Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena za pultem

13. 04. 2021
19
21
934
Autor
Movsar

Žena za pultem

Svědí ji dlouhá chvíle. Zatímco vzadu dr. Hauška, starý rutinér, zkušeně míchá diacetylmorfiniumchloratum, ona sedí zapřená koleny do pultu a listuje svým jablečným telefonem. Instáč, fejs, vocap. Takhle si ji lidé mohou skrze veliký auslág z Revoluční prohlédnout a pamatovat, znuděnou holku, třešničku čekající na vrabce. Když se dr. Hauška dlouho neukáže, zavěsí jablečný telefon, poodhrne závěs a najde ho sesutého v křesle, s jehlou zaraženou do předloktí, ve stříkačce něžná pavučinka krve. Ano, takto si ho pamatuje. Profackuje bledou tvář, za chvíli na ni zamžourá zorničkami úzkými na špendlík a něco žíznivě zašeptá. Něco jako Barborko, mám vás rád. Podá mu sklenici vody a zas půjde, s nohama zaraženýma o pult, čekat na zákazníky a listovat jablečným telefonem.

 

Nebezpečné hejno

Slunce pálí, škola i továrny na čokoládu letos již neotevřou, a tak se letenský park zas proměnil v území kultury a oddechu. Ale taky rizika: hejno nebezpečně krásných nymf v legínách a sportovních podprsenkách krouží na kolečkových bruslích dlouhou chvíli. Ukryt za dřevci lavičky, slunící se jen v trenýrkách, pozoruje je chlípný satyr. Na nohou má běžecké tenisky, které mu mají usnadnit jejich pronásledování. Když se nymfy posadí, aby pečovaly o své kadeře a těla a jablečnými telefony vysílaly v přímém čase instastorís, vyráží k útoku. Jako když na vinici vystřelíš, hejno se řítí do stran, od asfaltu dým a dýchavičný kozel  s rukou na bodavém boku skloněn křiví porážku.

 

Muž a motocykl

U Jízdárny Pražského hradu nasedá na svůj stroj. A možná trochu nervozněji než obvykle, ráno u kávy a meruňkové koblihy četl o kolegovi, kterého v noci našli, jak objímá sloup, "s rukama založenýma jakoby trucoval anebo spal", jak motocyklistu podobně umrlého popsal ve své próze Hrabal.

Až opustí Prahu a rozzuří bestii pod kapotou, ten obraz vezme vítr. A holky budou brečet a řidiči v autech mručet a stromy kolem cesty slévat se v jeden. A až ho najdou bez bot celého naruby, napíšou o tom bezkrevnou zprávičku na Seznam. A nazítří ráno bude někdo další v pořadníku nasedat na stroj možná trochu nervózněji..


21 názorů

Lakrov
10. 05. 2021
Dát tip Movsar

 Z první se do mě zabodává jakési nezřetelné drama, druhá mi tak trochu nastavuje zrcadlo a třetí mě znervózňuje ještě před dočtením k poslednímu slovu. Autora (už z té "grafické trojatosti") nelze ani při anonymním čtení nepoznat, takže mohu jen konstatovat, že "drží standard". Tip.


lawenderr
02. 05. 2021
Dát tip

Líbí se mi ta poslední - nic na ní není a přece ... :) Znám docela dost motorkářů, co se cpou koblihama - jakoby sháněli pocit dokonalýho štěstí ... nebo se dám poddat:))


Díky:-)


Movsar
26. 04. 2021
Dát tip

Urcite. A dekuju!


Mohli bychom mini nominovat do Prózy měsíce?


lastgasp
15. 04. 2021
Dát tip

Triptych skvělý, na nervy.


blacksabbath
14. 04. 2021
Dát tip Movsar

zalehávačka je silniční motorka.....většinou s velkým výkonem....já mám radši pohodový chopper než zalehávačku...myslím...že pro použití omého slova v poezii se meze nekladou.....např. můžeš vytvořit ....zalehnutý rým ....:-)))))


Movsar
13. 04. 2021
Dát tip annnie, Gora

Děkuju přátelé.

Satyrovi bys nedopřála, Blacksabbath? Zalehávačky, to jsem ani neznal ten výraz. Nemůže to pak být jako s naléhavou poezií? Že někdy může být autorovi nebezpečná, když to neuřídí v zatáčce?

Annie, bixley a fusky, děkuju za trvající zájem. Dodává chuť k psaní. Ano, staví to tam, ony některé výlohy aspirují na bizarnost roku. Dnes jsem zahlédl u Albertova řeznickou se sluncem vyšisovanými sklenicemi se zelím. Nejstarší měla datum spotřeby 2013. Ale lákají na pravidelnou čtvrteční akci - čerstvý králík... 


annnie
13. 04. 2021
Dát tip

Moc pěkný všechny tři. Vždycky se na tvý tria těším. Jablečnej telefon se mi taky velmi líbí, ale nevím, jestli by nestačil jednou... nebo aspoň dvakrát... Ale výborný, tip a.


bixley
13. 04. 2021
Dát tip

Všechny tři moc hezké. Jablečný telefon - skvělé.


1. diacetylmorfiniumchloratum....jsem si zlomila jazyk....

2. dýchavičný kozel  s rukou na bodavém boku skloněn křiví porážku....dobře mu tak

3. Jjj...zalehávačky to je maso........*/*******************************


Pobavila jsem se u Ženy za pultem :) Ráda jsem si přečtela všechny Tvé postřehy! 


vesuvanka
13. 04. 2021
Dát tip

Nejvíc mě rozesmálo Nebezpečné hejno :-))) ***


Gora
13. 04. 2021
Dát tip

Satyr v teniskách je jednou ze tvých postaviček, kterou bych někdy ráda koutkem oka zahlédla:-) - pro zasmání.


Movsar
13. 04. 2021
Dát tip

Naopaj, Křivodržko, díky za zábavné podání zkušenosti. Zdá se, že některé jsou univerzální. 


Aru
13. 04. 2021
Dát tip

nejvíce mne zaujaly nymfy..., totiž hejno


Andělka1
13. 04. 2021
Dát tip

***


Movsar
12. 04. 2021
Dát tip

Vtipný postřeh! ☺


aleš-novák
12. 04. 2021
Dát tip Movsar

líbí se mi, že dr.Haušek testuje své modely přímo na sobě...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru