Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Keď zavrieš oči

14. 01. 2021
8
22
619
Autor
Abakus

Keď zavrieš oči

Raz som sa otca na rybách pýtala, čo vidí, keď zavrie oči.

„Policajta,“ odpovedal so spokojným úsmevom.

Niežeby tak veľmi miloval obranné, útočné a pokutovacie zložky v jednej uniforme, ale bol to čudlík visiaci niekde v strede rybárskeho prútu, oznamujúci hlasitým pohybom hore obrovský záber. Napríklad starú topánku, alebo pätnásťcentimetrového vydeseného pubertálneho pstruha s bodkovaným akné. 


22 názorů

Abakus
18. 01. 2021
Dát tip

Je nižšia a  vyššia šľachta. Nie každý zvelebuje - to nie je vždy dané  rodokmeňom.   

Naša doba - je to skôr dané neistotou a vzdelaním - 40 rokov socializmu urobil svoje napríklad vo vlastníctve pôdy na našom území. Keby som zdedila polia, lesy, lúky, nevedela by som, čo s nimi začať.  


elína m.
18. 01. 2021
Dát tip

To, cos napsala teď, je ale z historického hlediska nesmysl. Šlechta, která prohrála na Bílé hoře většinou emigrovala a přišla o své majetky. Tyto majetky si rozdělila česká katolická šlechta a nová cizí ,většinou rakouská šlechta. A teprve to je ten hlavní důvod, proč u Čechů šlechta až tak oblíbená není.

Ale po roce 2000 se to začalo obracet. Opravdu staré české rody jako Kinští, Černínové nebo Kolowratové opět získávají na popularitě zejména tím, jak se starají o své obrovské majetky a také tím, jak pozvedají kulturní úroveň měst, kde žijí. ...Tak tomu ale bylo vždy. Šlechta spravuje svůj majetek tak, aby přetrval staletí a byl trvale zvelebován.  Naše doba všechno jen vysaje a odhodí.


Abakus
18. 01. 2021
Dát tip

Myslím, že aj preto, lebo je nejaká zásluha na bitke dedičná. Čiže to, že niekto bol hrdinom, ešte neznamená, že hrdinské gény ponesú jeho potomci nasledujúcich niekoľko storočí.  Teda ak pripustíme aj možnosť nevery.  

Mať platenú armádu, ale veľmi mizerne platenú armádu tiež nemusí byť výhra, ako napríklad v prípade Bielej hory. 


elína m.
18. 01. 2021
Dát tip

Ano, Abakusko,

bitva na Bílé hoře trvala přibližně hodinu a po jejím skončení se dal Zimní král Fridrich Falcký, jediný to Němec na našem trůně, na nestatečný útěk. I když miluji šlechtu, musím uznat, že v přípavě bitvy na Bílé hoře i v jejím průběhu čeští stavové selhali. Právě proto není v českém národě šlechta až tak úplně oblíbená.


elína m.
18. 01. 2021
Dát tip

My Češi máme pro Japonnce, kteří prohráli druhou světovou válku nefér, kvůli atomové bombě, velké pochopení. My jsme zase prohráli bitvu na Bílé hoře a tři sta let jsme trpěli.


Abakus
15. 01. 2021
Dát tip

Manželskú hádku dám niekedy inokedy v niečom inom. Toto bolo len o tom, čo sa  deje, keď niekto z mojich predkov zavrie oči. Nie na furt, iba na chvíľu. 

Ale je krásne že sme sa prepracovali až Japoncom potom, čo prehrali vojnu.


elína m.
15. 01. 2021
Dát tip

Já se současným Japonskem nezabývám. Je to úpadková amerikanizovaná kultura, která prohrála druhou světovou válku díky atomové bombě. V současném Japonsku jsou jistě manželské hádky na dením pořádku, neboť je to součást amerikanizace.

V období, které studuji, tedy v éře Tokugawa, byl patriarchát ještě tak pevný, že si nikdo něco jako manželskou hádku neuměl ani představit.


Dagmaram
14. 01. 2021
Dát tip

:-)


Abakus
14. 01. 2021
Dát tip

no aspoň s  tým nezobudia deti.


elína m.
14. 01. 2021
Dát tip

O rodičích a prarodičích se tady dnes rozpráví jako někde na rodinné sešlosti. Teď právě jsem ukončila sentimentální dialog s blackie. Přistihla jsem se u vzpomínání, což se mi naštěstí stává jen když se neuhlídám. Musím se tedy zas rychle vrátit k obecným hororům

Japonci vůbec neznají nadávky v našem smyslu. Těmi se asi uvolňuje emoční napětí. Proto si Japonci rovnou vzájemně utínají hlavy katanou.


Abakus
14. 01. 2021
Dát tip

ja som jeho nadávanie milovala, Klepol si po prstoch a žiadna z nadávok sa neopakovala a neboli to klasické 5 písmenkové! Je dobré vedieť cudzie jazyky - aspoň vtedy, keď  sa  v cudzom svete našinec stratí.

Nie som rybár a nikdy  som nič sa  ani nepokúsila chytiť. Fandím nemej tvári.

Ale to neznamená, že niečo nenapíšem o svojich rodičoch.

 


elína m.
14. 01. 2021
Dát tip

Vidím, že tvým textům nerozumím. Budu se muset připovzdělat v rybářství. Já totiž ryby jen pěstuji, ale nikdy nechytám na udici.

Lepší je nenadávat. Člověk se pak aspoň nemusí učit cizí jazyky.


Abakus
14. 01. 2021
Dát tip

elina m. - policajt je terminus technicus pre umelohmotný biely štupeľ na udici - jeho poskočenie signalizovalo rybárovi záber.

Asi jediné nekalosti vyplývali z toho že krásne nadával v štyroch svetových jazykoch /maďarčina v tomto prípade na mieste 1./ A bol technicky v našom ponímaní málo zdatný.


elína m.
14. 01. 2021
Dát tip

Když tedy nechytal načerno ryby, musel se dopouštět jiných nekalostí. Proč by jinak stále viděl před vnitřním zrakem policajta? Když zavřu oči já, policajt je asi to poslední, co by mě napadlo vidět. 


Abakus
14. 01. 2021
Dát tip

 

elina m. - môj otec by nikdy nerybáril bez lístka, Nikdy neporušil žiaden zákon - vedome. To isté aj starý otec, ale nemá to našťastie genetický dosah na ďalšiu generáciu.  Ryby patrili k tomu najdrahšiemu a  najvácnejšiemu na našom jedálnom lístku. Vybavenie, benzín, povolenky, prasknutá poloos....  


elína m.
14. 01. 2021
Dát tip

Já se divím, že neviděl v duchu porybného, když zavřel oči.


jaj......policajt na prutě.....:-)))))


Alegna
14. 01. 2021
Dát tip

pstruh s botkovaným akné - díky za pobavení***


Andělka1
14. 01. 2021
Dát tip

:-))


Abakus
14. 01. 2021
Dát tip

Čo je to ACAB? O vodnom póle toho veľa neviem.


Norsko 1
14. 01. 2021
Dát tip

Sparťan řekne ACAB a má řešeno


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru