Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rejčka

10. 05. 2021
13
10
373
Autor
Movsar

Taková normální neděle

Členům klubu Spartak Rogallo došla trpělivost. Zatímco parníky s pivníky už mohou brázdit Vltavu, oni musí na rozvolnění čekat. Rozhodli se pro radikální čin.

Seřazeni ke kraji letenského profilu nejprve vypijí kořalku z domácích brambor. Pak každý upevní k pasu zašpuntovanou láhev s petrolejem a tiše a ochotně doutnající knot, naposledy pohlédnou k živým druhům, pevně uchopí tyče rogal a jeden po druhém rozeběhnou se k propasti.

Je nedělní odpoledne jako každé jiné, máj ve své půli pomalu rozmrzá, pasažéři parníků pijí svá piva, poslouchají muziku, hledí k nábřežním pamětihodnostem a netuší..

Na nebi zatím krouží sebevražedná letka. A tu jeden po druhém svádějí křídla prudce ku hladině, k parníkům, katamaránům i policejnímu člunu. Ti všichni jsou vinni.

Jako první si ze zadní paluby parníku Vyšehrad všimne svého vraha lodník Janeček. Útočí, stihne jen vykřiknout a sotva dva metry od něj ozve se otřesný zvuk prasklé lebky a dopadnuvšího těla, vzplane petrolej z rozbité láhve. Lidé u stolečků křičí hrůzou, prchají do podpalubí.

Teď už ze všech parníků pasažéři i personál hledí bezmocně k nebi, na němž se míhají stíny smrtonosných křídel. Jedno po druhém střemhlav se pouští do nerovného souboje s loďmi.

Z policejního člunu mezitím spustí palbu kulometčík Semotán. Zapřen do kovových zad židle zběsile pálí nad sebe, intuitivně aniž by mířil, pás dlouhých nábojnic mizí v hladovém hrdle závěru, aby vmžiku prázdné patrony vylétaly ven a pleskaly o hladinu. Z hlavně šlehají dvoumetrové plameny, kulometčík křiví tvář napětím, jen občas zasáhne cíl, to se pak k hladině nekontrolovaně řítí cáry látky a těla bez vlády.

Z hořících parníků skáčou do vody hořící postavy, hladinou prohořívá petrolej, kulometčík propadá válečnému běsnění, první parník jde ke dnu, z mostu si vše fotí zvědavci. Prostě taková normální neděle ve městě na Vltavě.

 

Rejčka

V prodejně západních potravin v Celnici dělá pokladní jménem Rejčka. Ještě než jsem její jméno zjistil z účtenky, na kterou se pro kontrolu vepisuje, věděl jsem, že stojím před ženou ze starobylého rodu: ušlechtilou tvář úzkého, ostrého profilu rámovaly decentní brýle bez obrouček, dopomáhající očím prohlédnout ostřeji ze staletých dálek, její ruce byly jemné, prsty dlouhé na prsteny s drahými kameny, vlasy tmavé, aby v nich vynikl diadém.

Způsob, jakým do ruky brala granátové jablko a ukládala je na dno papírové tašky, stvrzoval mé tušení. Bohorovně, jako se obrací pán k rabovi, zeptala se, jak chutná sýrový dort z regionu Poitou-Charentes; přirovnal jsem dort k dobré tvarohové bábovce a ona se usmála, jako se usmívá někdo, komu patří region Poitou-Charentes.

Ten den jsem stál před skutečnou pravnučkou Elišky Rejčky.


10 názorů

Movsar
12. 05. 2021
Dát tip Gora

Všem vám děkuju a určitě, až půjdete kolem, zajděte se na Rejčku, když tak s přehledem u vás vyhrála, podívat. Bude to jako hledat pokemona.


Markel
12. 05. 2021
Dát tip

Rejčka *


annnie
12. 05. 2021
Dát tip

Parníky s pivníky, to je pěkný - ovšem ten brutální závěr, pane spisovateli! Nevím nevím :)

Rejčka je nádherná, o moc víc než pobavení. Tip a.


Andělka1
10. 05. 2021
Dát tip

***


Wow! Druhá se mi líbila (byl to asi spíše úžas) a první byla prostě pohodově normální :)


Jamardi
09. 05. 2021
Dát tip

Je strašné umírat, když si diváci myslí, že je to divadlo.

Když někdo prodává drahé potraviny, musí se patřičně usmát, když jiný řekne, že to chutná jako tvarohová bábovka. Trochu zákazníka znejistět, aby se zamyslel nad svou chutí. Ale proč by tam nemohla pracovat třeba příbuzná Elišky Rejčky. :)


Benetka
09. 05. 2021
Dát tip

Taková normálně ulítlá scifárna po které se budu culit ještě hodně  dlouho! Pobavilo! :D

Rejčka je jemnější čtivo více nutící k zamyšlení... ;)


Aru
09. 05. 2021
Dát tip

normální neděle :D tak trochu jako Michalkovo Unaveni sluncem, kdo ví, možná nás všechny ty opatření a omezení ještě dostanou do časů minulých, už jen ten covidí pas, coby výjezdní doložka je geniální :D


supizmus
09. 05. 2021
Dát tip

Skvělé!


Gora
09. 05. 2021
Dát tip

Rejčka zaujala víc... ale i tak...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru