Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ticho

Výběr: egil, Gora, Karpatský knihomoľ
22. 01. 2021
35
28
1745
Autor
Rivka

a když se konečně rozhlédneš

a pokusíš se rozplynout

přestože ti dělá jisté obtíže obdivovat

slunce lamp ve větvích, dech katakomb

vzlínající z kanálů

vzpomeneš si na roztomilé sýkorky

jak klovou do hlaviček zimujících netopýrů

vzhůru k hostině, už připravena čeká

ach sýkorky

vy kurvy zlé


28 názorů

Douger
01. 02. 2021
Dát tip

Mně to přijde super.


Incognit
31. 01. 2021
Dát tip

Vlastně jo! Výraz to má, osobní postoj taky, nápad i pointu. Rozměr tak akorát... a ptáci jsou  kurvy včetně roztomilých sýkorek a slepic, ačkoli slepicím tolze odpustit, protože se dají alespoň jíst.

 


Dales
31. 01. 2021
Dát tip Rivka

Pěkné, zápolím se prvními dvěma řádky.

To, že přírodní výjevy k idyličnosti netíhnou, víme my dospělci stejně dobře jako naše děti, jenom si toho občas nechceme být vědomi.

Slovo "kurvy" bez atributu vyzní úplně jinak než s ním, mně tam ty "zlé" sednou přesně, autorčin záměr mně připadne jasný, včetně slovosledu.

ad Postpozice shodného přívlastku: "kurvy zlé" pro nás znamenají něco jiného než "zlé kurvy", že? Nebo to někdo cítí jinak?  Z jazyka psaného za všechny Čapkův člověk na druhém břehu: "Já ti dám, ty mamlase statecká."


Lnice
29. 01. 2021
Dát tip

Určitę neotřelá věc:) přiznám se, že mi nesedí dech katakomb, ale to je samozřejmě moje vnímání, nabízí se mi ale otázka, zda expresivní kurvy zlé nejsou v textu příliš na efekt, i když autorka třeba ani nezamýšlela


elína m.
25. 01. 2021
Dát tip

Rivko,

moc děkuji, že se mi začínáš představovat. Ráda tě časem poznám do větší hloubky. 


Rivka
24. 01. 2021
Dát tip

elína m.: Páč se tato zásadní debata o nesmrtelnosti chrousta a alternicků vede pod mým textem, dovolím si malou edukativní poznámku: To, že si s tebou někdo nechce povídat, není totalitní myšlení. (I když je to oblíbená karta, zřejmě proto, že na část obecenstva funguje.) Nikdo si s tebou nemusí povídat a nikdo se s tebou nemusí kamarádit jenom proto, že ty ses rozhodla, že je to dobrý nápad. Právo mluvit (a i o tom by se daly vést spory, vzhledem k tomu, že si tu všichni hrajeme na Oldově písečku) se rozhodně nerovná právo na to, aby ti všichni naslouchali.

 

(Mazat to nebudu, jsem na to příliš líná, nyní se však pojďme věnovat něčemu produktivnějšímu. Zborovi díky za pokus vrátit debatu "back on track".)


Rivka
24. 01. 2021
Dát tip

Bříza: Jen jestli nezešíleli už všichni (a někteří z nás si to odmítají připustit a jiní to umně maskují - a další se zas nenamáhají už ani s tím :) )...


elína m.
24. 01. 2021
Dát tip

Zboro,

a jsme u toho: toto je právě tvůj stěžejní problém. Utneš jakoukoli debatu ještě dříve, než vůbec začala. - Jak ukázkové totalitní myšlení!


Bříza
23. 01. 2021
Dát tip

Ahoj Rivko . . . :)))  * * * bojím se domyslet to podobenství * * *

- ale tak nějak mám dnes velmi podobný pocit . . . někdy se až děsím, jak jsme odvážný . . . ;)

(obávám se, že básníci již zešíleli . . . :))) - internet čaruje . . .)


snake_01
23. 01. 2021
Dát tip

Celá báseň je velmi dobrá, ale poslední slovo "zlé" mi přijde jednak nadbytečné a jednak (pocitově) nevhodné. Myslím, že bez něj by to bylo lepší, třeba už proto, že ve slově "kurvy" je jasně zřetelný vystupňovaný postoj, kterým by to mohlo končit - ale nekončí a následným slovem se vyhraněnost postoje otupuje (a tak trochu paroduje).


Zbora
23. 01. 2021
Dát tip

KK: stejně. My nemáme Slnko a slnká, bohužel :)


Zbora
23. 01. 2021
Dát tip

Elíno, pokud to, co jsem Ti zde napsal, považuješ za útok, pak už opravdu není co řešit. 

Olda jistě nemá nic jiného na starosti, než zkoumat, kdo má kolik alternicků a vyřizovat ublíženecké e-maily.

Pokud můžeme debatu pod tímto dílem ukončit, budu rád a autorka jistě taky. 


PavelK
23. 01. 2021
Dát tip

Přiznám se, že mě báseň nenadchla, možná jsem ji nepochopil. Hodně se tu zmiňuje závěr. Že jsou sýkorky kurvy?  Sýkorky jsou sýkorky, jsou kurvy, asi tak jako jsme my kurvy, protože chováme zvířata v komcentrácích a pak je jíme. Mám je rád jako cokoli jiného živého a neřeším jestli jsou hodné, nebo zlé. Z pohledu každé larvy, kterou mi na zahradě seberou jsou kurvy, ale pomáhají tím udržovat přírodní rovnováhu.

Jako kluk jsem střílel vzduchovkou vrabce, protože mi bylo řečeno, že na rozdíl od sýkorek jsou neužiteční, jen kradou zrní slepicím. Dnes sypu slepicím tolik, aby zbylo i na vrabce.

O sýkorkách se že to jsou kurvy neříká, tím to zaujme, ale je to pro mne málo.


Na prvé čítanie ma to nenadchlo, priznávam. Ale báseň vo mne zjavne zarezonovala vďaka záveru, ktorý je výnimočný. Druhý až štvrtý riadok vnímam rozpačito, detail navyše, mám problém s češtinou čo sa týka slova slunce. Je to jednotné číslo? Ak nie, ako sa píše v množnom čísle?


trojort
23. 01. 2021
Dát tip Gora

...je fajn, když člověk nemá potřebu pitvat každé slovo...může si pak slova opravdu užít...


elína m.
23. 01. 2021
Dát tip

Já téhle básničce vůbec nerozumím, takže mám jenom malou ornitologickou poznámku:

sýkorky nejsou tak nevinní a roztomilí ptáčkové, jak si běžná populace myslí. Ve skutečnosti to jsou dost nebezpeční predátoři. Mají tvrdý a ostrý zobáček, kterým proklovnou i ořechovou skořápku, takže proklovávají  lebky malých ptáčků, jako jsou třeba budníčci, a vyklovávají jim mozek. Sojkám nebo krahujcům ovšem samozřejmě mozek nevyklovou.


elína m.
23. 01. 2021
Dát tip

Zboro,

na tvůj útok mám snadnou odpověď: zeptej se Oldy, kdo má kolik alternicků. Tady vůbec není co řešit. Kdyby byla dobrá vůle, ten s armádou alternicků bude odhalen jedna dvě. Jenže dobrá vůle není.


Zbora
23. 01. 2021
Dát tip Rivka

Elíno, to sem nepatří. Vyřiďte si to pokud možno spolu a nerozptylujte tím okolí, prosím. Mám dojem, že spoustu alternicků jedete oba, ne? Děkuju.

Dior: taky mám rád sýkorky, kdo by neměl, ty se povedly. Ta stylizace mi ale připadá celkem plodná. Každopádně na mě báseň tím kontrastem funguje. Dech katakomb je samosebou otřesný obrat, ale věřím, že je takto použitý záměrně a splným vědomím té otřesnosti, no...


elína m.
22. 01. 2021
Dát tip Bříza

"Dior" je jen další falešný nováček. Zablokoval mě, jakmile si udělal nový účet na Písmáku. Jaké "antické drama" se to tady rozehrává?


Lerak12
22. 01. 2021
Dát tip

Vidíš, vidíš, Diore. Kdyby sis více čichal ke kanálům a choval víc sympatií k supům - nežli  k sýkorkám, tak jsi v básni jako doma...


Aru
22. 01. 2021
Dát tip

ten konec nemá chybu


Philogyny
22. 01. 2021
Dát tip

ano  :)


MilanH
22. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

Ten závěr !!!


Danny
22. 01. 2021
Dát tip cvrcka, agáta5

to je přímo ticho de Brahe...


Luzz
22. 01. 2021
Dát tip Lerak12

ten závěr! ale i jinak dobrý - dech katakomb, kanály, lampy... taková romantická atmosféra.


Ach ten závěr! Zní jako ozvěna! 


cvrcka
22. 01. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

Au. !  :D velmi poeticky zpracovane. Sakra prace s poezií!  


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru