenou.

„Přijď nás někdy navštívit. My máme sice velkýho psa, říkáme mu Vlk, ale je hodnej, určitě by se s Evžou skamarádili,“ nabízí.

Silnice se začíná mírně svažovat. Po levé straně teď máme prudký zalesněný svah, po pravé straně vidím stát mezi stromy nějakou osamělou chalupu.

Najednou z levého svahu seběhnou postupně dva velcí hnědí psi a trochu zmateně běhají po silnici a kolem chalupy. Jeden z nich začne kroužit kolem Evži a čichat k němu. Očekávám, že se brzy na svahu objeví jejich pánové a přivolají je. Ale nikdo nepřichází a psy nevolá. Psi se pořád nebezpečně přibližují k Evžovi. Při mých sto pasesáti centimetrech  mi jejich hlava sahá až nad pas.

„Zavolejte si ty psy!“ volá Richard nazdařbůh do svahu, kde pouze tuší jejich majitele. Opět bez výsledku.

Beru Evžu do náruče a spěchám po silnici dál, snad psy někdo zavolá. Začíná se přibližovat i druhý pes. Úzkostně ho pozoruju. Najednou ke svému zděšení vidím, že se Evža ocitl zpět na silnici. První pes mi ho zřejmě stáhl z náruče, zatímco jsem sledovala druhého. Pes na Evžu hned zaútočí. Ječím hrůzou. Přibíhá Richard a snaží se psa odehnat nebo do něj kopnout. Nedaří se mu to.

Mezitím už pes krvelačně chytil Evžu  do zubů a smýká jím po silnici. Vyděšeně na to zírám. Potom ho na chvíli položí. Richard se hned snaží přiblížit, ale ta obluda Evžu znovu popadne do zubů. Ječím jak šílená. Doufám přitom, že Richard ji odežene nebo že ji odradí můj křik. Ale stále ho drží v zubech.

Nevím,kde se vzal, najednou se objeví myslivec, psa zastaví a Evžu z jeho tlamy osvobodí. Celé to hrůzné divadlo trvalo snad necelé dvě minuty.

„Musíme na veterinu,“ beru Evžu do náruče a prohlížím na krku krvavou ránu.

„To už asi nebude potřeba,“ říká Richard smutně.

Nechci tomu věřit. „Evženku, Evženku!“ třesu jeho tělíčkem. Bezvládná hlavička mu spadne dolů a jeho vždycky živá korálková očka se začínají zatahovat. V tlamičce má chlupy, jak se pokoušel bránit. Prostoupí mě strašný smutek a vztek. Můj milovaný pejsek už nežije. Už nedýchá.

„Máme tu hon na divočáky,“ vysvětluje myslivec. Tak proto byli psi tak krvelační. Dostali rozkaz k lovu. Dovídáme se, že pes, co zabil Evžu, mu ale nepatří. Patří nějakému panu Blechovi.

Richard říká, že zavolá policajty, komunikuje s myslivcem. Mně je všechno jedno. Pokládám mrtvého Evžu na kraj silnice na listí. Pes mu během zápasu stáhl nejen obojek s vodítkem, ale i bundičku. Vše zůstalo ležet na místě zápasu. Nemám sílu to zvednout.

Po nekonečné době se objevuje pan Blecha. Připadá mi hrozně nepříjemný. „Co se děje? Já mám psy v leči!“ říká, když přichází.

„Tak tohle ještě nikdy neudělal,“ komentuje počínání svého psa, když pochopí, co se stalo. Moc mu to nevěřím.

Poté přijíždí policie. Richard jim popisuje, jak k celé události došlo. Nic nevnímám. Jediné, co mi táhne hlavou, je, že Evža je mrtvý.

„Kamarádka dala za toho pražského krysaříka deset tisíc,“ upozorňuje pana Blechu Richard.

„No jo, ale za štěně!“ oponuje pan Blecha. „Kolik mu bylo?“

„Devět let,“ odpovím.

„Tak vidíte, to už byl starej pes,“ nevzdává to.

„To ne, tihle malí psi se dožívají až osmnácti let,“ opakuje Jana větu, kterou řekla asi před hodinou. Jak to zní najednou jinak!

„No, každopádně měl už půlku života za sebou. Dám vám pět tisíc,“ souhlasí pan Blecha neochotně. Jako ve snách hledám v peněžence číslo svého účtu a pan Blecha se spojuje telefonicky se svou bankou a peníze mi hned posílá.

Druhý myslivec mi přináší z auta jakýsi hadr, abych do něj mohla Evžu zabalit a nabízí, že nás s Richardem odveze na nádraží. Jana, Lída a Zdena se rozhodly v cestě pokračovat.

Jedeme autem zpátky místy, která jsme předtím všichni prošli. Evženka mám na klíně.

Děťátko moje, co ti to udělali?

Na nádraží se dovídáme, že vlak do Berouna před chvílí odjel a další jede až za dvě hodiny.  Nezbývá než čekat. Sedím s mrtvým Evžou v čekárně. Volám kamarádce. Je tím taky otřesená, protože jsme spolu s Evžou zažily spoustu krásných výletů.

„Měl s tebou krásný život,“ snaží se mě utěšit. Snad ano, říkám si. Už nemůžu svůj smutek ovládnout a rozbrečím se.

Na cestu vlakem zabalím svého mrtvého pejska do batohu. Jedeme do Berouna.

Evženek už nevylézá. Ani neštěká.

 

 


40 názorů

bixley
24. 12. 2020
Dát tip Benetka

Dík. Chápu. Každej chlupáč je kamarád a navíc mazel. :-)


Benetka
24. 12. 2020
Dát tip

Smutné. Ale i to je ŽIVOT...

PS:

Já i každého toho svého blbého křečka obrečím a to žijou tak tři roky plus mínus... :/


bixley
16. 12. 2020
Dát tip

Toho jsem se taky vždycky bála, že poletí za nějakým psem. Hárajícími fenami byl Evža úplně posedlý, nezáleželo mu na tom,že je třeba třikrát nebo pětkrát větší. než on Díky za sdílení.


Jamardi
15. 12. 2020
Dát tip

To je smutné. Našeho psa přejelo auto, když běžel za fenou. Neměli jsme ho pořád na vodítku, aby se taky trochu proběhl. V těch místech byla silnice až dál, ale fena až za silnicí.


bixley
09. 12. 2020
Dát tip

Máš pravdu, Majaksi, je to jako u Cimrmana: napětí způsobené očekáváním a vzápětí zklamáním... :-)


bixley
08. 12. 2020
Dát tip

Ano, Karle. Opakuji: my jsme nešli po lesní cestě, ale po silnici. Myslivci si psy měli hlídat, i když je měli v leči, protože je mohlo přejet auto. Díky.


K3
08. 12. 2020
Dát tip Gora

Myslivec byl grázl. Nikde není psáno, že se nesmí do lesa a když je pes na vodítku, veškeré právo bylo na tvé straně. Myslivci jsou střelci a nesmí se plést s hajnými, ti jsou jiní. U nás běhají po lese kolikrát psi jak telata, tuhle na mě vylítli dva obrovští pastevečtí psy, jsou to ruská nebo ukrajinská plemena, ale nevzdávám to, chodím dál.


K3
08. 12. 2020
Dát tip

Překlep, (včera jsmem se zas s dcerou...)                              Renato, to je strhujícím způsobem psané. Přestože je to dost dlouhé, nemohl jsem odtrhnout oči. Bál jsem se, že je to ten pejsek o které jsi se tu již zmínila a věřil jsem, že to dobře dopadne. Bohužel, byl to on. Nemyslím si, že je to zkraje zdlouhavé, navodí to atmosféru příjemného výletu a kontrast toho zdrcujícího vyvrcholení je o to působivější.

 


bixley
08. 12. 2020
Dát tip

dievča z lesa, díky.


bixley
08. 12. 2020
Dát tip

Jo, on se uměl tvářit! :-))


Alegna
08. 12. 2020
Dát tip

koukla jsem se, nejvíc se mi líbí fotka v třetí řadě čtvrtá z leva :-)


bixley
08. 12. 2020
Dát tip

Ještě jednou všem děkuji. Kdo by chtěl, může se na Evženka podívat zde:

https://renatenka.rajce.idnes.cz/Evzenek/


bixley
08. 12. 2020
Dát tip

Díky za tip, fialko.


vesuvanka
07. 12. 2020
Dát tip

Renato, to je mně moc líto, až mi bylo do pláče.  Výlet výlet vypadal tak slibně...


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

Gabi, děkuju.


smutné, bolestné, neprajem nikomu zažiť *


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

Přemku, taky díky.


lastgasp
07. 12. 2020
Dát tip

Sakryš, to je tak smutný až bych brečel.


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

alegno, to plně chápu. Tak aspoň vzájemná sdílená bolest.


Alegna
07. 12. 2020
Dát tip

uf...pamatuju si, žes přišla o pejska tímto způsobem, ale tahle  reportáž je opravdu drtivá, nechtěla bych být v té chvíli tebou*****

letos jsem taky přišla o Čárlího, rakovina krve, nebylo to tak dramatické, ale znáš to, taky to bolí


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

Taky moc děkuju, Kočkodane.


Kočkodan
07. 12. 2020
Dát tip

 

Já jsem na rozdíl od Jardy vedel, o co pujde, proto jsem se ctením trochu váhal. Tak on uz od odchodu Evzíka utekl celý rok… jak ten cas letí… Psík mi byl na dálku z vypravování sympatický.


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

Jí vím, Ireno, moc děkuju. 


Gora
07. 12. 2020
Dát tip blacksabbath

Renato, Evža byl báječný, párkrát jsem ho viděla. A tohle, co se stalo, shoda nešťastých událostí a také nepředvídavosti onoho myslivce... za kterou Evža bohužel zaplatil... 

Jak píší přede mnou, mít psa je opravdu jako mít malé děcko...veliká radost, ale i starost.


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

Díky, blacki


Renato......cítím s tebou.......víc napsat teď nemůžu....*/******************


Prosecký
07. 12. 2020
Dát tip

Bixley, s domácím zvířetem je to jako s dítětem. Nikdy si nemůžeš být jistá, že se něco nestane.


bixley
07. 12. 2020
Dát tip Prosecký

Prosecký, problém byl v tom, že jsme šli po silnici a nic zlého mě nenapadlo. Evža byl na vodítku. Občas tam projelo i auto. Žádná cedule, že je tam hon (i když tvrdili, že ji tam dali).  Dalšího psa nemám.


kvaj
07. 12. 2020
Dát tip

Tomu rozumím a jak se to najednou změnilo v horor, je působivé. Přesto bych některé informace vypustil, ale to je vždycky věc názoru.


Prosecký
07. 12. 2020
Dát tip

Pokud jde o literární stránku, připadá mi to jako hybrid reportáže a povídky. Zkrátit by to určitě šlo.


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

kvaji, vím to, ona je to vlastně napůl reportáž. Tak to skutečně bylo. Ale chtěla jsem taky ukázat kontrast mezi tou veselou cestou předtím a tím hororem. Díky.


Prosecký
07. 12. 2020
Dát tip

Bixley, prožívám takové drama každý víkend. Máme křížence dobermanna a jacka russela (10,5 kg, kohoutek 38 cm, z obou psů má to divočejší - svéhlavost a neoknečnou aktivitu). Těší se na procházku po lese, jakmile naskočí do auta. Běhá tak 10-50 metrů ode mě, ale poslušně mě sleduje, i když ho v podrostu často nevidím. Po městě musí být uvázaný. fenky má rád, ale velké psy chce napadat. Jednou se serval s asi pětkrát větším výmarským ohařem. Musel jsem se vrhnout mezi ně.

Jednou byla široká mezera v plotě a za plotem tři syrovým masem krmení malamuti. Můmu hrdinovi chytli pysk a mně nezbylo než ho vyrvat i za cenu roztrhlého pysku. Už se to zahojilo. V lese vždycky trnu, jestli tam nebude prase. Liška, srnka a pod. utíkají. Srnky jsou někdy přiotrávené řepkou nebo prostě nemocné a umírající a to ho musím odtrhnout. Znám cesty "lesní stráže" a snažím se jí vyhýbat nebo ho včas uvázat. 

Taky bych ho vzal do náruče, ale ty jsi byla vystresovaná (a útočící pes to pozná) a jsi malá. Manželka je taky vždycky nervózní z každého ridgebacka nebo stafforda. Nemohla jsi za to. Máte už nového psa? Nějakého většího?


kvaj
07. 12. 2020
Dát tip

To je děsně smutné a hrůzné a jenom mě to utvrzuje v tom, že nesnáším bouchaly. A to ten chlápek fakt licitoval o to, kolik zaplatí?

Z hlediska napsání je povídka podle mého hlavně v první půlce příliš popisná.


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

Jardo, já tenkrát taky ne. Pořád se mi to ve vzpomínkách vrací. Díky.


revírník
07. 12. 2020
Dát tip

Páni! Takovou hrůzu jsem při čtení až do poslední chvíle nečekal.


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

Díky, aleši.


bixley
07. 12. 2020
Dát tip

Ano.


Prosecký
07. 12. 2020
Dát tip

Podle skutecné události?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru