Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

René, bůh a rybky

26. 01. 2021
14
14
499
Autor
Movsar

René, bůh a rybky

Po pláži běhaly nahé děti, za nimi ladně procházely jejich mladé matky jen o trochu méně nahé, do vlasů se jim opíral větřík a slunce pomalu klesalo v křivce podvečerní únavy. Ve stínu exotických dřevin seděl René Kotyza, jedl slané rybky a kochal se tou scenérií.

Když takto jednoho dne zase seděl na břehu oceánu, jedl slané rybky a kochal se výhledem na děti, jejich mladé matky jen o trochu méně nahé a smějící se kokosovými zoubky naokolo, uslyšel hlas: "Nejez ty rybky, René. I ony chtějí žít, právě jako ty." A zcela nepochybně rozpoznal hlas boží. Zadíval se nad sebe, nebe už se stahovalo v dumavý podvečer, a znovu slyšel: "Jez raději sekaninu. Je stejně výživná a dobrá." Pak už neslyšel nic. Bohabojný René od toho dne už skutečně rybky nevzal do úst.

Po pláži běhaly nahé děti, za nimi ladně procházely jejich mladé matky jen o trochu méně nahé, do vlasů se jim opíral větřík a slunce pomalu klesalo v křivce podvečerní únavy. Ve stínu exotických dřevin seděl René Kotyza, jedl sekaninu a kochal se tou scenérií.

 

Náměstí Beneše Říhy

V noci se mi zdál sen. Ocitl jsem se na náměstí velkého města, pravděpodobně Prahy. Neznal jsem je, a tak jsem hledal tabulku. Na rohu stálo: náměstí Beneše Říhy. Bylo mi neznámé, potvrdil jsem si tedy jeho polohu v aplikaci mapy.cz. Proč jsem se ale ocitl právě na náměstí Beneše Říhy? Přede mnou byl antikvariát! Malý, s hromadou knih a starých fotografií v krabicích pod výlohou. Uvnitř antikvář právě krátil čas důvěrným hovorem s přítelem. Čerpal pauzu. Z informace na dveřích se podávalo, že otevřeno je jen asi dvě hodiny dva dny v týdnu. K nelibosti antikváře jsem se porozhlédl uvnitř a pak se probral krabicemi se starými fotografiemi nahých žen. Náměstí proudilo životem a dopravním provozem a jeho napůl periferní, napůl kosmopolitní atmosféra připomínala náměstí nějaké pařížské čtvrti.

 

Stojací šenk U nádraží

Zatímco lidé proudí dobývat denní chléb, parta hrubozrnných přátel se v kruhu těší nad plastovou lahví. Koluje od úst k ústům ve stojacím šenku u nádraží. Hodiny berou devátou, manažeři si chystají první expreso, rentiéři v postelích teprve jen myslí na kakao, ale tahle parta už pije poctivé třetí kolo. Rulandské šedé z mikulovského hnojistě sice není převeliká slast, ale vytěžit z něj cenný alkohol lze stejně dobře jako z nóbl značek. Tramvaje se dávají do pohybu, k Žižkovu, od Žižkova, samá devítka sem a tam, lidi přicházejí a mizí, ale oni zůstávají, protože v stojacím šenku U nádraží se nespěchá.

 


14 názorů

stromeček
21. 02. 2021
Dát tip Movsar

Dýchá na mně z toho člověčenství a to je dobře, protože ještě pořád věřím v sílu normálnosti.....:-)


CHT
30. 01. 2021
Dát tip Movsar

Neboj, ani mne nezklameš. Rád tě čtu. Rád čtu krátké věci,´. A seš jediný, který umí podstatné věci napsat v dlouhých řádcích na malém prostoru. Na prózu nemám čas.


Movsar
30. 01. 2021
Dát tip Gora

Nikdo neni advokatem ve sve veci, tak se hajit nebudu. Jsem za pripominky rad. 


CHT
30. 01. 2021
Dát tip Gora

...hele, je tam plno autorských klišé a obsesí. Ale kde bychom bez toho, jako tvorové s egem (myslím ten prastarý Freudův termín, ne ten novodobý odvar), byli, že.....

Chci říci, že Movsarovo vidění je jistě přitažlivé, ale některé jeho in vivo kódy nejsou zobecnitelné. A musím uznat, že mnohé jeho obsese jsou i mými. Ale manželce to neříkej, prosím.


Movsar
30. 01. 2021
Dát tip Gora

V teto dobe uz ani mluvci lidu nema jiste misto.. safiane dekuji, vzdy te budu mit za bystreho mluvciho s vybranym vkusem.  ☺


Safián
30. 01. 2021
Dát tip

CHT - ano měl jsem říci: Ty mě nikdy nezklameš.


CHT
30. 01. 2021
Dát tip

jedině stojací šenk, Safiáne, nezklameš, je jen tvoje vůle. Která bohužel, není vůlí k moci.

(ne, to si dělám prdel.....)

C2H5OH cenný je.  A zenově jednoduchý.


Movsar
30. 01. 2021
Dát tip

Dekuju vám přátelé


Markel
30. 01. 2021
Dát tip

dobré, jako vždy to vidím *


Safián
27. 01. 2021
Dát tip Movsar

Ty nikdy nezklameš.


První mě bavil, druhý byl zajímavý a třetí trefný a vtipný! 

Skvělé! TIP!


K3
27. 01. 2021
Dát tip

Perfektní René.


Gora
27. 01. 2021
Dát tip blacksabbath

První je takový zenový, druhý zajímavý a třetí zábavný... tři Z :-)

 z mikulovského hnojistě  - hnojiště


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru