Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Maková pole

22. 01. 2021
10
4
296
Autor
Movsar

Byl konec června, léto doutnalo k velikému ohni, slunce dívkám pomalu šisovalo vlasy a v předlouhých polních stráních kvetl mák.

Přijeli na tancích, obrněných autech a motocyklech. Některým bylo čerstvých šestnáct, všichni kypěli mládím a dobrou náladou, jen velitelé byli starší a vážnější. Ve strakatých polních uniformách vojáci 3. divize Waffen SS Totenkopf, většinou ze Slezska, prorazili několik obranných valů a ocitli se v krajině dálav a nedohledných stepí, v Rusku.

Zima byla daleko a jejich smrt také, mládí u nich propukalo v záchvaty milostné touhy, již tišili s místními dívkami uprostřed bílých květů máků.

Za dlouhých podvečerů pak sedávali všichni společně kolem ohně, obzorem a tvářemi dívek šly červánky, vždy se našel někdo, kdo se chopil kytary, výjimečně si u velitele půjčili gramofon, a hudbou konejšili svá srdce. Dívky je měly rozbolavělá svými novými kamarády zdaleka a oni zas vzpomínkami na své lásky tam daleko doma, jež se jim připomněly polními radostmi. Za tmy pak jedli vepřové maso z konzerv a odcházeli se svými novými kamarádkami ještě do máků, neboť mládí u nich propukalo v záchvaty touhy a smrt nebyla tak daleko.


4 názory

lastgasp
26. 01. 2021
Dát tip

Možná i skutečné, proč ne. Andělko díky za odkaz


Markel
23. 01. 2021
Dát tip

smutněnka, líbilo *


Andělka1
22. 01. 2021
Dát tip

*** Kdybychom tak věděli - 

https://www.youtube.com/watch?v=cEwI7N4mg4Q


revírník
22. 01. 2021
Dát tip

Velmi působivé.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru