Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Milštejn

24. 06. 2021
13
34
782
Autor
bixley

Milštejn – Wikipedie (wikipedia.org)

Milštejn

1. Myšlenky fotografa 

Tady se mi to líbí. Bude se tu dobře fotit. Ale napřed musím počkat na večerní světlo, na zlatou hodinku. Někde blízko bych mohl přespat a tu skálu vyfotit ještě ráno. Má to fakt atmošku. Skála dole se skalní bránou a nad ní ještě malým skalním okýnkem, to nemá chybu. Jenom jestli se mi to podaří vzít celý, roste před ní dost stromů. Hm, ale snad jo. No, zatím to tu obejdu a promyslím. Půjdu se kouknout i z druhý strany. Určitě budou zajímavý balvany navršený uvnitř v bráně. Aha, tak tady ta druhá strana je zarostlejší, skála moc vidět není, ale nějakej záběr se najde. Ovšem tunýlek pod skálou má zajímavý příšeří, tam bych mohl fotit hned.

Uf, eště že tu mají pro znavené poutníky lavičku z klády, chvilku si lapnu, sním chleba a napiju se. Aspoň si dáchnu. Je to bezva si sednout, sluníčko příjemně hřeje, úplně idylický. Člověk skoro na nic nemyslí, cítí teplo po celým těle. Snad by se tu dalo přespat. Co kdybych si dal karimatku do tý jeskyňky? Jenom aby to nebylo moc kamenitý, asi bych se takhle nevyspal. Jdu to vobhlídnout. Ale ne, dobrý, jenom udusaná hlína, dám si sem karimatku a zalezu do spacáku. Nejprve si to vyzkouším. Super! Tady je zas bezvadnej chládek, zem docela měkká, nic mě netlačí, ptáčkové zpívají… Safra,  počítám, že v noci ale přestanou. Tady si mě doufejme nikdo nevšimne. No, mohli by sem přilítnout ti čokli z roubenky u silnice. Ále, to je tak dva kiláky daleko a psi běhají po zahradě, proč by je vypouštěli ven, ne? Každopádně jít na noc někam do vesnice a vstávat bratru ve tři, abych tu byl kolem páté, se mě teda nechce.

Teď jdu vyfotit tyhle šutry. Mají zajímavý tvary, vypadají, jako by je nějakej obr odloupl od skály, jen to zabrat z toho správnýho úhlu. Tak odsud se mi to moc nepovedlo. Co z týhle strany? Nó, to už je lepší! Škoda, že tu není žádnej turista. Mohl by mě tou bránou projít, aby bylo porovnání velikosti. Co se dá dělat. Musím udělat srovnání s něčím jiným. Naaranžuju tam třeba termosku. Jé, nebo pohorku, to bude vypadat, že tu nějaký turista zmizel a zůstala po něm jenom jedna bota…

A vida, jako na zavolanou sem někdo jede na kole. Nějakej mlaďoch. Má fakt dobrý kolo, horský, já mám sice taky, ale tohle je vo dost lepší. Mám nápad, vyfotím skálu s ním a foto nazvu třeba Svatý cyklista pod skalou, haha.

„Dobrý den, vy jezdíte v tomhle terénu?“

„Dobrý den, jo, mám to kousek, jsem z České Lípy.“

„Aha, víte, mě zaujalo, že máte připevněný věci přímo na řídítkách.“

„Mně to takhle připadá nejlepší.“

„Poslyšte, nechtěl byste se mi tady pod tou skálou projet? Potřeboval bych tu mít někoho na fotce…“

„Ale jo, proč ne.“

No to bude fakt skvělý. Ten chlapík mi spad z nebe. Stoupnu si dovnitř a vezmu ho, jak tam vjíždí. Dobrý.

„Fajn. Mohl byste se ještě otočit na tudletu stranu?“

To je ono, teď na něj šikmo dopadají paprsky.

„A ještě na druhou?“

Bezva, tady to zas bude trochu v přítmí.

„Ještě něco?“

„Ne, moc vám děkuju, to bude stačit. Přeju vám další příjemnou jízdu.“

„Tak ať vám ty fotky vyjdou. Nashle.“

Hm. Tak to by bylo. Ještě si projdu okolí, měla by tu být být nějaká pamětní cedule na lesníka, co ho zabil strom…

 

 

 

2, Dopis fotografa kamarádovi

 

Ahoj Vláďo,

 

Už ses vrátil z Karpat? Jaký to bylo? Měli jste hezký počasí?

Já jsem teď v hrozným průseru a moc bych tě potřeboval. Víš, jak jsem Ti avizoval, jel jsem fotit na ten Milštejn. Fakt paráda! Focení jsem si teda užil. Ale jinak katastrofa!

Chtěl jsem tam udělat záběry večer a ještě brzo ráno. Večer mi to vyšlo, slunko bylo dobrý, takže skála je perfektně nasvícená. A naštěstí se tam objevil nějakej cyklista, tak jsem ho vyfotil pod skálou, myslím, že to bude taky dobrý. Pak jsem si na noc ustlal v tý bráně, dal jsem si tam karimatku a zalez do spacáku. Vstal jsem už před pátou a šel zase fotit. Skvělý. Měl jsem z toho dobrej pocit.

Pak mě napadlo, že si vyměním objektiv na třístovku a vezmu to z větší dálky. Seděl jsem na jednom z balvanů v tý bráně a druhej objektiv si položil na domněle plošší balvan vedle. Jenže objektiv se skutálel a zapad mezi jiný balvany do takový díry, odkud nešel dostat. Jsem prostě blbec. Přitom tam byla venku taková improvizovaná lavička z klády, tam jsem si moh sednout a vyměnit to v pohodě. Snažil jsem se pak přelízt nějak ty balvany a dostat se k objektivu, ale ještě jsem navíc nějak blbě šlápl a pochroumal si při tom kotník. Docela to bolelo a nemoh jsem došlápnout. Vybelhal jsem se ven a sedl si na tu kládu a najednou se k dovršení všeho objevili policajti, co prý tam dělám, že to je chráněná oblast a kdesi cosi. Blábolil jsem něco o tom, že jsem žádnej oheň v přírodě nezakládal, ale byli dost nekompromisní a musel jsem zaplatit pokutu pět tisíc! Vduchu jsem si samozřejmě nadával, že jsem lez ven, kdybych zůstal zapikolovanej za nějakým balvanem, tak mě nenašli. Věci jsem měl taky schovaný, neviděli by je. Jediná výhoda byla akorát v tom, že mě vzali autem k autobusu, protože ty tři kiláky lesem k zastávce bych asi nedolez.

Takže Tě moc prosím: myslíš, že bys mě tam mohl zavízt a pomoct mi objektiv vydolovat? Jak asi tušíš, já sám tam nedojdu. Koupil jsem ho teprve nedávno a stál osm tisíc! Když k tomu přičtu pokutu, tak pěkně drahý focení! Prosím Tě, napiš, kdy bys měl čas, jsi moje jediná záchrana!

Těším se na zprávy

Robert

 


34 názorů

bixley
18. 07. 2021
Dát tip vesuvanka

vesuvanko, ještě k tomu dokumentu o Černobylu. Kromě toho, že tam žijí vzácné druhy, mě mimo jiné zaujalo, že tam spokojeně žije stádo krav, které někomu před těmi třiceti lety utekly... :-)


bixley
18. 07. 2021
Dát tip

Díky, zeledo. Vracet se ve dvou má smysl jen kvůli tomu objektivu. :-)


zeleda
17. 07. 2021
Dát tip

Pěkný příběh. Ta první část se mi líbí víc. Vracet se na místo ve dvou se mi zdá nelogické. 


vesuvanka
28. 06. 2021
Dát tip Gora

Renato, ten doument o zavřené zóně kolem Černobylu jsem také viděla a byla překvapena, jak tam život doslova bují. Tolik druhů živočichů tam předtím nebylo, a teď je to přírodní rezervace.


bixley
27. 06. 2021
Dát tip

janino, jasně. Jen na vysvětlenou: dostala jsem to takhle za úkol. :-))


Janina6
27. 06. 2021
Dát tip Gora

Myšlenky fotografa se mi moc líbí. Ta druhá část není špatná, ale... asi by mi podobně jako Karlovi stačila ta první. Sama o sobě mi přijde taková "silnější", nerozmělněná...


bixley
25. 06. 2021
Dát tip

blacki, to víš, fotograf je tak trochu jiný živočišný druh, :-) Máš samozřejmě pravdu. Díky.


Má to fakt atmošku......sektání s přírodou přes objektiv......to aranžování si mohl vodpustit.....to mu nestačila ta krása, kterou viděl????.....ale snad te vobjektííív vydoluje.......početla jsem si...*/***************


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Díky, Karle, jsem ráda, že máš podobnou zkušenost.


K3
24. 06. 2021
Dát tip

V dětství jsme jezdili každý rok v létě i v zimě na prázdniny k tetě a strejdovi do Svoru. Takže to okolí, i Cvikov, Nový Bor, Sloup a j. moc dobře znám. Jestli jsme byli ale zrovna v Milštejně, to už si nepamatuju.


K3
24. 06. 2021
Dát tip

To je pěkný. S focením jsem také míval, například v Tatrách, trampoty. Tím je mi to blízké. Líbí se mi ledabylý, jakoby s nadhledem nevážný způsob psaní u první části. Napadlo mě, že by to samo o sobě obstálo jako výborný fejeton. V tom případě by to tak mohl přijmout i Aru. A nemusela by tam být už ani ta dopisní část.


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

jamardi, jasně. :-)


Jamardi
24. 06. 2021
Dát tip

Když jsem se dozvěděla, co všechno měl v hlavě, tak je mně jasné, že prostě nemohl myslet na všechno. :)


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Evži, je to fakt hezký. :-)


Asi se tam zajedu podívat, mám to kousek. :-)))


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

no ale člověk přece ničí vše kolem sebe, kde potřebuje dálnici, fabriku, nebo letiště, tam to postaví, je mu jedno jak to místo působilo a fungovalo, neříkám že takoví jsou všichni, ale už od školy se lidem vtlouká do hlav, že co se nedá změřit a spočítat neexistuje, to je pak těžkě s tím pracovat


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

to chápu bixley, ale člověk by neměl zapomínat, odkud pochází...


bixley
24. 06. 2021
Dát tip Aru, vesuvanka

Ještě poznámka: viděla jsem dokument o zavřené zóně kolem Černobylu, je to 30kilometrový okruh. Začalo se tam dařit různým vzácným živočišným druhům a oblast je vlatně teď přírodní rezervací. Ukázalo se, že zvířatům ani tolik nevadí záření, víc jim ve spokojeném životě vadí člověk. Smutné.


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Problém je právě v tom, Aru, že se člověk té přírodě příliš vzdálil a už není "jeho".  Normálně spí v paneláku v posteli, ne v přírodě. Zvíře, třeba srna, tak neuvažuje, ta si v lese lehne tam, kde je jí dobře. 


Aru
24. 06. 2021
Dát tip Gora

je to jako jít do kostela, taky tam hned lidé nezačnou lézt po lavicích a dožadovat se fotografování zamčených zákoutí a zeptají se někoho, jestli jim to dovolí, zajímavé že u přírody tento vztah už není... jak jsem psal, chybí úcta k přírodě, k místu kam jdeme jen na návštěvu a ne všechna místa stojí o lidské vměšování


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Kočkodane, díky za Tvůj objektivní pohled na ztrátu objektivu. :-)


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

myslel jsem tím, jak lidé vnímají svět kolem sebe, mnoho lidí už ztratilo schopnost vnímat víc, než jen to co se dá zvážit a spočítat...,

ano, určitě je to jednostraně a ploché vnímaní, právě že jsi tenhle typ lidí popsala skvěle, proto ta moje úvaha, nad tím, jak část lidí přistupuje ke světu kolem sebe, jako by jim patřilo, cokoli kam vkročí, nemyslím tím, že hned musí odhazovat odpadky, ale ta místa nejsou jejich, jsou tam pouze na návštěvě, přesto se tam chovají, jako by jim ta místa patřila odjakživa


Kočkodan
24. 06. 2021
Dát tip

Pokud bychom brali jeho pobyt na Milštejně objektivně, tak jeho nervové soustavě příliš neprospěl. Smajlík, který dělá baf. (bývalý amatérský fotograf)


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

To narážíš na to, že přespal pod tou skálou? Podle mě pokud tam nenechal odpadky a nedělal oheň, tak to není nic proti ničemu. Spíš to svědčí o tom, že přírodu vnímá jaksi jednostranně a ploše a nevidí všechny její podoby.


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

ano, ale i fotograf může být ohleduplný tam kam vkročí a může počkat, jestli vůbec místo, kam vkročil o něj stojí, člověk není pánem nad světem, jak se mylně domnívá


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Aru, chtěla jsem popsat pouze to, jak uvažuje fotograf, ale Tys odhalil zajímavou věc. Máš svým způsobem pravdu. ten člověk přírodě neubližuje, ale taky ji moc nevnímá.

dievča, díky.


napínavé aj zábavné ...*


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

to místo ho vlastně tím vytrestalo, že ztratil objektiv


Aru
24. 06. 2021
Dát tip

úplně typický myšlení dnešního člověka co ztratilspojení s přírodou. člověk který toho musí co nejvíc zažít, přitom myšlenkový rej mu vlastně nedovolí, 'pobejt' chvíli na místě a k dovršení všeho, žádná úcta k místu.

je to vlastně smutný příběh toho, kdo si přestal vážit přírody


Alegna
24. 06. 2021
Dát tip

dobře se mi četlo..... chudák měl pech


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Díky, Milane


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Díky, byli jsme tam s kamarádem, cyklistu viděli, žádná katastrofa naštěstí nenastala...


vesuvanka
24. 06. 2021
Dát tip

Poutavě napsané, díky i za odkaz na Milštejn. Robert měl smůlu "na kvadrát", přišlo mě ho líto. Doufejme, že nikdo objektiv nenašel dřív, než se tam s Robert s Vláďou vypravil. TIP


bixley
24. 06. 2021
Dát tip

Díky, aleši.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru