Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejsou Valkýry, není nic?

03. 08. 2021
8
25
546
Autor
Aru

V současnosti se obecně uznává, že Yahweh vznikl v jižním Kanaánu, jako menší bůh v kanaánském panteonu.

Valkýry prý nikdy nebyly,

jejich meče ostří neměly.

Norové ani Drakkary

taky nikdy nebyli.

Valhalla ani Avalon taky není,

jen Yahweh se tomu vesele kření,

jak zametl si u kovářského ponku

od jihu až k severu.

 

Ryba sežrala 2/3 oblohy

a hranice s poleny jsou znovu připraveny.


25 názorů

Aru
07. 08. 2021
Dát tip

možná že tenhle text neměl vzniknout, každopádně je napsán :D

ono to začalo jako žertí, ale zvrhlo se to,...tohle vysvětlování asi bozbývá smyslu, text si žije svým životem, utrh' se řetězu a pluje si kosmem někam, nějak, ale tady jsem pochopil ty židovské kněze proč jméno "hospodina" nevyslovují, je to o hubu, je to dost cholerický a vznětlivý božstvo a je na svý jméno hodně háklivej, a taky má asi 4 miliardy stoupenců, to není zrovna málo, taky už dávno vyrostl ze svý kovárny a bronzových nugetů...

díky ;)


lastgasp
07. 08. 2021
Dát tip

Poučné čtení sakumprásk. Jsem na své členství na Písmáku velmi hrdý. No řekněte, třeba dnes, dozvíte se tolik skutečností o svém okolí i o sobě, že vlastně neexistujete? Je to, co vidíme skutečnost, nebo odraz čehosi v našem vědomí? Nádhera. 


Aru
03. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

skládám střípek ke střípku, iví, já totiž ve své zkažené minulosti jsem s tím jejich spolkem měl co do činění :D:D

a přivodilo mi to sice pár šřámů na duši, roky temnoty a úpadku, ale už se zase dokážu radovat ze života :D:D


člověče Aru.....ty na to jdeš přímo vědecky


Aru
03. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

ivíííííi, víš že bych si to nedovolil ;)

je to ten věk ryb, on skončil i neskončil - totiž, ryby byly dvě, tehdy před těmi 2000 lety a Ježíšův symbol není kříž ani omylem, ale je to ryba, ta hodná ryba, oni ti kněží to používají dodneška, je to takový jednoduchý symbol ryby, většinou si to připlácnou někam dozadu na auto.

po 400 letech od Ježíše, ale ta dobrá rybička odejde z oblohy a začnou se dít věci, už jsem o tom tady psal. r 392. zákaz všech nábozenství kromě křesťanství v celé Římske ríši, zboření Alexandrijské knihovny a ten jejich spolek se začal kazit čím dál tím víc, ty souvislosti jsou dost zajimavý, jak všechno souvisí se vším


no...já jen...že jsem svým znamením RYBA....tak aby na mě někdo nehodil ten ubýtek a nechtěl mě upálit:-))))))


Aru
03. 08. 2021
Dát tip

ne-ee iví, oblohu tady vytáhl Kočkodan a já jsem to nechtěl moc rozpitvávat, aby Kamamura nedostal hlad, víš jak to dopadlo minule s tou básničkou o mě :D

- ryba je ta hvězdná ivííííííí, co je tu už 2000 let a i teď, když se to překlápí do toho věku vodnáře, tak ta ryba ale nikam neodchází, už víš ivíí, doufám, že mejlka je tímto objasněna, 2/3 oblohy je prostě Země ;)

Aru je prostě malý študentík, ve všem se přehrabuje, sfoukává prach a pak tady sem tam něco naznačí :D


však ty dobře víš:-)))))).......já že jsem sežrala víc než půl oblohy???._)))))......ale taky tě nedám...víš????


Aru
03. 08. 2021
Dát tip

vůbec nevím vo čem to mluvíš, ivíí :D

ale neboj, já tě nedám ;))

ahoooj a díky ;)


Aru
03. 08. 2021
Dát tip

já jenom aby nedošlo k mýlce Evži :)

díííky ;)


byl - nebyl jeden rošťák skřítek:-)))))))))))))))))))))


Bylo nebylo........nechme to, co se nám líbí.


dievča z lesa
03. 08. 2021
Dát tip Aru

máš pravdu Aru ... myslím, že som to mala vziať po lopate a rovno napísať: 

ono ona on = tajomstvo 

a tiež sa mi páči slovko nič, vyžaruje z neho niečo bez hraníc


annnie
03. 08. 2021
Dát tip

Jsi vpravdě božský, Aru :)

Já děkuju. Pá a.


Aru
03. 08. 2021
Dát tip

tak to budeš jistě potěšena annie, že na úsvitu civilizace to byly bohyně a nikoli bohové, kdo měl velkou vážnost s Gaiou v čele, ale postupem času upadal jak vliv bohyň, tak i žen, některé mocné bohyně byli např. "provdány," aby jejich moc byla oslabena, dobré ne? :D

ale nejmocnější z nich byla Gaia, protože stejně jako v případě "hospodina" mě zajímal její nejzašší původ, došel jsem až k sumerům, kde ji říkali Ninhursag - udělal jsem o ní překlad pomocí Deepl překladače (je lepší než od Googlu), ale nevím jestli by to někoho tady zaujalo a taky je to ukrutánsky dlouhý.

a speciálně mojí favoritkou je Theia :))

děkujuuuu annie ;)


annnie
03. 08. 2021
Dát tip Aru

Nadstandartní nabídka, řekla bych... Dobrá báseň kvasící myšlenkou, dobrý komentáře a ještě kousek feministickýho pošťouchnutí, za který ti, Aru, specielně děkuju. A nad tím vším se klene široký úsměv Všehomíra, a před tím vším se velmi potěšeně usmívám já. Tip a dobré ráno a.


Aru
03. 08. 2021
Dát tip dievča z lesa

kdo je on, jako "On"? byli, jsou a budou lidé dobří i špatní, jak v náboženstvích, které existují, tak i mimo nich,... nakonec každý by si měl zvolit takového favorita/patrona, ke kterému tíhne nejvíce, ne k takovému ke kterému je dotlačen, nebo se mu tvrdí, že je jediný správný a všichni ostatní jsou špatní

díky dievča ;)


dievča z lesa
03. 08. 2021
Dát tip annnie, Alegna

kto je "šikovný a múdry", že dokáže vymyslieť strašenie druhých bohom? ...  neviem, čo s tým má on akotaký spoločné ... boh nepíše knižky o bohu ... a čo je v tých knižkách, vysvetľujú zase len ľudia, aj keď svojim spôsobom sa boh ( či akési duchovné rozjímanie ) na tom zaiste podieľa ... apoštol Peter putoval z krajiny do krajiny, aby zvestoval, čo videl a počul ... nikdy a nikde nepostavil hmatateľný chrám pre cirkev... za cisára Nera ho ukrižovali ... postaviť v sebe chrám z lásky, je to najťažšie na svete ... každý stavia podľa svojich možností ( dá sa pochopiť alebo prijať, že možnosti sú bezhraničné? ) ... a  pocítiť navzájom, že snaha nie je márna ( už len tým, že komunikujeme a snažíme sa porozumieť) je to najkrajšie na svete ... viď písmák 

 


Aru
02. 08. 2021
Dát tip

tak to ses nadláb ;)

ale pšš, pšššt, o jídle už ani muk :))


Kočkodan
02. 08. 2021
Dát tip

 

Příloha je již jiná káva. Někdy jsem si dal v 80. letech minulého století (především U Houbaře v Praze Holešovicích) ke svíčkové nebo guláši dvojitou porci knedlíků.


Aru
02. 08. 2021
Dát tip

oblohu? a co přílohu Kočkodane? :D


Kočkodan
02. 08. 2021
Dát tip Aru, Kamamura, annnie

 

Já u pokrmů oblohu nejím.

 

 

 

No né... vždyť jsem už skoro tak upovídaný jako Kamamura! ;-)


Aru
02. 08. 2021
Dát tip annnie

člověče Kamamuro, ty jsi takový Písmácký sluníčko ;))

(ostatně žlutá kritika ;) )

jistě že ten kdysi dávno malý kováříček Yahweh existuje, vždyť je majitelem tří náboženství a nevím kolik z nich odlomených frakcí, srazil řecko-římské, severské, i slovanské bohy a další a pár sumerských bohů si nechal jako poskoky (ti měli tolik rozumu, aby si měnili jména a převleky), to je docela úspěch ne? ale souhlasím s tebou, že on určitě není tím konečným "bohem."

dějiny jsou horror, souhlas a povšimni si, jak muži galantně na sebe převzali úlohy psychopatů a ženy tlačily co nejvíce k plotnám jak to šlo, hezké ne? :D

jinak tohle začínalo jako blbůstka, ale absolutně se to zvrhlo, ten malý kovářský rošťák prostě nemá rád, když se o něm mluví - což mě pobavilo, když jsem si přečetl, že to byl lokální bůžek, jeden z mnoha :))

hmmmmm, lidi nemají rádi velké staré bohy, všim' sis? jako Gaiu, nebo Ištar a raději si otlačují kolena, před malým tyranským kováříčkem :D

díky za komentář a tipík, doufám, že malý, standardní tip si tohle prostě nezaslouží :))


Kamamura
02. 08. 2021
Dát tip annnie

No víš, Aru, to je ošemetná otázka. Tedy myslím co vlastně bylo a co vlastně nebylo. Já se například nemohu dohodnout ani s vlastní matkou, jakže to vlastně v roce 1990 umřel můj otec. Mě se zdá, že ona tvrdí pokaždé něco jiného, zatímco já tvrdím pokaždé to samé, ale ona tvrdí, že to stejné, co pořád tvrdím, jsem si nehorázně vymyslel. A moje sestra, podle toho, jestli se hádá zrovna se mnou nebo s matkou, tvrdí střídavě, že si vymýšlím já, moje matka, nebo že si vymýšlíme oba dva, a to pořád a odjakživa. A teď - babo raď!

Chtěl jsem říct, že když se lidé nedohodnou ani na jednoduché události, kterou všichni zažili před nějakými jednatřiceti lety, jak se mohou dohodnout na tom, co bylo řekněmě před více než tisíci lety, nebo v mlhách polomýtického dávnověku? Nedivím se vůbec, že je ve všem zmatek. Ani ten hebrejsky mluvící Yahweh nemá vše jisté - existuje on vlastně vůbec? Ateisté, polyteisté, dualisté jako zoroastriáni třeba tvrdí, že nikoliv. Takže ani on by se neměl moc smát, protože pokud mají pravdu polyteisté, tak je možné, že se nakonec bude smát nějaký jiný bůh. 

No a vzhledem k tomu, že lidstvo už sežralo 90 procent všech ryb v oceánech, tak mi připadá spravedlivé, že nějaká ryba na oplátku sežrala lidem dvě třetiny jejich oblohy. 

Dvě třetiny, to je 66,666... (samé šestky donekonečna) procent, do devadesáti procent jí pořád zbývá 23,33333..... (samé trojky až donekonečna) procent oblohy, takže může klidně baštit dál. 

No a co se hranic s poleny týče, mám pocit, že tam nemá nikdo nikomu co vyčítat. Katolická církev upalovala své odpůrce na hranicích, to je historicky doloženo, na druhou stranu vikingové (pokud existovali), měli takovou žertovnou zábavu, že když jejich nepřátelé hodovali, nebo vyspávali kocovinu, či odpočívali po bitvě, tak se v noci potichu připlížili, zatarasili všechny východy a dřevěnou střechu svým nepřátelům zapálili nad hlavou. Někdy z kratochvále (tohle je překlep, ale celkem vtipný - pokud vikingové někoho mečem zkrátili o hlavu, tuze si to pochvalovali, ergo "kratochvála") jedny dveře nechali otevřené, a jak hořící, křičící lidé postupně vybíhali, tak je stínali meči nebo sekyrami, případně probodávali kopími. 

Obecně lze říci, že v historii lidstva se nikdo s nikým nemazlil. A ti, co se náhodou mazlit chtěli, jako hippies, nebo adamité, na ty se odpůci mazlení pěkně domluvili a zmasakrovali je obzvlášť příšerným způsobem. 

Dějiny druhu homo sapiens, to je horor, i Hitchcock by mohl závidět. 

Co se týká ontologických otázek (vybavuje se mi holčička z knihy Raymonda Smullyana "Jak se jmenuje tahle knížka", která pozoruje oknem dešťové kapky a najednou se otočí a zeptá se: "Mamí, proč existuje něco, místo aby neexistovalo nic?"), tak ontologické otázky jsou na mě, Aru, příliš obtížné, takže opovědět na ně nedokážu, a kdybych se o to pokoušel, tak bych si buď vymýšlel, nebo bych se mýlil, a to se mi nechce. Nakonec mě znáš - jsem velké děcko, jak mi napsal místní Musashi, a dělám spíš takové ty jednodušší, oddychové věci, jako pohádky o skřítkách, různé odpočinkové rébusy, přírodní lyriku, a hlavně oddychovou milostnou poezii ;-) Hlavně nic účelově překomplikovaného, co by čtenáře zbytečně mátlo...

Osobně ale souhlasím s Decartesem/Decartem (je to ale jen můj názor, důkaz předložit neumím), že pokud myslíme, tak to zároveň i znamená, že nějakým způsobem existujeme. A pokud existujeme, tak asi "něco" je, čili (zákon vyloučeného třetího) není pravda, že není nic. 

Si myslím.

Tak vidíš - zase jsem lhal, tvrdil jsem, že se nebudu pokoušet poskytnout odpovědi na ontologické otázky, a právě jsem to (neohrabaně) udělal. 

Naštěstí jsem se velmi pravděpodobně mýlil, takže to vyjde nastejno, jako kdybych neřekl nic, a předsevzetí je zachráněno! ;-)

Uffff, ale bylo to o fous.

Jako všechno v životě...

Stačí málo, malinko, a je po vás. A jak je jednou po vás, je to, jako byste nikdy nebyli. 

A když jste nikdy nebyli, bylo vůbec něco?

Nevím, vážně nevím....

Jdu střílet zombie! ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru