Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŤAPŠLAP JDE DO SVĚTA... díl třetí

18. 05. 2021
16
46
1311
Autor
Aru

ŤAPŠLAP JDE DO SVĚTA... díl druhý

Jak Ťapšlap zařval jako blázen BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK, tak Křemílek s Vochomůrkou žuchli na zem z houpacích křesílek a málem si nadělali do gatí, naštěstí měli pevný svěrače. Ťapšlap tónem protřelého mořského vlka řekl, že to ještě nic není, že to nejhorší teprve přijde. Napřímil se a začal máchat rukama jako šílenec a ukazoval jak se loď kymácela ze strany na stranu, kam Zeus třísknul do lodi bleskem a kam Poseidon plácnul vlnou, pak ukázal jak jako párátko zmizel v oceánu stěžeň. Křemílek s Vochomůrkou se k sobě bázlivě tiskli naskládaní v jednom křesílku, ale Ťapšlap se vítězně usmál a prohlásil, že si hned věděl rady a z vousů si uplet' nový stěžeň i s plachtami, ale pak se v lodi objevila díra velká jako deset trpaslíků. Brambory utíkaly do moře. Námořníci zaklekli, v ruce růžence a kříže a drkotali zuby, ale Zeus s Poseidonem se tomu smáli. Ťapšlap si samozřejmě věděl rady a ze zbytků vousů díru zacelil. Pak ještě přidal k dobru jak ho kapitán pozvracel, když mu oznamoval, že mu zachránil loď i s posádkou. Kapitán do té doby bohabojný křesťan, který nevynechal jedinou návštěvu v neděli v kostele, když byl na pevnině (a že v neděli nekotvil nikdy) hodil kříž do vody a zapřísahal se, že od teď se dá k těm správným božstvům. Pod Křemílkem i Vochomůrkou se mezitím objevila loužička. Ťapšlap našel mop, sešrouboval ho dohromady a začal kolem nich mopovat.

Dívali se na něj jako na ten nejpřízračnější přízrak, ještě nikdy v životě neviděli žádnýho skřítka při práci. Takový šok to pro ně byl, že vstali i s promáčenejma kalhotama a vystrkali Ťapšlapa z chaloupky, aby se od něj nenakazili a raději šoupli skříň před dveře, kdyby jim chtěl zase něco uklidit a rozložili mop, přece jenom tyčka a srandovní paruka byli pro ně přijatelnější, než UKLÍZENÍ. Ťapšlap celý udivený že může být vyhozen z baráku kvůli úklidu, vytáhl z baťůžku tvarůžky, aby zajedl smutek a nepochopení. Ale protože to byly Holómócké tvarůžky a Ťapšlap už byl nějaký čas na cestě a skladoval je jen tak se povalující volně v batohu, došlo po otevření obalu k výbuchu! Chaloupka Křemílka a Vochomůrky letěla na jednu stranu a Ťapšlap na druhou. Když se vzpamatoval o několik kilometrů dál a vylezl z mraveniště, kam měkce dopadl, poškrábal se na hlavě s tím, že vždycky zapomene, jak je tenhle biologický materiál nebezpečný a připomněl si tvarůžkovou válku, kde tvarůžkáři s přehledem vyhráli vybaveni pouze tvarůžky. To už si jeden mravenec po něm štrádoval a kousl ho do oka, protože jim rozbořil barák, hulvát jeden nevychovanej. Musel proto až skoro do večera skládat jehličí a větvičky na mraveniště, přesně podle pokynů mravenců.

Když měl hotovo, tak mu vrchní mravenčí dveřník řekl, že oni mu rozhodně nepomůžou, ať na ně zapomene a nešlape po cizích barácích jako ti lidi kazisvěti. Ťapšlap vnořil ruce do vousů, už se ochladilo a vousy krásně hřály a ptáčci mu při tom z hnízda ve vousech vesele zpívali. Jelikož měl značkové ponožky Dědoles pro veselé poutníky, tak každý krok, který udělal měřil dva a půl kroku většího trpaslíka, tzv. Hutního majzíka a cesta mu rychle pod nohama ubíhala. Sluníčko už se nořilo do lesů se zíváním, když Ťapšlap našel romantickou vyhlídku na skále s výhledem na jezero a táákhle vysokým vodopádem. Vyndal KáPéZetku, byla to speciální edice pro skřítky a trpaslíky, obsahovala takové nezbytnosti jako přenosnou kovárnu, domácí vrtací soupravu pro malé štoly a malý srub s krbem. Ťapšlap vyndal s KáPéZetky jenom malý srub s krbem, který si na vyhlídce složil, nasbíral něco dříví, zatopil v krbu a prohlížel si v zrcátku napuchlý oko, jak ho kousnul mravenec. Použil znovu zázračnou KáPéZetku a vytáhl z ní obvazy, aby si oko převázal, protože ve vypouklým zrcátku bylo obrovský, ale tak se do toho zabral, že si zaobvazoval celou hlavu, jenom zdravý oko a vousy mu koukaly. S tím se uložil do postele a kukačky si nařídil na šestou ranní.

Ráno ho probudila kukačka z hodin se svým typickým "kuky, kuky." Oblíkl se, nezapomněl uklidit, vyrejžákovat podlahu, utřít prach, a zrušit pavoučkům pavučiny, které přes noc postavili. Když chtěl vyvětrat duchny a vyklepat koberce stanul před srubem s úžasem. Nebyl na skále s výhledem na jezero, ale přímo u jezera ve skřítko-trpasličí vesničce Nezlomějov-Trpasličí lomy západ se zastávkou v bývalém Trpasličím Království Palečkov, které si před tím nevšim', bylo tam stovky trpaslíků, skřítků, elfů a víl. Většina jich byla uprchlíky, protože prostě lidi jim všechno zničili. Domečky měli roztodivně postavené na sobě, ale byly postavené kvalitně, protože na stavění dohlíželi trpaslíci, oni jinak mezi náma skřítčí domečky za moc nestojí. Všichni spolu úžasně krásně vycházeli, ostatně byli to všichni skrytí lidé a pomoc druhému byla naprostou samozřejmostí.


46 názorů

annnie
25. 05. 2021
Dát tip

Věřím Luně i tobě :), že to bude parádní díl. Dobrou a.


Aru
25. 05. 2021
Dát tip

dííky, čekám na ten měsíc kdy vyleze, už mám ořezané brko a kalamář s papyrem připravený :D

ahooooj, krásného večera noci z rána ;D


annnie
25. 05. 2021
Dát tip

Ale jdi... :) :) :) Měj se krásně, a.


Aru
25. 05. 2021
Dát tip

nic se neděje annie ;)

to jsem rád, že jsem inspiroval, většinou je to tak, že spíš moje psaní zabije inspiraci ostatním :D


annnie
25. 05. 2021
Dát tip Aru

Promiň opožděnej tip - mám to teď moc uspěchaný, tak někdy trochu zapomínám. A díky za inspiraci k mýmu dílu. Pá a.


Aru
19. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

dííky, večerníčkoví skřítci museli odletět pryč, jinak by se ozvali právnici od České Televize


blacksabbath
19. 05. 2021
Dát tip Aru

Kde je Praha vím.....ale na Vltavě jsou přehrady....tak nemůžu doplout...Myslíkovu ulici neznám...tedy myslím.....po citronové se šklíbím....to vím


Aru
19. 05. 2021
Dát tip

to musí být ňamka, ovšem je otázka jestli vůbec Praha ještě stojí, třeba je tam jen apokalyptická pustina

:))


Kamamura
19. 05. 2021
Dát tip Aru

Nejlepší zmrzlina je citrónová s kousky citrónové kůry, mívali ji v jednom baru v Myslíkově ulici v Praze, ale už jsem tam dlouho nebyl. 


Aru také mám nejraději meruňkovou...pak jahodovou...následuje švestková a pistáciová na dolíznutí se .....jdu udělat revizi mrazáku....


Aru
19. 05. 2021
Dát tip dievča z lesa

nejraději mám citronóvou, meruňková také není špatná, dále pistaciová, ale bude mi stačit 13. díl :D


Chceš 13?????....máš ji mít...a můžeš nám ji přisladit:-)))))))


Aru
19. 05. 2021
Dát tip

pak tedy nenašel by se pro malého skřítečka jeden díl ze třinácti? :D


blacksabbath
19. 05. 2021
Dát tip dievča z lesa, Já Lucie píšu...

Haló-haló....info pro všechny spolupsavce.....máme nového psavce.....díl č. 12 napíše Rajmund!!!!!


Ale přesto bych to nechtěla, hehe :)


Aru
18. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

Lucie, v podstatě mu jen explodovaly tvarůžky, jinak toho moc nedělal :D

díky moc ;)


Já Lucie píšu...
18. 05. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath, Gora

Jéžíš, Aru, ten toho navyváděl :D Ale musím říct, že ten Bermudský trojúhelník si chytil za ten správný konec! Tvůj dílek sa mi páčil :)

Jen tak dále a hurá na dílek od Kamamury, moc se těším!


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

ivi, až mi na dveře zaklepe pán v obleku zastupující ČT, tak budu vědět kolik uhodilo :D


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

bixley, Ťapšlap už dokázal udělat rogalo a je taky moc šikovný

mop si vypůjčili, tak jak to skřítci dělávají, majitel mopu ho hledá dodnes

to nebyla obyčejná KáPéZetka, ale speciální pro skřítky a trpaslíky, trpaslík bez kovárny, je jako řezník bez masa

tvarůžky vybuchují, určitě :D

děkujuu ;)


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

Jamardi, Ťapšlap je divnej, rád uklízí,

díky ;)


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

vesuvanko, jo jo, jsem se tam rozjel; jak byl u té skály, tak jsem do KáPáZeTky chtěl dát jenom stan, aby nespal venku, no a dopadlo to takhle.

na závěr jsem ho chtěl dostat aspoň do vesničky

děkuju ;)


Gora
18. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, Kočkodan

vesuvanko, já nejdřív četla - přenosná kAvárna a říkala si, jak dobře se ten skřítek má...


bixley
18. 05. 2021
Dát tip Aru

To je překvapení! 1. Že Ťapšlap z vousů vyrobí stěžeň a ucpe díru

2. Že Křemílek s Vochomůrkou neuklízejí (na co měli mop?)

3. Že se do KáPéZetky vejde srub s krbem

4. Že vybuchují tvarůžky

5. ...


Jamardi
18. 05. 2021
Dát tip Aru

Pokud by mně Ťapšlap vzal moji srandovní paruku a udělal z ní mop, tak ho vyhodím taky :) On si myslí, že když on sám používá svoje vousy na všechno, že to tak musí dělat každý. :)


vesuvanka
18. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, dievča z lesa, Aru

Ťapšlap ani netušil, že v baťůžku nosí výbušninu :-))).  Speciální trpasličí KáPéZetka, do níž se vejde přenosná kovárna, domácí vrtací souprava pro malé štoly a srub s krbem, mě dostala :-))), líbí se mně i závěr. TIP. Jsem zvědavá na další dobrodružství.


blacksabbath
18. 05. 2021
Dát tip Gora, Kočkodan

no já už je preventivně ve svém komentu přejmenovala na Křemila a Vochomura...to nikdo nepozná...:-))):-))):-)))..Přemku a ty máš až osmičku...do té doby ti to s gustem zamotají ještě víc...:-))):-)))....jé...já se bavím..:-))):-))):-)))


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

čtenář se hlavně nesmí nudit a minulé díly mi poskytly pěknej materiál k použítí, to se psalo samo ;)

večerníčkoví skřítci jsou vyřešení, prostě ta chaloupka odletěla po výbuchu tvarůžků pryč z příběhu :D

děkujůů ;)


lastgasp
18. 05. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Příběh ujíždí tak šroubovitě, že se z toho už teď začínám motat do závitů půl palce Whitworth. Pokud bych byl dítě a četl by mně pohádku prarodič, asi bych podlehl tanci sv. Víta. Připomínka o autorských právech Kamamury je aktuální.


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

iví, nebudeš tomu věřit, ale ten masivní první odstavec jsem napsal nejrychleji, Gora to moc pěkně načnula


Aru
18. 05. 2021
Dát tip Kamamura, Gora

Kamamuro, klídek, nemusíš na to spěchat ;)

Křemílek s Vochomůrkou už odletěli s chaloupkou, ty už řešit nemusíš

a hobiti v tý skřítko-trpasličí vesničce nejsou, protože ani moje zdroje se neopírají o Tolkiena


blacksabbath
18. 05. 2021
Dát tip Aru

Aru já vím.....že jim to jen vyprávěl....:-)))))ale já si to tak živě představovala, že jsem se jako loď v bouři kymácela aaaa.....a přitom jsem mlsala....co jiného než tvarůžky...hihihihihi....jasně...Kamamuro..nezapoměň na ty kouzelný vousy!!!....když už jsem je tak krásně nakreslila...hahaha


Kamamura
18. 05. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath, dievča z lesa, vesuvanka, Nami 99

Mankote Ťapšlap, dyť já jsem na řadě! Kolik je na to času?! Celou noc jsem upgradoval servery, jsem úplně nevyspalý. Navíc jsem koukal, že tam Gora vrazila skřítky televizní, Křemílek a Vochomůrka jsou určitě něčí intelektuální vlastnictví, koledujeme si o pěknou polízanici a prohraný soud, kamarádi (asi ne - až kdyby Ťapšlap najednou začal nějak nemravně vydělávat ;-)

Hlavně tam nevrážet hobbity, Tolkien Estate je jedno z nejagresivnějších právnických těles... elfy můžem, to jsou obecně mytologické postavy jako třeba hejkalové, ale hobbiti jsou čistý Tolkienův výmysl, a podléhají tedy zpoplatnění. 

Tak jdu něco vymyslet!


Aru
18. 05. 2021
Dát tip Gora

Goro, tvarůžky jsou moje chyba, v návalu kofeinového blouznění a nadšení jsem to zmotal :D

ale skřítci neuklízejí nikdy a nikde,... teda až na Ťapšlapa :D

skřitko-trpaslíčí KáPéZetka musí mít trochu jiný standarty :D

díky moc Goro ;)


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

ivííí, o lodi a plavbě jim jenom vyprávěl v chaloupce už v minulým dílu, a má ty svoje kouzelný vousy s ptáčkama, tak aby se na ně zase nezapomělo

Kamamura se teď v tý vesničce může vyřádit :)


Gora
18. 05. 2021
Dát tip Aru

Aru, tvá poněkud divočejší varianta Ťapšlapa přes všechny výstřednosti zachovává původní styl, a nejen to chválím!

Na Křemílka s Vochomůrkou se provalila jejich nepořádnost, naštěstí jen na Písmáku,  jinak by dětičky odmítaly uklízet. Co vše se vejde do KáPéZetky, to mě taky hodně zaujalo.

Tak přeji zdar dalším autorům, aby seriálek nevybouchnul jako tvarůžky!


Aru
18. 05. 2021
Dát tip blacksabbath, dievča z lesa

dievča: vsadím boty, že ta krabička bude mít ještě velkou roli :)

děkuju ;)


tvarůžky jako tvarůžky......uleželé chutnají nejlépe...ale co je moc toho je příliš:-)))))...škoda, že ji....tu pomazánku.... nepoužil na utěsnění lodi....to by ti dva Zeus a Poseidon určitě odpluli vdál a dál a dál......:-))))))......promiň, že jsem patřičně nevyzdvihla..... jasně....použití KáPéZetky oceňuji!!!!!!!!!!!!!...je prostě nepostradatelná:-)):-)):-))


dievča z lesa
18. 05. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

OCH! ACH! UCH! 

kde je čerstvý vzduch? 

tvarôžky sa podusili 

po krajine roztrúsili 

urobili BÁC! 

 

a odvážny Ťapišlapi 

nikdy a nič nevzdáva 

KPZetkou zamáva 

on tou svojou KPZet 

zachraňuje svet


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

ale to zas néé, jsem přehlíd, že to byla jen pomazánka, no upravovat to už nebudu :D


Kočkodan
18. 05. 2021
Dát tip blacksabbath

 

Aru, já uz to vím dávno, ze od Ivi je nebezpecné v podstate vsechno. I kdyby ti zabalila treba buchty z mákem, tak by hrozilo, ze z toho bude nejaký malér. (nezralá makovice)


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

barák mají celej, jen se přesunul dál :D


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

no jooo, kdyby si u toho Ťapšlap neprozpěvoval, tak bych postřehl líp, že to byla pomazánka :D

a na lodi si to sníst nemohl, to ji nabeton jenom vyprávěl.

každá správná pohádka má svoje anomálie, tak tvarůžky budou jedna z nich :D

ale hezky jsem použil tu tvojí KáPéZetku, viď iví? :D

děkujuuuuu ;)


Ty uličníkůůůůů!!!:-):-):-):-)....já věděla, že provedeš náramnou lumpárnu:-):-):-).....za prvně....chudáčkům Křemilovi a Vochomurovi...vocojájsemvětší....a stejně bych se Posidona a toho druhého...nono Dia  bála...když zuří jsou jako yamaha...jdou na první našlápnutí.....a ještě jsi jim rozmetal chaloupku...a že prý...to je za druhně...je to moje vina...ale já balila pomazánku z--tvarůžků......to ji nemohl sníst už na té lodi???.-...děravá už byla stejně dost.....na konci jsi to pravda hodně vylepšil....úklidem a  skřítko-trpasličí vesničkou Nezlomějov-Trpasličí lomy západ ale.....vůbec nezávidím Kamamurovi.....takže...KE STARTU PŘIPRAVIT, POZOR...TEĎ...je to na tobě Kamamuro!!!


Aru
18. 05. 2021
Dát tip

díky Kočkodane, ale tvarůžky balila Ťapšlapovi ivi, já je jen otevřel :D


Kočkodan
18. 05. 2021
Dát tip Aru

 

Ano, tvaruzky nosene v tlumoku – to je prece ta známá a vysoce brizantní výbusnina TNT. Ale ty jsi jako autor se svým dílem urcite nevybouchnul.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru